Pp kicsi 45
2018-09-25
405191 2560x1600

Olvasni jó!

Ismét számos programmal vár mindenkit az Ünnepi könyvhét és a Gyermekkönyvnapok!

A napfény városában a Dugonics téren, a könyvtárakban, az egyetemen, a múzeumban, a művelődési- és kávéházakban egyaránt bekapcsolódhatnak az érdeklődők a 86. Ünnepi könyvhét és a 14. Gyermekkönyvnapok programjaiba. Íme egy kis ízelítő a június 11-ig tartó eseményekből.

A szegedi könyvhét palettáján szerepelnek többek között irodalmi beszélgetések, bemutatók, koncertek, kiállítások és a könyvkirály-koronázás. A rendezvénysorozatot a központi helyszínen, vagyis a Dugonics téren június 4-én Szilasi László, József Attila- és Mészöly Miklós-díjas író, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának kiemelkedő tanára nyitja meg.

További csomópont lesz az évek óta erős könyvhéti programokat kínáló Grand Café és a Millenniumi Kávéház, valamint idén a Kárász utcán nyílt Lobby Café teraszán is érdekes előadásokat hallgathatnak a látogatók.

A hagyományos tematikus napok keretei között 2015-ben a „társulatokat” mutatják majd be, vagyis olyan párokat, akik valamilyen szempontból összetartoznak, mint például Závada Pál és fia, Péter, vagy Tóth Krisztina és az ő elsőkötetes „tanítványa”, Hevesi Judit. Újabb újdonság, hogy a Dugonics tér színpadán iskolaidőben koncertezik a Rutkai Bori Banda.

Számos zenei kísérőműsor várható, ahol többek között a Molnár Dixieland Band, a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar és a Deák Big Band mutathatja meg a tehetségét. Ezenkívül az itt élő nemzetiségek néptáncos bemutatókkal lépnek színpadra. Felnőttek és gyerekek egyaránt megtalálhatják a számukra megfelelő elfoglaltságot, hiszen a kiadók sátrainál színesebbnél színesebb foglalkozásokon vehetnek részt.

A Könyvkirály fejére – aki a Somogyi-könyvtár olvasásnépszerűsítő játékának lesz a győztese – a szokásokhoz híven a szegedi városháza dísztermében kerül fel az őt megillető korona.

A Kaméleon Könyvközösség olvasóklubot szervezett több száz alsó tagozatos diáknak, akik egy négy fordulós „megmérettetésen” bizonyíthatták a könyvek iránti érdeklődésüket és fejleszthették a szövegértésüket. Ennek lebonyolításában a Somogyi-könyvtárhoz kapcsolódó városi és megyei könyvtárak nyújtottak szakmai segítséget. A játék eredményhirdetése szintén a könyvhét megnyitóján lesz, ahol minden résztvevő ajándékkönyvet fog kapni. A további programok jóvoltából újabb érdekes játékokon vehet részt a publikum, amelyek során jutalomkönyveket sorsolnak majd ki.

 A 60 éves múltra visszatekintő Magvető Kiadó ismét jelentős szerepet vállal az Ünnepi Könyvhét lebonyolításában. A Somogyi-könyvtárban kiállítás nyílik a kiadó könyvhéten megjelenő szerzőinek a portréiból. Két antológiában jelennek meg az írók és költők fényképei, amivel most egy régi hagyományt élesztenek fel. Az AREIÓN Kulturális Egyesület ugyancsak megannyi programmal készül, és a Grand Caféban is több író-olvasó találkozót nézhetnek meg az arra járók.

Érdemes nyitott szemmel járni az elkövetkezendő napokban a városban, hiszen a kulturális programsorozat mindenki számára bőven tartogat meglepetést.

Képforrás: sk-szeged.hu, artsonline.hu, s2.favim.com, szegedtourism.hu, 

A szerzőről