Pp kicsi 45
2019-03-22
Bemutat%c3%b31

Szakmai gyakorlat külföldön? 2. rész ERASMUS

Nem csak az önéletrajzban mutat jól.

A szakmai gyakorlat mindenkinek kötelező a karon, de miért érnénk be azzal, hogy egy magyar cégnél dolgozzunk, mikor annyi lehetőségünk van Európában. Persze vannak kihívást jelentő feladatok itthon is, de ha már módunkban áll munka közben világot látni: hát miért ne tegyük?
Ahogy az előző részben olvashattátok mindenképpen nagy élmény diákként pár hónapot egy másik kultúrában tölteni. Még akkor is megéri, ha dolgoznod kell közben, pláne ha 30 kreditet is kapsz érte.

Most az ERASMUS szakmai gyakorlati programját szeretném megismertetni veletek.

Az ERASMUS-ról természetesen már mindenki hallott, főleg akik koliban laknak és a szomszédjuk külföldi, de azt kevesebben tudják, hogy a kötelező szakmai gyakorlat elvégzésére is van lehetőség a szervezetnél. Személyesen sajnos nem vettem részt benne, de egy kedves GTK-s ismerősöm elmesélte élményeit, hogyan is működik ez az egész, a folyamatot, és hogy mi történt kint.

Mindenekelőtt ki kell találnod, hogy mit szeretnél csinálni. Választhatsz olyan intézményt, mellyel karunknak szerződése van. Legtöbbször ezek külföldi egyetemek, ahol meghirdetnek pár konkrét gyakornoki pozíciót. Ezért általában nem jár fizetés, de legalább biztos a hely. Vagy kereshetsz saját magadnak céget, ahova beadod az önéletrajzodat, és ha azt ők a program jelentkezési határideje előtt elfogadják, máris nyert ügyed van. Itt az a rizikó, hogy ha kicsúszol a határidőből, az ERASMUS elutasítja a jelentkezésed, tehát korán el kell kezdeni a keresést.
Ezek a gyakorlatok általában 3-5 hónaposak, és a fizetés, valamint az ösztöndíj természetesen az országtól és a cégtől függ. Az ismerősöm havi 500 euró támogatást kapott Csehországban, amiből kényelmesen kifutotta mindenre.

Az első lépés, hogy Dr. Pusztai-Varga Ildikónál kell jelentkezni, majd a folyamat során a Nemzetközi Mobilitási Irodát is meg kell látogatni a rektori épületben a papírokkal. Nekik kell eljuttatni a szerződést, amit a választott cégtől kaptál, és ott kell aláírni az ösztöndíjas papírt is, valamint egyéb szükséges dokumentumokat. Ebben mindig segít a szervezet, és a határidőkről is folyamatosan láthattok tájékoztatást a Coospacen. A jelentkezés a tavaszi félévben február végén, március elején zárult le, de ne aggódjatok, a következő szemeszterekben is lesz lehetőség pályázni.

És mi van, ha már kint vagy?

Kijelölnek neked egy koordinátort, aki figyel rád és a rendelkezésedre áll, ha segítségre van szükséged ügyek intézésében, szálláskeresésben, vagy bármilyen egyéb felmerülő probléma esetén akár a kiutazás előtt, akár az ottléted folyamán. A szállásért ugyan fizetni kell, de az ösztöndíj ezt legtöbbször kifutja, ha nem egy olyan drága országba akarsz menni, ahol a napi 2 kifli is 5 euróba kerül, ilyenkor jól jön a tartalék.


Ha nagyobb városba mész, biztosan lesz ERASMUSos fogadó szervezet (ESN) is, akik rengeteg programmal, kirándulással és fergeteges bulikkal fognak szórakoztatni a kint töltött hetek alatt. Mindenki látott már ERASMUSos diákokat bulizni, hát ott torok nem marad szárazon, de persze csak hétvégén, mert egyébként munka van.

Ha szeretnétek eseménydúsan eltölteni a kötelező legalább 14 hetet, jelentkezzetek a következő félévben, mellyel kapcsolatos további információért keressétek Dr. Pusztai-Varga Ildikót: ildiko.pusztai.varga@eco.u-szeged.hu

Ha pedig a szervezetről szeretnétek többet megtudni, látogassatok el a http://www2.u-szeged.hu/erasmus/ honlapra, vagy keressétek fel a szegedi ESN-t, és ismerkedjetek meg azokkal a diákokkal, akik itt töltik a gyakorlatukat.

Remélem, felkeltettem az érdeklődéseteket, és egy év múlva már a Ti beszámolótokat hallgathatom, olvashatom a külföldön töltött szakmai gyakorlatról, és a szerzett tapasztalatokról!

A szerzőről