Pp kicsi 45
2018-09-24
Dora maleficent

Tested a vászon

Avagy minden, amit a tetoválásról tudni akarsz! 

Talán nincs még egy olyan divatelem, amely olyan sok változáson ment volna át, mint a tetoválás. Eleinte törzsi hovatartozás, illetve a társadalom peremén élők, törvényen kívüliek attribútuma volt, az idők során azonban jelentése számos tartalommal bővült, s napjainkra szinte már teljesen elfogadottá vált. Egyeseknek lázadás, egy életre szóló élmény őrzője, mások ékszerként vagy éppen talizmánként viselik – de lehet az önkifejezés eszköze is.

 

A tetoválás művészi jellegét vallja a szegedi női tetoválószalon, a Wwitch Tattoo vezetője, Lugasi Dóra is. Vele beszélgettünk.

Mik a legkedveltebb minták manapság?

A legkedveltebb minták mindig változó körét két alapvető csoportra lehet bontani: aktuálisan kedvelt népszerű mintákra és a művészeti értékkel bíró egyedi munkákra. Előbbiek például: végtelen jel, csillag, szívecske, virágok… Utóbbiak pedig azok a tetoválások, amelyekre 10 év múlva is azt fogják mondani, hogy "aaztaa", mert fotorealisztikusak (pl. Domantas Parvainis munkái) vagy gyönyörűen kidolgozottak (pl. olajfestmény szerűek: Dmitry Samohin), vagy meghatározóan jellegzetesek (pl: Xoil). Fontos, hogy egyedi terv alapján készültek, témájuk vagy épp a kivitelezésük miatt különlegesek, csak egy van belőlük – így tehát nem számítanak tömegtetoválásnak. Egyre több művésznek van saját stílusa, ők már nem is vállalják el az aktuálisan népszerű mintákat. Felismerhető, hogy melyik tetoválást ki készítette, sok vendég kimondottan ezért választja ezeket az elismert tetováló művészeket, hogy tőlük származó egyedi munkát viselhessenek magukon. Ezeket a tetoválásokat szerencsére egyre többen keresik, és remélhetőleg a későbbiekben mind többen igénylik majd az igényes művészi tetoválásokat.

Többnyire milyen korosztályra jellemző, hogy tetováltatnak?

Legtöbbször az egyetemista korosztály választja a tetoválást, de a vendégek másik fele persze a középkorúak közül kerül ki. Sőt, extrém esetek is akadnak, egyszer például egy nagymama is tetováltatott: egy műtéti heget takartatott el egy aranyos meseszerű sárkány mintával.

Akadt különösen extrém eset a pályafutásod során?

Egyszer egy úriember azzal jött be az üzletbe, hogy ő bizony anál tetoválást szeretne saját részre, és már kapásból mutogatta is a zavarba ejtő képek sokaságát. Dittát váratlanul ért ledermedtségtől megmentve közbeléptem egy mondattal, udvariasan, hogy sajnos intim tetoválást nem vállalunk, mire az úriember csalódottan képek mutogatását abbahagyta, megköszönte és távozott. Le kell szögezni, nem az volt a szándéka hogy minket megbotránkoztasson, csak egyszerűen ez volt a kérése. De akadtak más vicces munkák is, például fenéken rúzsfolt tetoválás vagy éppen szintén fenéken muffin. Extrémnek mondható, bár inkább komoly feladat a műtéti hegek letakarása: súlyos betegség miatt amputációk utáni korrekciók- így például mellbimbó tetoválás, vagy kisebb műtétek meggyógyult hegeinek eltüntetése tetoválás által.

Miért dönt valaki amellett, hogy hivatásos tetoválóművész legyen? 

Mindketten művészeti ágon végeztük tanulmányainkat, és kiskorunk óta foglalkozunk rajzzal. Középiskolában Ditta a szegedi Verdes István Építőipari Szki. rajz szakán végzett, én a békéscsabai Művészeti Szki. Kerámia szakán (a szegedi Tömörkény testvériskolájában) végeztem keramikusként. Ezen kívül tűzzománcot is tanultam. Később mindketten a Szegedi Tudományegyetem Rajz - Művészettörténet Tanszékén végeztünk, Ditta képgrafika szakirányon; így mindkettőnk számára a tetoválás a művészet egy formáját jelenti és ezen az ágon indultunk el. Mindketten nagyon szeretjük, amit csinálunk, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, amiért ez a munkánk. Örömet szerez, hogy mosollyal végződik a munkák elkészülése, és vendégeink örömmel mennek el, és érkeznek vissza később újabb tetoválásra, legtöbbször már ismerősükkel együtt. Ez mindenképpen jólesik és nagyon pozitív visszajelzés.

És végül lássuk, hogyan vélekedik a „másik oldal”: véletlenszerűen kérdezgettünk tetovált fiatalokat.

„Azért döntöttem úgy, hogy csináltatok tetoválást, mert szerettem volna magamon tudni az életemben a legfontosabb személyeket valamilyen formában. Legtöbbjüket feliratok örökítik meg, de viselek egy hangjegyet is, ugyanis a zene a megnyugvás . Legyen bármilyen zene is,mindig megnyugtat vagy éppen lelkesít.”

„Egy csillagom van, akkor divatos volt, de már kezdem unni. Amúgy sem jelentett semmit, egyszerűen csak jól nézett ki… no meg persze lázadó kedvemben voltam akkoriban. Ha még egyszer rászánom magam, csak olyat varratok magamra, aminek jelentése van.”

„Valami extra különlegesre vágytam. Sose kedveltem az ékszereket, de akartam valamit, ami hozzám tartozik, ami csak az enyém; így döntöttem egy egyedi tervezésű, amúgy nonfiguratív minta mellett a csuklómon.”

Képek: Wwitch Tattoo

A szerzőről