Pp kicsi 45
2018-08-15
Final exams

Tanulási módszerek UV időszakra

 Így könnyítsd meg a vizsgákra való felkészülést

A szaktársaid már régen végeztek a vizsgákkal, de te még mindig a könyv felett görnyedsz? Most néhány, olyan megoldást kínálunk a számodra, aminek segítségével biztosan megúszod az utóvizsgákat!

Hallottál már a memória-világbajnokokról, akik több ezer szót, nevet, bináris számsorozatot képesek megjegyezni néhány másodperc alatt? Biztos vagyok benne, hogy most szívesen lennél a helyükben. Jó hírem van a számodra: az emlékezés tanulható. Ezek a versenyzők, olyan ősi technikákat alkalmaznak, amire bárki képes lehet.

Már az ókori görögöknek megvolt a módszere a hatékony tanulásra, a memória fejlesztésére. Ezt a metódust ma memóriapalotának hívják. Egészen pontosan 2500 évvel ezelőtt alkalmazta először Ciceró ezt a technikát, abból a célból, hogy szónoklatai során semmilyen fontos információt ne hagyjon ki.

Nah, de hogyan is működik ez a dolog?

A memóriapalota nem más, mint egy elképzelt építmény létrehozása lelki szemeink előtt. Ez lehet akár a saját otthonod, vagy egy olyan hely, ami közel áll hozzád. Az épület különböző helyiségei egy-egy tanulandó témához kapcsolódnak. Ezeket a topikokat hétköznapi, vicces vagy akár meghökkentő tulajdonságokkal ruházd fel, így biztosan emlékezni fogsz rá. A módszer lényege, hogy a tudást logikus sorrendben témákra felosztva látod, és nem szóról szóra tanulsz, ami lényegében csak összezavarja a memóriádat.

A metódust Joshua Foer, amerikai újságíró két évvel ezelőtt a TED című tudományos előadáson mutatta be saját példáján keresztül. A tudományos újságíróról tudni érdemes, hogy a technika elsajátításával, ő maga is memória-bajnokká vált az Egyesült Államokban.

Az előadás feliratos változatát ide kattintva nézheted meg: 

Legyen élmény a tanulás!

Az ismeretszerzés során társíts valamilyen érzetet a szavakhoz. Ez lehet akár egy élmény, hang, illat, kép, szín, szóösszetétel. Ilyen lehet például a fogász kulcsszó, amely magában hordozza a három halmazállapotot, azaz a folyékonyt, a gázt és a szilárdat. 

Fontos, hogy a tanulás végén jutalmazd meg magad. Így a pozitív visszacsatolás eredményeképp máskor is szívesen ülsz le az íróasztal mellé, és magát a folyamatot nem egy hosszú órákon tartó kínlódással fogod azonosítani.

Több pszichológiai kísérlet kimutatja, hogy ha valamivel kapcsolatban már rendelkezünk előzetes tudással, akkor könnyebben kapcsolunk hozzá új információt. Ezt a jelenséget a pszichológia nyelve Baker-baker paradoxonnak hívja. A kísérlet lényege, hogy a szabó köznevet, ami valakinek a foglalkozására utal, könnyebben megjegyezzük, mint a Szabó tulajdonnevet. Gondoljunk csak bele, hogy ennél a példánál is milyen jól érzékelhető a képzettársítás. Hiszen magáról a foglalkozásról már vannak előzetes ismereteink, de egy idegen személyről, aki a Szabó nevet viseli még nincsenek.

Ismerős az a helyzet, amikor már sokadszorra olvasol egy bekezdést mégsem érted, miről szól?

Valószínűleg ebben az esetben fáradt vagy és már hosszú órája bújod a könyveket. Ilyenkor tarts szünetet! Mozdulj ki, esetleg hallgasd meg kedvenc számodat. A szakértők véleménye szerint ugyanis egy átlagos egyetemista nagyjából fél órán át tud kellő figyelemmel koncentrálni a tananyagra, mielőtt fokozatosan elkezd lankadni a figyelme.

A produktív tanulás, tehát nem más, mint egy kőkemény pszichológiai csata, nem kevés önkontrollal. De, ha figyelsz a mértékletességre és nem stresszelsz rá, akkor biztos vagyok benne, hogy te is sikeresen fogod tudni lezárni ezt a félévet.

 

Kép forrása: Facebook 

 

A szerzőről