Pp kicsi 45
2018-09-25
C%c3%adm

Házasságon innen és túl

Minden, amit a házasságról tudni kell, egyetlen fergeteges előadásba sűrítve.

Dacára a jó időnek és a színes szabadtéri programoknak, tegnap este is telt ház előtt játszották a Pinceszínházban Ephrain Kishon Házasságlevél című bohózatát. A darab jól példázza, hogy egy jó vígjáték cselekménye sohasem bonyolult, témájában mindenkit megszólít és viszonylag kevés szereplővel operál. Sokszor nem azon nevetünk amit Kishon hősei mondanak, hanem ahogyan és amilyen helyzetben mondják. Ehhez persze elengedhetetlen a színészek meggyőző játéka, de szerencsére ebben sem volt hiány a tegnapi előadáson.

A helyszín Borovszki úr háza, ahol anya és lánya már izgatottan készülődnek Ajala esküvőjére. A vőlegény nem is akárki: egy valódi statisztikus, Robert! A bonyodalmat az okozza, hogy a fiú mamája követeli Ajala szüleinek házasságlevelét, amit azonban sehol sem találnak Borovszkiék. Végül az is kérdésessé válik, hogy egyáltalán összeházasodtak-e? Sifra meg van győződve róla, hogy igen, de férje nem emlékszik rá, ezért Ajala azt javasolja nekik, hogy kössék össze az életüket a rabbi előtt most, ezzel megoldódik minden. Igen ám, csakhogy Sifra már nem biztos abban, hogy hozzámenne Elihhez és a darab második felében a férfi is kijelenti, hogy nem akarja feleségül venni egykori szerelmesét. Időközben megjelenik a házban Buki, a kibuc talpraesett traktoristája, aki mellesleg – Ajala legnagyobb meglepetésére jártas a pszichológiában is és talán mondanom sem kell, hogy egymásba szeretnek. Végül természetesen megoldódik minden, még a házasságlevél is előkerül, de Ajala már nem akar az anyámasszony katonája, Robert felesége lenni.

A darab könnyed hangvétele ellenére fontos kérdéseket boncolgat. Össze kell-e házasodni ahhoz, hogy két ember évtizedeken keresztül együtt maradjon jóban-rosszban? Mitől lesz más egy kapcsolat, ha hivatalossá teszik? Tényleg csak egy papír lenne a házasságlevél, ahogy Buki mondja, vagy több annál? És Ajala dilemmája is épp ilyen érdekes. Van-e jobb választás a tökéletesnél? Számít-e gyerekként, hogy a szüleink házasok-e vagy sem?

A szerző két legfőbb elődjének Karinthy Frigyest és Molnár Ferencet tartotta, műveiben nem véletlenül idézi fel a jellegzetes pesti zsidóhumort. A díszletek és a kosztümök a nyolcvanas évekbe repítenek vissza bennünket, a hangulatos zenék még fergetegesebbé teszik az előadást.

Szilágyi Annamária a megbántott, de férjét mégis szerető feleség szerepében, Pálfi Zoltán, az elvégzett munka jogán családja fölött uralkodó „diktátor”, ám valójában csupaszív ember – mind-mind jól ismert karakterei mindannyiunk életének. Az Ajalát alakító Papp Gabriellánál aligha tudná kedvesebben mondani bárki is, hogy: „De apu!” és Varga Bálint úgy kiáltja bele a telefonkagylóba, hogy: „Hálló! Mexikó?”, hogy még azok is elnevetik magukat, akik addig csak mosolyogva figyelték, hogy mi történik a színpadon.

Még nem késő, hogy te is megnézd Ephrain Kishon Házasságlevél című komédiáját a Pinceszínházban! Május 22-én és 23-án 19:30-kor ismét műsorra tűzik a darabot és bízom benne, hogy még nagyon sokszor láthatja a szegedi közönség ezt a szeretnivaló bohózatot.

Képek: Kocsis Judit - Nemzeti Színház

A szerzőről