Pp kicsi 45
2019-03-25
Vs1

-10 kiló egy hónap alatt

Nem kell mást tennünk az álomalak eléréshez, mint enni!

Nem kell mást tennünk az álomalak eléréshez, mint enni!

Egy hónap van még hátra szilveszterig, ahhoz hogy beleférj a bulin abba a ruhába, amelyre oly régóta vágysz. Elég néhány egyszerű tanács betartása – derült ki néhány frissebb kutatási eredményből.

Napjainkban számos fogyókúra-típus látott már napvilágot, hogy néhányat említsek: Atkins, 90 napos diéta, gyümölcsdiéta. Hangsúlyozandó, hogy ezek a diéták mind-mind hatékonyak. Amikor azonban abbahagyjuk (hiszen egy életen át nem ehetünk csak gyümölcsöt, vagy csak fehérjéket), akkor a leadott súly vagy visszajön, vagy a dupláját látjuk visszaköszönni a mérlegen. Ahhoz, hogy fogyjunk és meg is tartsuk a súlyunkat, elengedhetetlen az életmódváltás. Ezt is gyakran fogjuk fel úgy, hogy akkor egész életünkben koplalni kell? Szó sincs róla! Mindössze meg kell válogatni, hogy mit eszünk, mikor, hányszor és mennyit!

Az emberi szervezet úgy van programozva, hogy egészséges működéséhez minden anyagra szüksége van. Szénhidrátra (keményítőre), fehérjére egyaránt. A mérték az érték! Ezt támasztja alá számos kutatás, amely bebizonyította, hogy a jó alakhoz semmi más nem szükséges, mint enni. A következőkben ezen tanulmányok rövid összefoglalására vállalkozom, egyben hasznos tanácsokat szeretnék adni a jojó-effekttel, eredménytelen fogyókúrákkal próbálkozóknak.

Aki a fehérjedús táplálkozást kipróbálta már, az megtapasztalhatta, hogy nem számít, mennyit eszik ezekből az ételekből, nem kell a fél tenyérnyi adagokhoz ragaszkodni, a kilók gyorsan leperegnek. Akik életük valamely periódusában gyakrabban nyúltak a szénhidrátokhoz (kenyér, péksütemények, tészták, cukrozott üdítők, édességek…), azok észrevehették, hogy hirtelen nagyobb súlyt szedtek magukra.

Cukor-blues

Mi lehet ennek az oka?
Kutatók rávilágítottak arra, hogy ha a szükségesnél több szénhidrátot viszünk be, akkor a fel nem használt mennyiséget a szervezet zsírrá alakítja át. Ezzel szemben, ha fehérjével tesszük ugyanezt, akkor testünk izommá alakítja. Emellett a túlzott cukor bevitel hirtelen vércukor emelkedést eredményez, amely arra kényszeríti a hasnyálmirigyet, hogy a szükségesnél sokkal több inzulint termeljen ahhoz, hogy csökkentse a hirtelen egekbe szökő vércukrunkat. Ennek következtében a vércukor szintje amilyen gyorsan megemelkedett, annyira hirtelen le is csökken, méghozzá oly mértékben, hogy ismét éhesek leszünk, s megint táplálékot kell magunkhoz venni. Ördögi kör, eszünk, eszünk és eszünk, miközben a túlzott szénhidrát – és cukorbevitellel elkerüljük azt, hogy értékes tápanyagokat vegyünk magunkhoz, s csupán üres kalóriákkal próbáljuk elnyomni a hirtelen visszatérő farkaséhséget.

Az 1. lépés tehát a szakemberek szerint az, hogy kerüljük a finomított szénhidrátokat (péksütemény,édesség), ezáltal elkerülhetjük azt a szarvashibát, hogy sokkal több kalóriát veszünk magunkhoz, mint kellene, valamint azt, hogy szervezetünk a számára felesleges szénhidrátokat zsírrá alakítsa át. Napi 150 g bőven elegendő ebből a tápanyagtípusból.

