Pp kicsi 45
2019-02-20
Norton 0

Boldog születésnapot, Edward Norton!

46. születésnapja alkalmából köszöntsük a kiváló színészt!

1969. augusztus 18-án, az amerikai Massachusettsben látta meg a napvilágot Edward Norton. Miután látta a Hamupipőke című musicalt, már az általános iskola előtt elkezdett érdeklődni a színészet iránt. Két-három évvel később megkapta első szerepét az Annie Get Your Gun című darab egyik szereplőjeként. A középiskola kosárlabdacsapatába is bekerült, gömbérzékét pedig későbbi filmjeiben (Amerikai história X, Az utolsó éjjel) is kamatoztatta. Diplomáját 1991-ben szerezte, méghozzá a neves Yale Egyetem történelem szakán. Ezután 3 éves szünet következett. Japánba költözött és nagyapja oldalán dolgozott. Visszatérése után fejest ugrott a nagybetűs színészi életbe. Esténként pincérként kereste a kenyerét, nappal pedig meghallgatásokra járt, valamint színdarabokban szerepelt. Ez egészen addig ment, míg felvételt nem nyert a világhírű drámaíró, Edward Albee társulatába.

A Legbelső félelem című thriller volt Norton első mozifilmes szerepe. A filmben máig is az egyik legjobb alakítását nyújtotta. Golden Globe-díjat és Oscar-jelölést kapott. Két évre rá ismét egy meghatározó alkotásban, központi figuraként tűnt fel. Az Amerikai história X volt az a film, ami miatt visszautasította a Ryan közlegény megmentése főszerepét. Szerintem jól döntött. A neonáci közösség rasszista megnyilvánulásait kihangsúlyozó kultuszmű premieréig Edward Norton 15 kg izmot szedett fel a szerep kedvéért. Kis érdekesség, hogy a filmben 205-ször hangzott el a „fuck” szó. (A Wall Street farkasa nyomába sem érhet, de azért ez is valami.) :D A színész „csak” Oscar-jelölésig jutott ebben az évben (is). Egy évet sem kellett várni és már Jack szerepében láthattuk a Harcosok klubjában, amiért semmiféle elismerést nem kapott… A film maga is csupán a legjobb hangvágás jelölésig jutott a 2000-es Oscar-gálán. Egészen elképesztő! Egyébként Edward Norton és Brad Pitt tényleg megtanult szappant főzni, ahogy forgatás előtt bokszleckéket is vettek. Még a Fight club előtt szerepelt a Pókerarcokban. A kártyajátékot éppen akkor kapta fel az új generáció, ezért népszerű film volt. A forgatókönyv szerint Féreg dohányos karakter, de Edward Norton nem volt hajlandó cigarettázni. A szabadszellemű színész ezzel még nem állt le, többször is elrugaszkodott a szövegkönyvtől, javarészt improvizált. Ugrunk egy kicsit az időben. 2002 és 2003, A Vörös sárkány és Az olasz meló. Az utóbbi szériában három filmre szerződött a Paramounttal, és mivel már több forgatókönyvet is visszautasított, a stúdió szinte kötelezte, hogy vállalja el ezt a filmet. (Mondjuk én is ragaszkodnék egy ekkora zsenihez.) 

További jelentős szerepei: 

  • Varázsige: I love you
  • Larry Flynt, a provokátor
  • San Fernando völgye
  • A hihetetlen Hulk
  • Az utolsó éjjel
  • Illuzionista
  • Holdfény Királyság
  • A Grand Budapest Hotel
  • Birdman, (avagy a mellőzés meglepő ereje)

Legtöbbször Kaszás Gergő és Stohl András a szinkronhangja.

A 45 éves színész 2011-ben, hat év együttélés után vette feleségül Shauna Robertson producert és 2013 márciusában született meg őrülten cuki kisfiuk. Nortont és családját nagyon nehéz lencsevégre kapni, foggal-körömmel óvja magánéletét a sajtótól.

Köszöntsük tehát a Harcosok klubja narrátorát: „Apu elcseszett élete vagyok…” :D

Képek: technologytell.com | peoples.ru | facebook.com/filmzabalo

A szerzőről