Pp kicsi 45
2018-09-25
20

"Szerintem egy képet nem érteni kell"

Portré Bodócs Evelinről

NÉVJEGY

Bodócs Evelin (21)
Szak: képi ábrázolás, festészet szakirány
Érdeklődési kör: művészet, régészet

 

„Mindig is úgy gondoltam, hogy egy művész olyan, mint egy teremtő, a semmiből, az üres vászonból hoz létre egy saját, önálló világot.” – így vélekedik a művészetről Bodócs Evelin, akivel festményei és grafikái kapcsán beszélgettünk.

Evelin a Szegedi Tudományegyetem Rajz - Művészettörténet Tanszékén képi ábrázolás szakos, festészet specializációval (amivel ebben a félévben végez), emellett magyart is hallgat a BTK-n. Tanulmányait már egészen korán a művészet határozta meg, középiskoláját Kecskeméten végezte – szintén művészeti iskolában –, emellett a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskolát is látogatta, ahol két kiállításon is szerepelt alkotásaival.

Az egyik egy közös kiállítás volt az ének-zenei iskolában, a másik pedig egy kisebb (3-4 főnek szervezett) a kecskeméti Művész Kávézóban.”

Tavaly a TIK-ben is kiállításra került egy festménye, Az ember tragédiájára kiírt pályázat keretein belül. Önálló kiállítása még nem volt, de tervei között ennek megvalósítása is szerepel. Művei között túlnyomórészt fosszíliás festményeket és grafikákat találhatunk. Munkáját mindkét területen meglehetősen különleges alkotások létrehozása jellemzi. Sajátos stílusára egy művésztáborban talált rá, mivel középiskolájában még főként a tanulmányokra, csendéletekre helyezték a hangsúlyt.

 „A makói művésztáborban találtam meg az utamat, akkor kezdtem festeni a fosszíliás sorozatomat. Az ihlet onnan jött, hogy amikor kicsi voltam művész szerettem volna lenni vagy régész.”

Mivel a művészeten belül hamar megtalálta a helyét, így a régészettel kapcsolatos vágyai csak a vásznon teljesedtek ki. Ősmaradványokat ábrázoló festményeinek uralkodó színei a sárgától a pirosig terjedő skála árnyalatainak variánsai, s mind ez, mind a göröngyös felületek használata remekül visszaadják az ábrázolt tárgyak képi jellegzetességeit. Az idei OMDK-ra egy tervezőgrafikájával került be, annak ellenére, hogy a számítógépes grafikához szükséges ismereteket autodidakta módon szerezte meg.

„Számítógépes grafikát sosem tanultam. Egyszerűen érdekel, és saját magamtól tanultam ki a programok használatát. Nagy lökést adott, hogy ezzel részt tudtam venni egy országos versenyen.”

Grafikáinál leginkább a groteszk alakok és a struktúra világa adja az inspirációt. E két tényezőből állnak össze a kollázs-szerű képek, amelyek munkái közül személyes kedvenceim. Ezek az alkotások olyan elemeket, alakokat jelenítenek meg, amelyek társítása sokszor meglepő, nem magától értetődő, széles teret adva így a befogadó sajátlagos gondolati útjának. A művek szemlélése során így szubjektumtól függően más és más értelmezési lehetőségek tárulnak fel, ez pedig Evelin számára különösen fontos munkáival kapcsolatban.

„Szerintem egy képet nem érteni kell. Pont az a jó, hogy mindenki mást gondol róla és elviszi egy másik világba.”

A grafikák terén nem áll meg ennél a pontnál, zárófeladatában a két terület ötvözésével kísérletezik majd.

„Ezeket a grafikákat még eléggé kezdetlegesnek érzem, de a festészet zárófeladatomnál felhasználom ezt a tudást és továbbfejlesztem, mint festményt. Grafikát csinálok számítógépen, kiprintelem, majd rádolgozok festékkel – így létrehozva egy misztikus világot.”

Munkái sajátos stílusával, merész ötleteivel és az általa gyakorolt területek ötvözésével úgy gondolom, munkája meghozza gyümölcsét, és nem sokat kell várnia a tervezett önálló kiállításra.

 

Bencsik Krisztina


Alkotásaitokat várjuk az info.szabadotletek@gmail.com címre!

A szerzőről