Pp kicsi 45
2019-02-20
T%c3%a1rsad a karriered sor%c3%a1n

TÁRSAD A KARRIERED SORÁN

 

Akár diák vagy, akár dolgozó, vagy (még) munkanélküli, van egy dolog, amire mindig szükséged lesz. Nem azt állítom, hogy e nélkül nem tudsz egy lépést sem tenni, viszont ezzel sprintre leszel képes, ha jól használod. A rendszeres használat és a figyelem párosa előny, de akár napi pár perc is elég ahhoz, hogy mindent tudj, amire szükséged van a sikerhez.

Ez a csoda társ nem egy személy, vagy a digitális világ egy újítása. Nincsen előfizetési díja, és nem ajánlom, hogy fizess valakinek azért, hogy helyetted megcsinálja – már csak az egyszerűsége miatt is. Ilyen magasztaló bevezető után elárulhatom, hogy a határidő naplóról van szó. Két irányból hasznos számodra, ha ezt a kis eszközt használod. Az egyik, hogy megmondja a jövőre vonatkozó feladataid határidejét (persze senki nem vágja le a kezed, ha hamarabb is megcsinálsz valamit), másik, hogy így bírod ellenőrizni melyik időszakodban mit tettél, meddig és mikor. Mindkettőre szükséged lesz, amennyiben karriert szeretnél építeni, nem csak tengeni és lengeni. Túl menve ezen, a magánéletet is össze tudod hangolni az sulival vagy munkával (esetleg mindkettővel).

JÖVŐBE MUTATÓ ELŐNYÖK

Bár triviális, de a teljesség kedvéért le kell, hogy írjam, amennyiben leírva ott van előtted a határidő minden feladathoz, jóval nagyobb eséllyel fogsz mindent időben elvégezni. Természetesen nem csak ennyiről szól a dolog.  

Memória könnyedsége

Mivel nem kell fejben tartanod a dátumokat, napok eseményeit és a fontos határidőket, így máson tudsz agyalni. Nem lesz benned egy folyamatos feszültség, mit felejtettél el éppen, vagy mire nem lesz időd még azon a napon, vagy a héten. A könnyedség miatt jobban tudsz figyelni aktuális feladataidra. 

Biztosabb ígéretek

Mivel beírod, melyik nap mit csinálsz, már a beírás pillanatában látni fogod, ha valamire irreális határidőt adsz magadnak, vagy olyan találkozót írsz be, ahova biztosan nem érnél oda, stb. Mivel már egy jövő tervezésről van itt szó, így biztosabb ígéreteket tudsz adni, ami a megbízhatóságodat fogja erősíteni. Mivel megbízhatóbb személyként fogsz ügyködni, ott leszel időben a találkozóidon, tartod a határidőket és nem mondasz le semmit az utolsó pillanatban, amikor már látod, hogy nem jól osztottad be az idődet.
Minden fentebb felsorolt tulajdonság egy sikeres, megbízható személy ismérve.

A múlt emlékei

Mivel folyamatosan használod a határidő naplódat, benne van minden találkozód, tennivalód, határidők és akár apróbb elfoglaltságaid is, így naplózod az életed fontosabb részeit. Utólag ezt felhasználhatod elemzésre, hogyan is néz ki egy átlag napod. Hogyan tudsz időt spórolni egy-egy új feladatra, hobbira, vagy egy tanulmány elkezdésére. Meg tudod nézni a munka és magánélet mérlegét egy adott időszakban, akár az egész évedet áttekintve.

Tipp

  1. Ne digitális naplót használj, mert amit a saját kezeddel írsz le, azt komolyabban fogod venni.
  2. Vidd magaddal fontosabb találkozókra, és az adott bejegyzéshez jegyzetelj, így évek múlva is pontosan tudod, melyik jegyzeted hol találhatod meg.
  3. Vigyázz rá, hogy soha ne hagyd el, de írd bele elérhetőséged ilyen esetre, akár már ott felajánlhatsz a megtalálónak díjat.
  4. Lássák, hogy használod, így megbízható ember képében fogsz tetszelegni.

Tehát…

… én a helyedben most elmennék egy írószer boltba, és vennék egy hozzám igazán illő küllemű naplót, azonnal bele is írnám egész évre

  • a fontosabb születésnapokat és családi eseményeket;
  • szabadságot;
  • vizsgákat és határidőket;

illetve be is osztanám a szabadidő és munka napi, heti és havi arányát, hogy semmiről se maradjak le a jövőben!

 

 

 

A szerzőről