Pp kicsi 45
2018-11-21
Teacher

A gyermekvezetők napja

Minden év júniusának első vasárnapján a pedagógusokat köszöntjük.

Eszetekbe szokott még jutni, hogy milyen volt az első napotok az iskolában? Amikor beléptetek a tágas, régi épületbe, először hallottatok csengőszót és a folyosón félre löktek a felsőbb évesek vagy egyszerűen csak keresztülnéztek rajtatok? Észrevétlenül ugyan, de Ők már akkor vigyáztak rátok, pedig még a neveteket sem tudták. Ez is munkájuk része volt.

Már az ókorban is a paidagagosz volt az, aki vezette a gyermekeket. Szerepköre, jogai és kötelezettségei természetesen rengeteget változtak az évezredek során, mégis, mint az egyik legősibb mesterséget, még ma is sokan tisztelik és hivatásnak tekintik, dacára annak, hogy az a XIX-XX. század fordulóján az oktatás tömegessé vált. Minden év júniusának első vasárnapja pedagógus nap, immáron hatvanharmadik éve. Az egykor országos nyilvánosságot kapó hivatalos ceremónia mára bensőséges ünnepé vált az óvodákban, iskolákban. A gyerekek – esetleg a szülők – virágokkal, apró ajándékokkal és műsorokkal köszöntik a nevelőket.

Nincs még egy olyan szakma, ahol olyan fontos szerepe lenne az önzetlen szeretetnek, mint ezen a pályán. Akár kisgyermekekről, akár kamaszokról van szó, az első dolog, amivel szembesül egy oktató, hogy a gyerekek – kevés kivétellel – nem akarnak szót fogadni és folyvást azon törik a fejüket, hogy hogyan tudnának kibújni a felelősség és az ellenőrzés alól. Mindez persze idővel megváltozik, különösen akkor, ha a szülő és a nevelő is jól végzik a dolgukat, ám ehhez sok türelemre, kitartásra és elnéző gondoskodásra van szükség. Hogy alkalmas-e minderre valamennyi óvónő és tanár, a válasz természetesen az, hogy nem.  Sokan úgy kerülnek a katedrára, hogy valójában nem oda vágynak, de azok sincsenek biztosítva hivatásuk hosszútávú szeretetéről, akik eredetileg is kicsikkel és fiatalokkal akartak foglalkozni, hiszen ez időközben megváltozhat.

Biztosan köztetek is vannak olyanok, akik tanárnak készülnek. Bármi alapján is döntöttetek így, mindig tartsátok szem előtt: egy gyerekben épp olyan mély nyomot tud hagyni egy rettegett vagy hanyag pedagógus, mint egy nagyszerű nevelő. Remélem, hogy néhány év múlva nem kényszerű állásnak, hanem hivatásotoknak érezitek majd a munkátokat és ezen a napon számos tanítványotok köszönt majd fel benneteket.

Képek: www.likeold.hu, www.kozpont.ro, www.tanar.hu

Videó: youtube

A szerzőről