Pp kicsi 45
2019-03-22
Mert a vizsg%c3%a1ra tanul%c3%a1s elkezd%c3%a9se el%c5%91tt m%c3%a9g %e2%80%a6

Mert a vizsgára tanulás elkezdése előtt még …

Ez a cikk az egyik legnehezebb lépés megtételéről szól, a saját kifogásaink kezeléséről. Ha tisztában vagyunk magunkkal, képességeinkkel és a tananyaggal, akkor tudjuk azt is, hogy minden perc számít a sikeres vizsga teljesítéshez. Pár motiváló gondolat és időmenedzsment tanács.

Milyen hosszú is szokott lenni ez a lista, csak párat említenék meg belőle, hogy emlékeztesselek rá ilyen vagy.

  • … mosogatnom kell.

  • … vacsorát készítek.

  • … azt a tavaly kapott repülő makettet mégiscsak össze kellene rakasztani.

  • … felhívom a többieket, ők hogy állnak a tanulással.

  • … takarítok egy akkorát, amekkorát ez a szoba nem látott. Lehet a lakáson is végig megyek.

  • … felnézek utoljára Facebookra. Hopp, milyen érdekes cikk, kis ez aki kitette?

A kifogások listájából egy teljes lexikont lehetne írni. Ezek mind hasznos és praktikus ötletek amiket ilyenkor csinálni szeretnénk, viszont a másik közös bennük az, hogy mind hátráltat valós célod elérésében.

Mi a célod? Hogy túl legyél a vizsgán? NEM! Neked az a célod, hogy megtanuld a tananyagot. Azért fogod megtanulni, mert minden egyes szó, amit az agyadba vésel a következő órákban, ezer vagy tízezer forintot fog jelenteni a pénztárcád számára az életed hátralevő részében. Hogy felesleges az a tantárgy vagy téma? Teljesen mindegy, az diplomádhoz meg kell, hogy legyen ez a tantárgy is.
Tehát elhalasztani olyan dolgokat pár napig,, aminek nincs ott a helye igazán könnyő. Főleg annak érdekében, hogy gazdag, sikeres ember legyél cserébe. Ha ezt mérlegeled, nem megéri? 

Különben is, amikor leülsz, lekezded olvasni és valóban oda figyelsz a tanultakra, azzal együtt elkezd pörögni az óra mutatója: Azon veszed észre magad, vége a napnak és egyben a tanulnivalóknak is. Ha a „most”-ban tanulsz, és nem máshol jár az eszed, akkor könnyebben megjegyzed az anyagot is. Tehát nem csak hamarabb leszel túl a szenvedős napokon, hanem biztosabb is lehetsz a sikerben, azaz a csodálatos kiírásban, hogy Kurzus teljesítve. Arról nem is beszélve, hogy a megmérettetés utáni bulikat egy sikeres vizsga (nehezebb tárgy esetén) önfeledtebbé tudja tenni. Vagyegy jól megérdemelt, kitűnőre minősített jeggyel sokkal élvezetesebb átélni. 

Időmenedzsment ebben úgy vesz részt, hogy egyik oldalról azzal törődsz, ami fontos és sürgős. A szelektálás alapvető szabályait alkalmazod. A másik oldalról pedig a „most” tevékenységével eredményesebb és gyorsabb leszel aktuális feladatoddal, így több időd jut majd másra, ha a jelenlegi szükséges rosszal végeztél.
Amennyiben olvasnál még cikket az időmenedzsmentről, az itt található linken találsz hasznos cikkeket ezzel kapcsolatban.

Kép forrása: teach.com

 

 

A szerzőről