Pp kicsi 45
2018-09-26
Pula 2

A világ legjobb mozijai

Egyedi és kifinomult stílusú mozik listája a világ minden tájáról

A legtöbbünk unalmas, átlagos moziba jár, de ennek nem kell mindig így lennie, mert az emberi kreativitás lehetővé tette számunkra, hogy a legmenőbb mozikat is kipécézhessünk magunknak és egy felejthetetlen élménnyel gazdagodjunk. A következő listában a világ legszebb és legérdekesebb filmszínházait válogattam össze a legmodernebbektől egészen az olyan régiekig, amelyeknek már több évtizedes történelmük van. Ezek a teátrumok nemcsak építészeti értékük miatt, hanem kulturális jelentőségükre visszavezetve is elsőrangúak. Emiatt mellizmokat kivetve, büszkén jelenthetem, hogy két magyar versenyző is helyet kapott az objektívnek mondható tízes listámon, tehát nem kell nagyon messzire menni a megfizethetetlen élményért.

10. Thaiföld lebegő mozija

Rögtön csalok egy kicsit, mert itt kevésbé számít a kultúra, ám annál inkább a paradicsomi környezet és az építészeti remekelés. Utóbbit Ole Scheeren német származású építésznek köszönhetjük, aki újrahasznosított anyagokból álmodta meg és készíttette el a mozit az öböl közepére.  A drive-in mozik után tehát megérkezett a "hajókázz-be", azaz "float-in" újdonsága is. Ki ne szeretne a sziklás lagúnák között eltölteni pár órát évet?

09. Odeon Cine Hall

A firenzei Odeon Filmszínház a mozgókép hajnalától, 1922-től vetít filmeket. A mozit egy XV. századi palotában alakították ki, amely a néhai és híres Strozzi família rezidenciája volt. Az épület jelenlegi dizájnját Marcello Piacentini-nek köszönhetjük, aki a világos tónusokat preferálta.

08. Puskin Art Mozi

Elődje a Fórum Filmszínház, ahol az 1926-os évben kezdték el mozgóképvetítést, akkoriban ez a mozi volt Európa egyik legszebb és legnagyobb filmszínháza. A háború után a Kisgazdapárt tulajdona lett, az 1948-as államosításkor pedig a Fővárosi Tanács kezelésébe került. Ekkor változtatták meg a nevét Puskinra. Jelenleg a Budapest Film Rt. tulajdonában van, üzemeltetését pedig a Budapest Film Kft. végzi. A mozi technikai rekonstrukciójára 1988-ban került sor, ennek során gépészeti átalakítások történtek, majd 1998. október 15-én megnyitotta kapuit a korábban 623 férőhelyes egytermes moziból lett a háromtermes új Puskin. A hajdan fényűzően kialakított filmszínház átépítése során az építészek megtartották a mozi eredeti homlokzatát, ami egyébként is műemléki védelem alatt áll és előcsarnokában sem végeztek semmilyen átalakítást. A nézőtéren megszüntették a páholyokat és amfiteátrumszerűen döntött teret alakítottak ki a régi helyén, úgy, hogy az erkélyrészt meghosszabbították egészen a vászonig. Így megfelelő dőlésszöget kaptak a 225 fős Metropolis teremben. Az egykori mellékhelyiségek helyén alakították ki a 72 fős Amarcord termet, a régi iroda és előtere helyén pedig a 68 fős Körhintát. Mindhárom terembe kényelmes és korszerű, pohártartós fotelszékek kerültek. A belvárosi Puskin Mozi Budapest egyik legpatinásabb filmszínháza.

07. Cineteca De El Matadero

Hogy hol nézz sci-fit a közeljövőben? Irány Madrid! Az ijesztően szépséges Cineteca plafonon végighúzódó fénycsíkjai és a székeken világító piros számok egyből megteremtik a hangulatot némi tudományos fikció bámulásához.

