Pp kicsi 45
2019-01-16
11081247 938651946157025 1724158863847112015 n

Interjú - Köteles Marival

Az ETSZK egyik kiemelkedő sportolójával olvashattok interjút arról, milyen eredményeket ért el idén. 

Hallhattunk már Mari sikereiről az elmúlt években, idén sem tétlenkedett, újabb sikereket ért el. A tavaszi versenyszezonról kérdeztem a fiatal bajnokot.

- Mesélj kérlek, milyenek a mostani edzések, hogyan készülsz fel a versenyekre?

- Heti 6 edzésen veszek részt, 2 óráig tart körülbelül egy alkalom. Főként fekvenyomok mivel a következő verseny a fekvenyomó VB lesz, de az erőemelést sem lehet elhanyagolni hiszen csak 2 hét különbséggel lesz megrendezve az erőemelő VB is. A fő gyakorlatokra hetente 2-2 nap jut. Fekvenyomi és felhúzni az Etelka sori edzőteremben, guggolni pedig a Fitworld Fitnessben szoktam. A felkészülés elején kisebb súlyokkal dolgozok, nagyobb sorozatszámmal, a vége felé pedig már minimális ismétléssel végsúlyon.

- Milyen versenyeken vettél részt idén, milyen eredményekkel büszkélkedhetsz?

- Márciusban, Pilsenben volt a RAW erőemelő Európa bajnokság. Junior korosztályban indultam, fogásnemenként és összetettben is aranyérmet szereztem. Fekvenyomásban Európa- és világcsúcsot döntöttem, ami 135 kg volt. 180kg-al ment a guggolás, 172,5kg-al pedig a felhúzás.

Április végén Orosházán versenyeztem az Erőemelő Európa bajnokságon, szintén junior korosztályban. Fogásnemenként, és összetettben is első helyezést értem el. Összetettben új országos csúcsot döntöttem; guggolás 210kg, fekvenyomás 175kg, felhúzás pedig 185kg.

Május 3-án,Tabon vettem részt a Erőemelő Magyar bajnokságon. Junior és felnőtt korosztályban is megmérkőztem. Guggolás 180 kg, fekvenyomás 132,5kg, felhúzás 192,5kg-al sikerült. Így az összetett 505 kg lett, amellyel junior és felnőtt országos csúcsot döntöttem. Nagy verseny volt egy hajszálon múlott a győzelem, csak 2kg volt a különbség köztem és az ezüstérmes között.

- Milyen versenyek várnak még rád?

- Jelenleg a májusi, Svédországban megrendezésre kerülő Junior Fekvenyomó Világbajnokságra és a júniusi, finnországi RAW Junior Erőemelő Világbajnokságra készülök, amelyeken ismételten jó eséllyel indulok a világbajnoki címért.

- Összességében, milyen sikerekről számolhatsz be, az eddigi versenyeid alapján?

- Háromszoros erőemelő Európa-bajnok és kétszeres fekvenyomó világbajnok vagyok. Jelenleg a + 84 kilogrammos súlycsoport RAW junior fekvenyomó és erőemelő magyar csúcsát tartom, felnőtt kategóriában is én tartom a magyar csúcsot. Márciusban a RAW Erőemelő Európa-bajnokságon a fekvenyomás szakág Európa- és világcsúcsát beállítottam.

- Hogyan tudod összehangolni a sulit és a sportot?

- Nagy feladatot vállalok azzal, hogy az élsport mellett az egyik legnagyobb elköteleződést igénylő hivatásra szeretnék felkészülni, de azt gondolom, hogy a toleráns oktatóimnak köszönhetően eddig sikerült mindezt igen jól kontrollálnom, és a kettőt igyekszem úgy vegyíteni, hogy mindkettő hasson a másikra. A sportsikereim megadják azt a pluszt, amik jó megküzdési mechanizmusként szolgálnak a tanulmányaimban.

-Támogatást kapsz a versenyeidhez?

- A fő gond az,hogy nem túl ismert és nem olimpiai sportág. Ezt a sportágat az állam egyáltalán nem támogatja, ezért egyéni szponzoráció zajlik. A versenyzés minden költségét magunknak kell előteremteni, kezdve a nevezéstől, az utazásig, szállásig. Az iskolám viszont támogat, amennyire tud. Szeretném is itt megköszönni a Karnak, hogy segítenek és támogatnak eredményeim elérésében!

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdésekre! Nagyon szurkolunk neked a továbbiakban is, biztosan vár még rád a dobogó!

 

A szerzőről