Pp kicsi 45
2019-03-22
Aiesec logo

Szakmai gyakorlat külföldön? 1. rész AIESEC

Nem csak az önéletrajzban mutat jól.

Egyszer minden GTK-s életében eljön az az idő, mikor el kell dönteni, hol akarja teljesíteni a szakmai gyakorlatot. Erre nagyon sok lehetőség van, a Karrier Iroda oldalán is találtok egy hosszú listát, de ha már az életünkből 14 hetet arra kell szánnunk, hogy gyakornokoskodjunk 30 kreditért, miért is ne tegyük ezt meg külföldön?

Nem azt mondom, hogy az itthoni munka során csak fénymásolni kell, de ha másik országban végzed el ugyanazt a feladatot, a szakmai fejlődés mellett a nyelvtudásod is rengeteget javulhat, amire amúgy is szükség van a diplomához. Egyébként is egyetemi éveink alatt tudunk a legkönnyebben, és legolcsóbban világot látni, ez is egy jó alkalom arra, hogy megismerjünk más kultúrákat. Használjuk ki!

Először a Global Talent programot szeretném nektek bemutatni az AIESEC szervezésében. Ez egy nemzetközi diákszervezet, mely körülbelül 120 országban van jelen, és a fent említett projekt keretein belül többe el is juthattok, miközben a kötelező gyakorlatot is kipipálhatjátok.
Az előző félévben Lengyelországban voltam ezzel a lehetőséggel, szóval személyes tapasztalat alapján tudom nektek bemutatni a jelentkezési procedúrát, és mesélni a kint töltött időről.

Az első lépés, hogy regisztrálni kellett az internships.aiesec.org oldalon. Ez még nem jelent végleges elkötelezettséget, viszont már tudsz nézelődni az AIESEC rendszerében, hogy hol milyen helyek közül választhatsz. Legtöbb esetben közgazdász gyakorlatokkal (marketing, sales, piackutatás, könyvelés), tanítással vagy  informatikusoknak szóló lehetőségekkel fogsz találkozni olyan cégeknél, akik a külföldiek segítségével akarják magukat is jobbá tenni.
Mikor a jelentkezésnek ebben a szakaszában jártam, láttam nagynevű vállalatokat is, mint PwC, Tata Consultancy, de az elsőhöz német nyelvtudásra lett volna szükség, a második meg a világ másik felén volt, és mivel karácsonyra haza akartam jönni végül egy lengyel és egy svájci gyakorlatra esett a választásom. Persze sok más helyre is elküldtem az önéletrajzom, de ezek voltak a befutók.

Második lépésként a szervezet tagjai fogják veled felvenni a kapcsolatot, és egyeztetni egy találkozót, ahol el tudod mondani, hogy milyen témájú gyakorlatok közül szeretnél válogatni, mely országokba és mennyi időre szeretnél kimenni, valamint felmérik, hogy milyen szintű a nyelvtudásod. Eleinte azt hittem, hogy nagyon jól tudok angolul, csak miután hazajöttem, akkor jöttem rá, hogy mennyit fejlődött kint a kommunikációm. A gyakorlatom fél évig tartott, de találhatsz 3 hónapos, vagy akár 1 éves helyeket is.

Ha az előző akadályt sikeresen vetted, a következő lépés, hogy be kell fizetni a program díját, ami 40.000 Ft. Részletfizetésre is van lehetőség. Viszont ezt ellensúlyozza, hogy a gyakorlatért cserébe a cégtől elég szép fizetést fogsz kapni, az ország minimálbérének másfélszeresét, nekem ez körülbelül 130 000 Ft-ot jelentett. Ebből aztán mindenre kifutotta, rengetegszer voltam Krakkóban, hogy elköltsem, mivel a spórolás szót nehezen fedeztem fel a szótárban.

A költségek befizetése után a honlapon aktiválnak, és bármely gyakorlatra szabadon tudsz majd jelentkezni, de kérheted az AIESEC-esek segítségét, akik a tudásodnak és képességeidnek megfelelő lehetőségeket fognak ajánlani. Ha ez megvan, a szervezet külföldi tagjai felveszik veled a kapcsolatot, és ha megfeleltél a feltételeiknek, egy céges interjún is részt kell venned. Ez körülbelül úgy néz ki, mint az itthoni állásinterjú, csak Skype-on, szóval lehetsz akár mackónadrágban is, elég, ha fölül vagy csinos.

Az én esetemben 3 embert kerestek, a cég pedig rajtam kívül egy tunéz és egy észt srácot vett fel, mert ezeken a piacokon akar továbbterjeszkedni. A pozícióm export manager megnevezés alatt futott, a feladatom pedig teherautó alkatrészek értékesítése volt magyar cégek számára. Eleinte gőzöm sem volt róla, hogy mi micsoda, vagy, hogy melyik része a járműnek, de pár hét után beletanultam, és a napellenzőt nem a platóra akartam eladni. Na jó, azért nem voltam ennyire fogalmatlan, de a kollégák sokat segítettek, tréningeket tartottak nekünk az alkatrészekről, valamint arról, hogy milyen a jó értékesítő.

Mielőtt kimentem, a lengyel AIESEC-esek segítettek szállást keresni a cég irodájának közelében, és a két gyakornok fiúval találtunk egy lakást, amit simán kifutott a fizetés, de persze az első hónapra kell, hogy legyen tartalékod. Mikor megérkeztem, a diákszervezet tagjai fogadtak, és kaptam egy koordinátort is, aki mindenben segített, és az ottlétem alatt rengeteg programot szerveztek. Voltam bulikban, konferenciákon, találkoztam más országokból jött gyakornokokkal, és jó pár barátot szereztem, akiket soha nem fogok elfelejteni, sőt biztos, hogy meglátogatom őket a jövőben, mert máris hiányoznak.

A jelentkezés folyamatosan lehetséges, de most érdemes, mert tavasszal kerül be a legtöbb gyakornoki hely a rendszerbe.
Ha szeretnél többet megtudni a szervezetről és a lehetőségekről, akkor:

Remélem a fentiek felkeltették az érdeklődésedet, és már Te is fontolgatod, hogy a kötelező gyakorlatot külföldön csináld meg, miközben megismered más országok munkamorálját, fejleszted a nyelvtudásod, és életre szóló barátságokat kötsz. Arról nem is beszélve, hogy órára sem kell közben járnod, mert elég nehéz lenne fél napokat ingázni a suli és a munkahely között.

A szerzőről