Pp kicsi 45
2019-01-16
K%c3%a9p1

Karinthy megér egy estet!

Ének, móka és kacagás! Ilyen volt a Karinthy-est a Fekete Házban. 

Vasárnap este megtelt a Grillkert udvara lelkes nézőkkel, ám ezúttal a főszerep nem az ínycsiklandó faszénen sült finomságoké, hanem Karinthy Frigyesé volt. A vendégek egy-egy pohár kézműves sört, esetleg szörpöt kortyolgatva, kíváncsian lesték az előadás előkészületeit, miközben néhányan hoppon maradtak a kerthelyiség bejáratánál, mert alig egy órával a műsorkezdés előtt az utolsó jegyek is elkeltek.

Még el sem kezdődött a kabaré, máris úgy érezhettük magunkat, mint akik egy kerti sütögetéssel egybekötött időutazáson vesznek részt. A zongoránál ülő Rákai András néhány örökzöld magyar slágerrel pillanatok alatt békebeli kávéházi hangulatot teremtett, a színpad közelében Szívós László és Pataki Ferenc frakkba öltözve várták nagy jeleneteiket, Csorba Kata pedig revübe illő kosztümben idézte fel a ’30-as évek mulatóinak hangulatát.

Nem volt nehéz dolga a műsor szerkesztőinek, hiszen Karinthy-szövegekből válogathattak, ami közel száz éve felhőtlen szórakozást ígér kicsiknek és nagyoknak. Hogy lényegében miről is fog szólni az előadás, azt már az első pillanatban könnyen kitalálhattunk, amikor felcsendült a nászinduló. Természetesen a házasságról! Aligha van még egy olyan író, aki annyiszor és olyan szellemesen boncolgatta volna a két nem ellentmondásos kapcsolatát, mint Karinthy Frigyes. „Férfi és nő hogyan is érthetnék meg egymást? Hisz mindkettő mást akar – a férfi a nőt, a nő a férfit.” írta Capillária című regényében a máig sokat idézett örök igazságot.

Talán mondanom sem kell, hogy az egy órás műsoridő pillanatok alatt elrepült. Csorba Kata kiválóan mutatta meg a női szerep ezer arcát. Hol őt csalták meg, hol ő lépett félre, az egyik jelenetben pedig segítőkész áldozata volt egy sorozatgyilkosnak. De épp ilyen emlékezetes volt Pataki Ferenc és Szívós László alakítása is. A feleségét békíteni akaró férj, az áldozatait módszeresen becserkésző, majd megölő férfi és a gyanakvó házastárs, mind-mind hús-vér férfialakok és köztünk élnek, mióta világ a világ. A nem túl hosszú, ám annál tartalmasabb műsor főszereplőit többször visszatapsolta a közönség, ami nem is csoda, hiszen emlékezetes estét varázsoltak egy borongós délutánból.

Ezt követően rendhagyó tárlatvezetésre invitáltak bennünket, ahol kevésbé ismert anekdotákat hallhattunk az íróóriásról. Megtudhattuk például, hogy második felesége, Böhm Aranka szívesen rendezett látványos jelneteket nyilvános helyeken, valahányszor kiderült, hogy férje megcsalja. Amikor a szemére vetették, hogy ő sem a hűség mintaképe, azt felelte, hogy ilyen esetekben ez mégiscsak így illik. Úgy gondolom, hogy szerencsések, akik végighallgathatták ezeket a személyes történeteket, hiszen így egy kicsit jobban megismerhették az igazi Karinthy Frigyest.

Jó hír, hogy a nagy sikerre való tekintettel a műsort július 26-án újrajátsszák, így semmiről sem maradtatok le! A jegyeket persze érdemes időben beszerezni, mert csak korlátozott számban kaphatóak elővételben, a Fekete Házban. És még egy jó tanács: aznap vacsorázzatok a Grillkertben. Isteni hamburgert készítenek! smiley

Fotók: Fekete Ház facebook oldala, Karinthy-kabaré facebook oldala, Kocsis Judit fotói (Jucifotó)

A szerzőről