Pp kicsi 45
2018-09-26
Kcetkqm

Az eddigi leghalálosabb iram

Halálos iramban 7. - Filmkritika

Dögös verdák, bomba csajok, hatalmas muszklik, irreális zúzások, felejthetetlen akciójelenetek és méltó búcsú Paul Walkertől. Ez a Halálos iramban 7.

Hiába fanyalgunk a Hollywood folytatásdömpingét látva, Domék újra itt vannak, és őket könnyebben elfogadjuk, pedig már hetedjére hevítik fel az aszfaltot. A jól ismert banda család olyan nagy nevek kíséretében csipkézi ki a képernyőt, mint Jason Statham és Kurt Russell; és teszik ezt az eddigi leghalálosabb iramban. Ugyan Russell papa karaktere totál felesleges, mégis komikus és nosztalgikus élmény volt őt újra látni.

A sztori szerint London bűnei kísértenek, azaz Statham bosszút áll a kisöccsével történtek miatt. A mindenre elszánt kopasz ütlegelővel nehéz felvenni a kesztyűt, ezért a família a kormánnyal szövetkezik egy másik ügyben, ami segítségükre lehet az egyszemélyes bosszúálló legyőzésében.

Az új direktor, James Wan érezhetően felpezsdítette a dolgokat. Felhasználta az eddig jól bevált hajszákat és bunyókat, de csak alapként. Olyan extrákat dobott rá, melyek átlagon felülivé tették a befejező(?) epizódot. A kérdőjel oka a bizonytalanság, hiszen két pletyka kering a filmsorozattal kapcsolatosan: egyik szerint nem folytatják Paul nélkül; másik, hogy már be van tervezve a következő két rész is. Szerintem – a pénznyelőkön kívül – mindenki jobban járna, ha itt lenne vége a dolognak. Úgy hiszem, hogyha fokozzák ezt az irreális zúzást, az már szürreálisba fog átcsapni. Sokszor meg kellett volna murdelniük a bő két órás film alatt, meg már kicsináltak két főgonoszt is. Plusz ott a szemhéjakat nedvesítő, szinte tökéletes zárás. Ennek ellenére valószínűleg a B verzió válik majd valóra és jönnek a folytatások.

A Halálos iramban 7. egyik negatívuma: sokszor éreztem azt, hogy egy youtube videoklipet nézek. Konkrétan a film 10-15 százalékát simán kitöltik ezek a részek: spinék zsebkendőnyi ruhákban, fényűzés királyi módra, forgó totálképek zenével, csillogó autóköltemények. Ez az átlagnéző számára nem annyira szembeötlő, de a nagyobb filmrajongók kicsit nyugtalankodva fészkelődnek majd, ha nem tudják elfogadni, hogy ez egy ilyen film.

A másik fekete pont, hogy ha valaki több tíz métert zuhan egy kocsival és közben szikláknak csapódik, majd végül fejre állva becsapódik, akkor nem fog a következő percben sértetlenül futkorászni… Számos ilyen túlzás van még, amelyek már nagyon a feszegették a tűréshatáromat, de az eddig még sosem látott, kreatív és ultraizgalmas jelenetek kárpótoltak, ezért kiegyeztem logikátlanságokkal. Legalább három részt tudok megszámolni, amitől tátva maradt a szám és simán beraktam volna a top10 leglátványosabb és legemlékezetesebb akcióba. Hatalmas vétek volt a stábtól, hogy ezekből kettőt lelőnek az előzetesben.

A színészi játékról az ilyen filmek esetében érdektelen értekezni, ezért a szövegkönyvet firtatom. A karakterek szájába adott beszólások vagy poénok nagy része ütött, viszont akadtak kínos felszólalások is. Mindenesetre nem oltom ezért az FF7-et, hiszen nem bozóttűz.

A Paul Walker-től vett búcsú tökéletességét Vin Diesel nagy ívű bölcseletei rontották el, de így is elég érzelmes lett ahhoz, hogy keserűen bizsergető érzés járja át a lelkemet és belemenjen valami a szemembe.

Összességében tehát a Halálos iramban széria már a kezdetek óta szembe megy a fizika és a karakterépítés szabályaival, viszont ezt felvállalja, és röhög is saját magán. Nincs ez másként a hetedik részben sem, amely ugyancsak hat az ember ösztöneire: cool szövegek, gyönyörű verdák, hihetetlen jelenetek, gömbölyded formák.

Jellemzők: Valótlan. Pörgős. Látványos.

Kedvenc jelenetem: Brian O’Conner futása a buszon.

Javaslatom: agy kikapcsol + pop-corn szájbatesz = garantált szórakozás 16 éven felülieknek.

Képek: facebook.com | d3d9client.codeplex.com

A szerzőről