Pp kicsi 45
2018-11-21
Orsolya horvath kanna

„Kenguru inspirálta az öntözőkannámat”

Beszélgetés a formaterevező mérnökként végzett Horváth Orsolyával

NÉVJEGY

Horváth Orsolya (23)
Diploma: Ipari termék- és formatervező mérnök
Munkahely: junior designer (event design cégnél)

A Szabad Ötletek nevében Bencsik Krisztina beszélgetett az ipari termék- és formaterevező mérnökként végzett Horváth Orsolyával.


Miért éppen a formatervezés szakot választottad annak idején?

Eredetileg gépészmérnök vagy járműmérnök szakra szerettem volna menni (ennek az az oka, hogy fel akartam találni egy olyan repülőgépet, ami nem tud lezuhanni). Azt mindig is tudtam, hogy alkotni szeretnék és mivel mégsem jött össze a járműmérnökség, így a formatervezés mellett döntöttem.

Hogyan kell elképzelni a képzést? Kaptatok például olyan feladatokat, amelyek során terveznetek, készítenetek kellett valamit?

Az ipari termék- és formatervező mérnök szak szerintem Magyarországon még nem túlzottan kiforrott és ez a képzésben is megmutatkozott. Mindenbe belekóstolhattunk, de véleményem szerint csak felszínesen, aminek az eredménye természetesen a felszínes tudás. Az utolsó évben már több tervezési feladatunk volt, például állatok inspirálta tárgy tervezése (én egy kenguru által inspirált öntözőkannát terveztem) vagy például eco design, ahol lomokból kellett szintén bútort tervezni. Összességében nekem az a tapasztalatom, hogy ad valamennyi alapismeretet, vagy mondjuk úgy, felkelti az érdeklődést sok dolog iránt, és onnantól már a személytől függ, hogy hová fejleszti magát. Ami nagy hiányosság viszont, hogy a valóságban egy tervezőnek rengeteg programot kell ismernie az eredményes tervezéshez, és ehhez az egyetemen nem sok ismeretet és lehetőséget kaptunk.


Orsolya diplomamunkája


Miről szólt és hogyan építetted fel a diplomamunkádat?

Mindig is közel állt hozzám a divat – már az egyetem alatt a jelenlegi munkahelyemen voltam gyakornok, ahol lehetőségem nyílt egy divatbemutató tervezésében részt venni. Innen jött, hogy a Nubu márka számára terveztem diplomamunkaként egy fiktív divatbemutatót, ahol tervezési szempontból az installáció (kifutó) kapta a hangsúlyt. A szakdolgozatírás közben rengeteget kutattam a témában, és azóta szenvedélyemmé vált a divatbemutatók világa (set design).

Mit gondolsz, hogyan hasznosítható a jövőben az, amit a képzés során elsajátítottál? Mennyire könnyű egy ilyen diplomával elhelyezkedni?

Ha csak azzal akarnék elindulni, amit az egyetemen kaptam, nagyon-nagyon nehéz helyzetben lennék. Viszont nagyon jó helyen szerezhettem szakmai tapasztalatot, ami azért biztos alapot adott. Úgy gondolom, ha valaki legalább négy-öt tervező programot magabiztosan képes kezelni, és jó ízléssel rendelkezik a design terén, könnyen és viszonylag hamar megtalálja a helyét.

Köszönjük szépen!

 

Bencsik Krisztina

 

 

 

 

A szerzőről