Pp kicsi 45
2019-03-22
Forint frank

A svájci jegybank és mindenki más

„Atombomba ledobásnak” nevezi a Heti Világgazdaság a svájci jegybank húzását, melyben feladták az 1,20-as árfolyamküszöböt, ezáltal elérték a frank felértékelődését, de közben az irányadó kamatot -0,75 %-osra csökkentették. Ennek okán folyik már a csapból is az elmúlt napokban a „svájci frank mizéria”.

Mindezzel csak olyan 'apróságokat' értek el, mint hogy a forint elérte történelmi mélypontját mind a frankkal, mind az euróval szemben. Előbbi esetben percek alatt 100 egységet gyengült a forint, utóbbi esetében egy euró 326 forintot ért két nappal ezelőtt. Persze mit számít ez, amikor a svájci frank óriási erősödést ért el a dollárral és az euróval szemben is, az árfolyam laza 20 %-kal ment feljebb, a magyar fizetőeszköz tekintetében pedig 400 forint feletti árfolyamról beszélhetünk. Arról már nem is beszélve, hogy volt olyan devizakereskedési portál, ahol egy svájci frankot 484,23 forinton számoltak. Alig 15 perc alatt pedig az 1,2 euró/frankból 1 euró/frank lett, azaz a kettő értéke megegyezik.

Az internetes fórumokon és közösségi portálokon szó szerint „temetik” a magyarok fizetőeszközét az emberek, illetve sokan – jogosan – aggódnak, hogy így mennyivel nőnek tartozásaik, törlesztő részleteik.

A svájci jegybank közleményében úgy nyilatkozott, hogy „ez a kivételes és ideiglenes intézkedés megvédte a svájci gazdaságot a súlyos károktól”, illetve hozzátette, hogy „továbbra is figyelembe veszi az árfolyam alakulását, és ha kell, akkor aktív marad a devizapiacon is, hogy így befolyásolja a monetáris feltételeket”.

Ez mind szép és jó, de - véleményem szerint - valahogy nem fér össze a svájci csokiba, a jó kis bicskába, vagy a mai napig divatos barettbe, más néven svájci sapkába vetett hitünkkel.

kép forrása: hitelesek.hu

A szerzőről