A 2. lépés: Felejtsük el a koplalást!
Ha szervezetünk nem kap elegendő mennyiségű ételt, anyagcserénk tartaléklángra kapcsol, s minden apró bevitelt azonnal elraktároz az ínséges időkre. Ez egy evolúciós örökség. A koplalás során szervezetünk maximálisan alkalmazkodik, így egy idő után elegendő neki az a picike kalória mennyiség, amelyet adunk neki. Amikor azonban visszatérünk a normális étkezésre, nem tud mit kezdeni az eddigi kis mennyiséghez képest nagyobb adaggal, nem dolgozza fel, szintén el kezdi raktározni.(Talán mondanom sem kell, hogy nem izomként).


finomított szénhidrát helyett alacsony cukortartalmú gyümölcsök

A 3. lépés: Együnk naponta többször!
Miután kiiktattuk a felesleges vércukor emelkedést szolgáló szénhidrátok bevitelét, figyeljünk oda arra, hogy naponta 5-ször együnk! No nem ám 5 teljes étkezésben kell gondolkodni, figyelmeztetnek a szakemberek. Ha 3 főétkezés mellett 2 kisebbet iktatunk be, elkerüljük azt, hogy leessen a vércukrunk, amelynek hevében könnyen ránk tör a farkaséhség. A 3 főétkezés során is ügyeljünk az elfogyasztott mennyiségekre, saját tenyerünknél ne együnk sokkal nagyobb adagokat.
A napi 5-szöri étkezés során anyagcserénk sem lassul le, így elkerülhető a tartaléklángra kapcsolás.

A 4. lépés: Az éltető víz.
Naponta legalább 3 liter kalóriamentes innivalót fogyasszunk. Ezek lehetnek ásványvizek, cukrozatlan teák, alacsony kalória tartalmú üdítők (ne haladja meg a 20 Kcal/100ml-t!).
Ez azért fontos, mert a víz tisztít, megszabadít a lerakódott méreganyagoktól. Ha megfigyeljük testünk jelzéseit, sokszor nem is ételre vágyik, csupán folyadékra, s 1-2 pohár víz elfogyasztása után már nem is érezzük magunkat éhesnek.
A vízfogyasztással kapcsolatban kutatók szintén érdekes adatra hívták fel a közelmúltban a figyelmet. A kísérlet során bebizonyosodott, hogy aki minden órában elfogyaszt egy nagy pohár vizet, az – ha mellette nem tömi magát édességgel – 3 kilót ad le egy hónapban. Ragadjuk hát meg az ásványvizes palackokat!

Az 5. lépés: Mozgás.
Nem kell minden nap mozogni ahhoz, hogy fogyjunk. Mi több, egy olyan tanulmány látott néhány évvel ezelőtt napvilágot, amely azt bizonyítja be értekezésében, hogy alakunk milyenségéért a sport mindössze 30%-ban felelős. Testünk kinézetének 70%-át a táplálkozásunk határozza meg.
A sport energiát ad, felpörgeti anyagcserénket, kitisztítja elménket, erősíti immunrendszerünket, és csökkenti az éhségért felelős hormon termelődését is. Emellett endorfint is képzünk sportolás közben, amely, mint tudjuk, boldogsághormonként vonult be a köztudatba. Aki feszes formát is szeretne, az legalább hetente 4-szer mozogjon legalább napi 20 percet. Ez lehet egy gyors tempóban végzett gyaloglás a szabad levegőn, vagy biciklizés a parkban.


Sétálj!

A 6. lépés: Mikor együnk?
A dietetikus szakemberek arra is rájöttek, hogy ha reggel viszünk be kisebb mennyiségben szénhidrátot (értsd: nem 4 kiflit, csak 1-et), akkor a szervezetnek van elég ideje a nap folyamán feldolgozni ezt, s nem raktározza el. Ha azonban este eszünk meg egy kakaós csigát, már nincs ideje erre, hiszen estére anyagcserénk lelassul, s így az ekkor bevitt szénhidrátot elraktározza.
Reggel tehát még ehetünk egy kis péksüteményt (bár optimálisabb, ha alacsony cukortartalmú gyümölcsöket eszünk inkább), a nap további részében azonban részesítsük előnyben a fehérje tartalmú ételeket, valamint a kevés szénhidrát tartalmúakat (zöldségek).

Saját tapasztalataim szerint ezen lépések betartásával nem kevesebb, mint 10 kilót adhatunk le mindenféle éhezés nélkül egy hónapban. Mivel nem kell mellőznünk semmit sem radikálisabban, így elkerülhető az egyoldalú táplálkozás. A súlyt nem szedjük vissza, ha betartjuk ezeket az igencsak egyszerű lépéseket a későbbiek során is.
Az életmódváltáshoz sok sikert, eredményt kívánok, megnövekedett önbizalmat és jobb fizikai és lelki közérzetet!

A szerzőről