06. Pathé Tuschinski

Az 1921-ben épült amszterdami Tuschinskit a világ egyik legszebb filmszínházaként tartják számon. A nagytermében filmvetítések mellett színházi előadásokat is tartanak. Az épületet egy lengyel-zsidó emigráns építette 1921-ben, és a Rembrandt and Muntplein között található. Az 1998-as újjáépítés során jó pár rosszabb minőségű, kisebb termet lezártak, míg a jobb állapotban lévőket modernizálták. A főteremben 800 luxus szék várja a közönséget, a VIP erkélyen pedig pezsgővel várják a nézőket.

05. Pulai amfiteátrum

Horvátországba kell elutaznunk, ha át akarunk élni egy páratlan élményt. A népszerű üdülőváros, Pula ad otthont a horvát filmfesztiválnak, ahol a korábban gladiátoroknak helyt adó amfiteátrumot használják moziként. Eredetileg 20.000 néző befogadására volt alkalmas. Az emberek egyik fele ülve, míg a másik fele állva nézte végig a gladiátorok élet-halál harcát. Ma kulturális előadások helyszíne. A filmfesztivál mellett a nyári Opera Fesztivált, illetve a Lovas Fesztivált és további neves koncerteket rendeznek meg itt. Az amfiteátrum pincéiben, ahol egykor a gladiátorok vártak a küzdelemre, most festményeket állítanak ki, illetve szőlészeti- és olívabogyó termesztési kiállítás látható. Lélegzetelállító képek…

04. Sci-Fi Dine-In Theater Restaurant

Egy nagyon menő, retró hangulatot teremtő autós mozi, amelyben rendelhetsz vacsorát is és az 50-es évekbe repít vissza. Az elsőre szabadtérinek kinéző moziban mindig este van, mindig csillagos az ég, de mégsem ázol el soha, mert fedett. Ötletessége és egyedisége és az ennek köszönhető csodás hangulata miatt életre szóló élmény lehet, különösen a gyerkőcök számára. Egy gond van, a Szeged –Hollywood távolság még légvonalban is kb. 10.000 km.

03. Olympia Music Hall

Párizs a romantika fővárosa, ez köztudott, de azt már kevesen tudják, hogy van a szívében egy épület, amelyben meghittebb mozizást nehezen lehet elképzelni. Meleg színek, narancssárgán izzó búra lámpák, kényelem, a párod közelsége. Érdekesség, hogy a maximális komfort érdekében IKEA ágyakkal töltötték meg a Music Hall területét.

02. Uránia Nemzeti Filmszínház

A Filmszínház épülete az 1890-es évek közepén épült az akkori Kerepesi, a mai Rákóczi úton. Az eredetileg mulatónak, azaz korabeli kifejezéssel élve „orfeumnak” szánt épület tervezője Schmal Henrik, aki Rimanóczy Kálmán nagyváradi építési vállalkozó kérésére sikeresen ötvözte a velencei gótika, az itáliai reneszánsz formai elemeit az arab-mór építészet díszítőelemeivel, így jött létre Budapest egyik legmeghatározóbb „mór” stílusú épülete. Később vándorkomédiások vették birtokba, egészen 1899-ig, amikor áprilisban, az egykori mulatóban az MTA kezdeményezésére megnyitották az Uránia Tudományos Színházat. Ezt az új intézményt 1899-ben felszerelték álló és később mozgóképek bemutatására alkalmas vetítőberendezésekkel – így indult útjára az immár több mint száz éves Uránia filmszínház. A filmes programokon túl opera, balett és színházi közvetítések, koncertfilmek és további kulturális események elegáns helyszínéül szolgál. Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2006-ban a kiemelkedő műemléki helyreállításért megkapta az Európai Unió műemlékvédelmi díját, az Europa Nostra-díjat. Az Uránia kávézója is gyönyörűséges.

01. Elgin and Winter Garden Theatre Centre

Szerintem a legszebb mozizásért egészen Kanadáig kell utazni. A torontói Téli Kert napjainkban is rendkívül népszerű és történelmileg is jelentős, hiszen ez volt az első hely, ahol némafilmet mutattak be. A romantika és kultúra teljes kiteljesedését sugallják a képek, éppen ezért csak egyes műfajokkal kompatibilis, de annyi baj legyen.

A szerzőről