Pp kicsi 45
2018-09-25
Avventure di tom sawyer

Botrányos memoár, milliókat érő kézirat és ünnepélyes újratemetés

105 évvel ezelőtt hunyt el Mark Twain. Néhány gondolattal ma rá emlékezünk.

Aligha akad olyan gyerek a világon, aki ne hallott volna Tom Sawyerről és Huckleberry Finnről. A fiúk csínytevései és kalandjai nemcsak a kisiskolásokat és a kamaszokat tartja lázban immáron másfél évszázada, hanem a felnőtteket is. Ernest Hemingway egyenesen a Huckleberry Finn kalandjaiból eredezteti az amerikai irodalmat: „Előtte semmi sem volt. Azóta sem írtak ilyen jót.”

A filmes változatok egyike

A gyermekirodalom legendás képviselője, Mark Twain – eredeti nevén Samuel Langhorne Clemens az írókhoz méltó, eseménydús életet élt. Előbb újságíróként dolgozott, majd egy folyami gőzhajóra szegődött el tengerésznek. Álneve is innen ered: a mark two ugyanis a biztonságos haladáshoz szükséges mélység mutatója volt. Az amerikai polgárháború idején katonának állt, de két hét után úgy döntött, hogy inkább Nevadába utazik bátyjával, hogy aranyásóként próbáljon szerencsét. Mindannyiunk örömére azonban – hasonlóan Jack Londonhoz – ő sem járt sikerrel. Tom Sawyer és Huckleberry Finn ugyanis valószínűleg sohasem született volna meg, ha Twain aranyat talál Nevadában.

Mark Twain újságot olvas

Néhány évvel ezelőtt megjelenő önéletrajza nagy port kavart világszerte. Már önmagában az is várakozást keltett, hogy az író úgy rendelkezett, hogy a memoárt csak halála után száz évvel ismerheti meg a nagyközönség. Senkit sem lepett meg, hogy a több ezer oldalas mű bestseller lett és a toplisták élmezőnyébe került. Annál meghökkentőbb volt, hogy milyen negatívan nyilatkozott a szerző egykori bizalmasairól, többek között titkárnőjéről, Isabel Van Kleen Lyonról, akit „hamisítónak, tolvajnak és szajhának” nevezett.

Világhírnevét azonban ez sem ingatta meg. Egy soha meg nem jelenő, mindössze 64 oldalas írása például 242.500 dollárt ért egy 2010-es aukción, halálának századik évfordulóján pedig ünnepélyesen újratemették. A rajongók korabeli kosztümökben búcsúztatták a szerzőt az újrajátszott szertartáson, ahol ugyanaz a gyászbeszéd hangzott el, mint száz évvel korábban. Kell-e ennél meggyőzőbb bizonyíték arra, hogy Mark Twain még ma is a köztudat része? Történetein generációk nőttek fel – Tom és Huck élt, él és élni fog.

Képek:http://www.marktwainhouse.org,  http://cultura.biografieonline.it

A szerzőről