Pp kicsi 45
2018-11-21
Dscn0254

Saint-Exupéry kabátja...

... és más érdekességek. Előzetes a Múzeumok Éjszakáján (június 20.) nyitó kiállításról Rostos Mónika és Medgyesi Konstantin sajtótájékoztatója nyomán.

A sajtótájékoztató fő témája a címszereplő ruhadarab volt, amely azért különleges, mert az író kedvenc kabátjáról van szó. Dupla gombsoros fekete uniformis, amely − a hajtókán levő "márkajelzés" tanúsága szerint − New Yorkban készült. Exupéry feltehetően 1940 körül készíttette és a második világháború első éveiben, téli küldetése során viselte.

A nevezetes ruhadarab megjárta Afrikát is, majd ismét visszakerült Franciaországba. Saint-Exupéry repülőgépes felderítőként segítette a francia csapatok munkáját, ezekről a kabátot is érintő évekről írta Hadirepülő című regényét. Később, amikor Amerikába emigrált már nem vitte magával, hanem több más személyes tárgyával és katonai felszerelésével együtt nővérénél hagyta Franciaországban. 

A szervezők szándéka volt, hogy egy különösen privát emlék révén egy kicsit maga Exupéry is "jelen legyen" a Múzeumok Éjszakáját nyitó kiállításon. Az újabb irányzatokat követő múzeumok jelszava már nem a "tárgyak", hanem a "történetek" gyűjtése; ennek jegyében gondolkodtak a Móra Ferenc Múzeum munkatársai is. Így került látókörükbe ez a kabát, amely egyébként a francia Saint-Exupéry Társaság állandó tárlatán szerepel.

Medgyesi Konstantin sajtóreferens szerint ebben a formában ez a ruhadarab messze több már, mint egy egyszerű tárgy. Szimbolikus erővel bír, megidézi az írót, és megmutatja egy másik oldalát is: amellett, hogy ragyogó, feledhetetlen életművet alkotott mint művész, katona is volt, pilóta - és hős, aki az életét adta a szabadságért. Ugyanis nem maradt emigrációban: hamarosan visszatért Európába, hogy hazája felszabadításáért harcoljon. 44 éves korában, visszavonulása előtt még egy utolsó küldetést vállalt: adatokat kellett gyűjtenie egy Rhone-völgyi német alakulatról. 1944. július 31-én éjjel indult el és soha nem tért vissza. 

A szegedi kiállítás középpontjában A kis herceg áll majd. Az érdeklődők többek közt viszontláthatnak jó néhány örökzöld idézetet, izgalmas installációt és megcsodálhatják az író saját kezűleg készített illusztrációinak litográfiáit. Utóbbiak vérbeli kuriózumnak számítanak: a múzeum egy francia magángyűjtőtől vásárolta meg őket. A gazdag kiállítási anyag gondosan megtervezett "díszletek" közt kap helyet, így a látogatók bebarangolhatják a legendás regény legfontosabb helyszíneit: a kis herceg bolygóját a vulkánokkal, a többi bejárt planétát vagy épp a Földet. Megismerhetik a Rókát és a Rózsát, vulkánt tisztíthatnak vagy akár naplementét nézegethetnek. A sajtóreferensek előrebocsátották, hogy számos interaktív és játékos program várható (tehát, ha van kistestvéred, aki szereti A kis herceget, akkor mindenképpen érdemes őt is magaddal vinni). 

Ha már a programokat említettük, azokból akad egy előzetes is: a múzeum pár hete hirdette meg hasonmásversenyét. Ennek győztese a Múzeumok Éjszakáján teljes kis herceg-jelmezben a színpadon is szerepet kap majd. Ennek kapcsán számos kedves történetet hallhattunk: persze többnyire a szülők nevezték be a gyerekeket, de olyan is akadt, akit a barátja. Többen írták, hogy már pici kora óta olvasnak fel A kis hercegből kisfiuknak, aki rajong érte; mások megvallották, hogy az ifjú pályázó nemcsak külsőre, hanem lélekben is a regényhős hasonmása. Számomra az egyik legkedvesebb egy már nagyobbacska fiú története volt, aki saját magáról küldött be a pályázatra selfiet, a következő megjegyzéssel: tudja, hogy már túlkoros, így nem is gondolja, hogy nyerhet, de nagyon szereti a regényt, és ezért szeretné megosztani a képét a szervezőkkel. 

A nevezés már lezárult, és a múzeum hat esélyest választott ki a szép számú (közel negyven) jelentkezőből. Rájuk on-line lehet szavazni; az eredményre pedig június 19-én délután 5 órakor derül fény. 

Tehát ne feledd: június 20-a, Múzeumok Éjszakája! Legyél ismét derűs, tisztaszívű gyerek egy pár órára és merülj el A kis herceg világában.

Képek forrása: saját fotók, polarhome

A szerzőről