Pp kicsi 45
2019-03-22
11204996 601457329994529 5837035375751091003 n

"Úgy néztek ki, mint a Daltonok a Lucky Luke-ból!"

Hagus! Gnu! Egyesítsétek erőiteket!

Adott két fiatal és tehetséges srác, akik - mit ad Isten - mindketten zenéléssel foglalkoznak. Amikor megismerkednek, a rivalizálás helyett inkább beszédbe elegyednek, az első adandó alkalommal pedig sikerre viszik közös szettjüket. Kicsit továbbgondolják a lehetőséget, és létrehozzák a The Daltns nevű formációt, amely idén már az SZTE EHÖK Roadshow-t is végigkísérte a kari gólyatáborok helyszínein.

"Nagy szerelmem a techno"

"Középiskolás koromban kezdtem, mégpedig Fedde Le Grande Put Your Hands Up For Detroit című száma miatt. Deszkáztam anno, nem is nagyon hallgattam elektronikus zenét, de ez annyira fejbevágott, hogy repeaten hallgattam napokig. Aztán keresgéltem a neten hasonló zenéket, és már szinte elkerülhetetlen volt egy DJ program letöltése" - mesélt a kezdetekről Gnu, azaz Csanádi Ákos. "Szerintem egy DJ a lehetõ legtöbb stílushoz kell, hogy értsen, és ennek megfelelõen igyekszem a zenei gyűjteményem is a lehetõ legszínesebbé tenni. A nagy szerelmem a techno, annak is az a válfaja, amit sokan minimalnak hívnának, csak sötétebb hangzással, letisztultabban. Kedvelem a basszus központú zenéket is, mint a dubstep, drum and bass, és mindent, ami törtütem. Ezek mellett játszom top radio slágereket is, de a kontraszt miatt megemlíteném, hogy electro swing bulikat is tartottam már. Engem az motivál, hogy lássam az emberek hangulatát emelkedni, és hogy tudom, hogy ehhez nagyban hozzájárultam. A fõ motiváló erõ pedig az, hogy zenével kelek és fekszem."

Corvin és Gnu

Ákos a Petőfi Rádió két DJ versenyén is megmérettette magát, az egyik alkalommal 650 nevező közül az első 10 közé jutott. Emellett Szeged szinte minden szórakozóhelyének táncterét megtöltötte már: zenélt a JATE Klubban, a Retro Klubban, a Rongy kocsmában, a Popper Mór mulatójában, számos kari sportnapon, bálon és gólyatáborban. "Mivel ennyire magával ragadott az elektronikus zene, így nem csak játszani szeretem, de 'csinálni' is. Próbálkozom saját szerzeményekkel, de ezek még nincsenek olyan minõségűek, hogy mutogassam õket. Rövid távon elõször Magyarországon szeretnék ismert név lenni, de később szívesen bevenném magam a nemzetközi piacra is. Mindezek mellett szeretnék mindig emlékezni, honnan jöttem, úgyhogy biztosan lesz pár bulim Szegeden, ha befutok, ha nem" - mondta Ákos.

"Kreálok egy mixet, hogy elkerüljük a tömegverekedést a számítógép előtt"

Haga Dávid, azaz Hagus szintén ismerős arc (vagy inkább hang) a szegedi éjszakai életben, ahová akkor robbant be igazán, mikor az SZTE EHÖK DJ versenyt megnyerte. Azóta sincs megállás, hiszen a Szegedi Egyetemi Rádió rezidens lemezlovasaként készülnek a mixek, valamint ő sem hagyja üresen a szórakozóhelyek parkettjeit: egyetemi klubok, kocsmák, kari események, zártkörű bulik kötődnek a nevéhez. Na de hogy lesz a két fiatalból közös produkció?

"Rivalizálás nincs, inkább inspiráljuk egymást"

A Szegedi Egyetemi Napokon váratlanul kaptak egy kis közös színpadidőt, és úgy gondolták, megpróbálják a legtöbbet kihozni a lehetőségből. A hecc kedvéért összeöltöztek. "Jimmy barátunk azt mondta, hogy úgy nézünk ki, mint a Daltonok a Lucky Luke-ból! A szett nagyon nagy sikert aratott, ismerõseim a közönség sorai közül elmesélték, hogy sokan kérdezgették egymástól, hogy hol tudnak elérni minket" - elevenítette fel az első emlékeket Gnu.

A The Daltns jellegzetessége, hogy a srácok szeretnék lerúgni a műfaji korlátokat: a szettjeikben megtalálható a hip-hoptól kezdve a house-on, a drum and bass-en át a közönségkedvencekig minden. Mivel mindketten szeretik meglepni a közönséget, gyakran szorítanak helyet néhány vicces hangbetétnek is. Emellett pedig tudatosan rájátszanak a kezdő motívumra: általában összeöltöznek. Magukat leginkább fesztiválprodukcióként képzelik el, ahol a fő hangsúly a szórakoztatáson van: ezt már bizonyították a Szegedi Egyetemi Napokon, az SZTE EHÖK Roadshow-n is. Akik ezekről lemaradtak, készüljenek, hiszen az V. Összegyetemi Gólyatáborban is fellelhető majd a feledhetetlen páros. Mindketten megtartják azonban önálló identitásukat, szóló Hagus és Gnu bulikkal szintén találkozhatunk az ősz folyamán.

Képek: partyponty.hu

A szerzőről