Pp kicsi 45
2019-03-22
10385286 804583476249649 7802714895316756704 n

A Szegedi Ifjúsági Bizottság sikereinek kulcsa - interjú a vezetőkkel

Interjúalanyaink karunk egyik legsikeresebb és legnagyobb szervezetének, a Magyar Közgazdasági Társaság Szegedi Ifjúsági Bizottságának (továbbiakban MKT SZIB) vezetői pozícióit töltik be. Őket kértük meg, értékeljék az elmúlt egy évet és meséljék el nekünk sikerük titkát.

Kérlek mesélj pár szóban a szervezetről!

Árvai Dávid (programokért felelős alelnök): Az MKT, azaz a Magyar Közgazdasági Társaság hazánkban a közgazdászok legrégebbi szervezete, ennek Szegedi Ifjúsági Bizottsága képviselteti magát a karon. Számomra az MKT SZIB egyet jelent az SZTE GTK-val és a végtelen lehetőségekkel. Ez az egyetemi lét és a hallgatói élet egyik központja a számtalan programmal, és a mögötte meghúzódó szervezésekkel, munkákkal. Egy lehetőség, hogy fejlesszük képességeinket, úgy, hogy közben egy dinamikus csapat tagjai vagyunk és jókat szórakozunk.

Mit tartasz az elmúlt egy év legnagyobb sikerének?

Kálmán Melitta (oktatásért felelős alelnök): Nagy örömmel zártam az elmúlt félévet annak köszönhetően, hogy a programjaink mindig nagy és egyre nagyobb számú közönséget mozgósítottak, legyen szó szakmai vagy karitatív programról, akár konzultációról. Ez egy pozitív visszaigazolás a hallgatóság részéről, ami további motivációt ad a következő szemeszterek munkájához.

Mit gondolsz, mi lehet a legnagyobb előny a szervezeti tagságban? Miért éri meg csatlakozni hozzátok?

Kálmán Melitta: Véleményem szerint fontos már az egyetemi évek alatt tapasztalatokat szerezni, hiszen a szervezeti tevékenység szakmai fejlődést is biztosít, ami előnnyel járhat később a munkapiacon. Ha valahová szeretnétek tartozni, ezt a mi közösségünk maximálisan biztosítja, hiszen a feladatok mellett egy jó hangulatú társaság jött össze a szervezet keretein belül.

Ajánlanád-e másoknak a szervezetet, és ha igen, akkor mi lenne az, amit kiemelnél?

Farkas Tamás (elnök): Egyértelműen ajánlanám! Elég nehéz egy dolgot kiemelni, ugyanakkor, ami szerintem a legfontosabb, az nem más, mint a közös irány. Egy olyan szervezetről beszélünk, ahová az emberek azért lépnek be, mert érdeklődnek a gazdaság iránt, valamint azon egyének iránt, akik osztják ezt a nézetét. Egy olyan konstruktív környezetben tudunk dolgozni, ahol mindenki igyekszik segíteni a másiknak, folyamatosak a visszajelzések és egyértelmű a fejlődés, nem csak szervezeti, de egyéni szinten is. Mára már egy közösséget sikerült kiépíteni az azonos érdeklődésű tagok között, így már alig várjuk, amikor egy megbeszélés következik, hisz találkozhatunk a többiekkel, akik mind egy nagy, önmagát szinte baráti társasággá kinövő csapat tagjai. Fura ezt kimondani, de jó érzés „munkába” menni.

Hogyan lehet hozzátok bekerülni? Mik azok a kompetenciák, vagy eredmények, amelyek szükségesek?

Kálmán Melitta: A legfontosabb a hozzáállás, a motiváció. Úgy gondolom, hogy nem lehet meghatározni, milyen kompetenciákkal kell rendelkezni, hiszen több feladatban is kipróbálhatják magukat a tagok, és mindegyikhez más-más erősségek szükségesek. Ezért emelném ki újra azt, hogy aki elszántnak érzi magát, és érdeklődik a gazdaság különböző szektorai iránt, mindenképpen érdemes benyújtania a jelentkezési lapját.

A szervezeti tagságod alatt mi az, amiben a legnagyobbat fejlődtél?

Árvai Dávid: Lassan másfél éve töltök be alelnöki pozíciót, így számomra a legnagyobb fejlődést a „nagy egészben” történő gondolkodás jelenti. Nem csak egy-egy projektben, de annak hatásaiban, előzményeiben a különböző lehetőségekben való gondolkodás. A szervezeti kérdések meglátás, több szemszögből: legyen az marketing, menedzsment, pénzügy, vagy külső belső szemlélet.

Hogyan járultatok hozzá a tagok/diákok fejlődéséhez?

Árvai Dávid: Több fronton igyekszünk javítani a hallgatói lét színvonalát: Számtalan szakmai előadást szervezünk, melyek közül idén a legnagyobb érdeklődést Balog Levente és cége, a Szentkirályi kapta, de előadóink között tudhattuk dr. Balog Ádámot, Szalma Csabát, valamint Bojár Gábort is. Karitatív programokat is szervezünk, mely nagyban hozzájárult a közösségért való tenni akarás elősegítésében, a hallgatói táborral karöltve. Mi is meglepődtünk, hogy mekkora segítő szándék rejtőzik tagjainkban, valamint a hallgatókban, akiknek ezúton is szeretnénk kifejezni hálánkat. Ezeken túl számos, hetente megrendezett konzultációkkal segítettük a hallgatókat a szorgalmi időszakban.

Volt-e társadalmi felelősségvállalást támogató programotok? Ha igen, mi az és hogyan segíti a célcsoportot?

Kálmán Melitta: Igen, 2014 tavaszán részt vettünk a TeSzedd! országos szemétgyűjtési programban, majd második alkalommal rendeztünk sikeres véradást a karon, emellett a karácsonyi ünnepek előtt adománygyűjtést szerveztünk a rászoruló gyermekek részére. Meglepő volt, hogy ezekhez a megmozdulásokhoz is mennyien csatlakoztak, és szerintem ehhez fontos volt az, hogy „helybe” elhoztuk a segítségnyújtás lehetőségét, hiszen ezek nélkül sokan nem is tudnának róluk. A célcsoport megsegítését úgy tudnám leginkább jellemezni, hogy „sok kicsi sokra megy”, hiszen hozzájárultunk a környezet tisztábbá tételéhez, a szerény körülmények között élő gyermekek boldog karácsonyához, és nem mellesleg a vérünket adtuk más emberek egészségért. :)

Mik azok az irányok, amelyekben jelenleg fejlesztéseket, átalakításokat hajtotok végre?

Farkas Tamás: Nagyratörő célokat tűztünk ki magunk elé, de úgy gondolom, azok kivétel nélkül meg is fognak valósulni. Legnagyobb feladatunk, ugyanakkor lehetőségünk a Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozójának őszi megrendezése, melynek jogát sikeres pályázás eredményeként megnyertünk. Ez azért jelent sokat, mert Szegeden nagyon ritka, hogy 200-300 fős, többnapos szakmai konferencia valósuljon meg, ami nem csak a diákságot, de a felnőtt, a területen dolgozó közgazdászokat is érdekelhet. Az előkészületek már folyamatosak, szeretnénk előadóink között az ország legnagyobb, legsikeresebb vállalkozóit, szakembereit tudni, amire most lehetőségünk nyílik. Ez a konferencia is jól mutatja az új irányt: Sokkal több és sokkal mélyebb szakmai fejlődés elérése, valamint élni a korábban kihasználatlan lehetőségekkel is.

A szerzőről