Pp kicsi 45
2018-09-25
11046554 853888861332089 1180894066780591138 n

A kis herceg nyomában

A Múzeumok Éjszakáján jártunk.

Már mindjárt belépéskor megragadott minket a kiállítás atmoszférája: az éjszaka színét idéző falak, a szintén kékben játszó, csillagokkal díszített ablakok közt járva valóban könnyű volt elhinni, hogy ezernyi fényév messziségben kalandozunk bolygóról bolygóra.

A legtöbb kiállításon megszokott szöveges útmutatóval nem találkoztunk, de nem is volt rá szükség: a könyvből származó idézetek és saját olvasmányemlékeink tökéletes vezetőnek bizonyultak. A számos interaktív elem miatt ugyan úgy tűnhet, a tárlat elsősorban a gyerekeket szólítja meg, de higgyétek el: (fiatal) felnőttként is jól esik végigbarangolni a planéták útját. Az egyik fő attrakció a vulkánokat megjelenítő installáció volt: ezt a gyakorlatban is ki lehetett próbálni.

És ilyen ég ragyog a vulkánok felett…

Természetesen nem maradhatott ki a kis herceg kényeskedő rózsája sem. Szélfogóval és üvegbura alatt, ahogy az dukál.

„A virág köhintett. Ezúttal azonban nem azért, mintha megfázott volna. - Ostoba voltam - mondta végül a kis hercegnek. - Kérlek, ne haragudjál rám. Próbálj meg boldog lenni.”

A látogatók megcsodálhatták az író saját kezűleg készített illusztrációinak litográfiáit is, melyek vérbeli kuriózumnak számítanak: a múzeum egy francia magángyűjtőtől vásárolta meg őket. 

„Az ember, ha olyan nagyon-nagyon szomorú, szereti a naplementéket.”

„De nincs az a hajó, amelyik messzebbre bírna vinni, mint én. - mondta a kígyó.”

További összeállítások jelenítik meg a kis herceg által meglátogatott bolygókat, többek közt a király, az iszákos vagy éppen a kutató lakhelyét.

       

„- Mit csinálsz ezekkel a csillagokkal?/ - Hogy mit csinálok velük?/ - Igen./ - Semmit. Birtoklom őket.”

És persze Saint-Exupéry a pár nappal korábbi sajtótájékoztatóról már ismert kedvenc kabátja is elnyerte méltó helyét. Egyedül itt olvashattunk szöveges magyarázatot, melyből megismerhettük az Afrikát is megjárt fekete ruhadarab kalandos történetét.

Végül elérkezünk a Földre,

Azon belül is a sivatagba, ahol még a pilóta lezuhant gépe is helyet kapott.

A Róka szavai valószínűleg még azok számára is ismerősen csengenek, akik nem olvasták a regényt:

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért...”

A „mi rókánk”

Természetesen sok más kiállítást (pl. az első világháborús tárlat vagy éppen a Márffy János grafikus munkáit megidéző összeállítás) is megtekinthettek a látogatók és nem volt hiány programokban sem. Szerepelt köztük kvíz, illetve a múzeumkert színpadán néptáncbemutató, megzenésített Weöres Sándor-versek előadása, valamint közönségtalálkozó is szórakoztatta a nézőket. A kis herceg-hasonmásverseny győztesére is nagy feladat várt: fellépett A kis herceg csodálatos utazása című színpadi játékban. Majd éjjel tizenegykor - a Szent Iván-éj hagyományaihoz illően - tűzugrás koronázta meg az idei Múzeumok Éjszakáját.

Képek forrása: saját fotók, facebook

A szerzőről