Pp kicsi 45
2018-10-16
Loveszeged 2

Irány Szeged! Költözzünk össze egy jó nagy városba mind!

Már csak pár nap és kiderül, hogy felvettek-e a Szegedi Tudományegyetemre, és így a következő éveket Szegeden töltöd-e, ide kell-e elkezdened tervezni az életed.

Ponthatár? Húzás!
Anya már biztosan megvette a 100 db-os ételhordószettet és lassan Neked is el kell azon gondolkodni, hogy egyedül vagy ismerősökkel, esetleg ismeretlenekkel költözz össze, mit hozz majd magaddal, hogy fogsz megtalálni minden fontos határidőttermet és információt, és hogy egyáltalán hol is kezd el a “nagybetűst”, amit innentől számítva is legalább ezerszer fogsz hallani. A Szegedhez hasonló egyetemi városokban minden a hallgatókra épül, így az összes körülmény adott ahhoz, hogy könnyedén berendezkedj, megtaláld azt az életet, amiben már csak hétvégén számíthatsz a “Mamahotel” szolgáltatásaira.
A nyári időszakban a több ezer újdonsült Hallgató beköltözése miatt mindenki próbálja új vagy régi szolgáltatását (bankok, éttermek, szálláshelyek, boltok, stb.) rátukmálni a friss “húsokra”, vagyis Rátok, akiknek ismeretlen a város. Nincs is ezzel baj...

Fotó: Pinterest

Dőlj be, próbáld ki!
Kisokosok és szóbeszédek százai várnak, amiből megtudhatod, hogy mi a legjobb árú, hallgatóbarát étkezde, milyen kulturális, sportolási, szórakozási lehetőségeid vannak a városban, hol vannak a legjobb albérletek, ingyen wifi, illetve hogy mi éri meg, mi kötelező és mi nem. Nem kell ezeket kőbevésettként kezelni, merj új helyekre, ismeretlen programokra, kávézókba, büfékbe beülni, elmenni arra a programra, amiről még semmit sem hallottál, mert ebből alakul majd ki a szegedi életed. Ugyanis kettő lesz. Egy otthon (a családodnál), egy pedig itt. Vedd fel nyugodtan  tesi kurzusként az ejtőernyőzést vagy a hegymászást, tanulj ókori kultúrákról vagy a kémiáról a hétköznapokban, vagy éld át a rocktörténet előadásait! Költözz össze idegenekkel, akár külföldiekkel, merj felszállni olyan buszra, ami nem tudod, hogy hová visz és kóstold meg a városban kapható összes pisztáciás fagyit! Ezekben a kis apróságokban bújik el Szeged, ezek a tapasztalatok és ismeretek lesznek azok, amik ide kötnek majd.

After
Sok év tapasztalat kell ahhoz, hogy megtalálja az ember fia a kedvenc helyét, a társaságát, beálljon a reggeli rutinja a villamos menetrendjéhez, megtalálja azt a lakást vagy kollégiumot, ahol végre két hónapnál többet tud eltölteni, hogy megismerje, hogy gyros és gyros között óriási különbség van, hogy a Jate Klubban mi minden buli záró száma, és hogy a Tiszának ezer arca van.

 

Kép: PapdiBalázsFotó

Hova máshova?
Nem vagy egyedül. Több ezer ember jár ugyanabban a cipőben mint Te. Új lesz a környék, a menetrend, nem lesz megszokott íze a kakaóscsigának és a kávénak, de azt is meg kell szokni, hogy Anya hangja helyett egy borzasztó vekker csipogására ébredj.
De ha idejössz, jó helyen leszel.
Találd meg az új otthonod, keress barátokat és segítséget
, és csak nagyon ritkán nézd meg az időjárást, hiszen ez a “napfény városa”.

A szerzőről