Pp kicsi 45
2019-03-19
Trainwreck poster

Nem lett kész katasztrófa

Kész katasztrófa - filmkritika

A pasikat fogyóeszköznek tekintő és az alkoholt nem megvető Amy (Amy Schumer) életében akkor következik be a fordulat, amikor találkozik egy orvossal, aki megmozdít benne valamit. A sztori tehát egyszerű, de nagyszerű, hiszen egy nőnél ez a magatartásforma meglehetősen szokatlan. Ezt általában az önzőségükről és bunkóságukról ismert alfahímek teszik. Most először egy domináns, nagyszájú csaj kerül ebbe a szerepbe.

A közepesnél kicsit jobb, üdítően vicces jeleneteket tartalmazó vígjátékban akadnak vaktöltények, de nem katasztrofális a helyzet. Mivel a Kész katasztrófa nem az a fajta komédia, amelyik egyáltalán nem veszi komolyan magát, ezért találunk erőltetett, túlgondolt részeket is. Az eddigiekből jól érzékelhető, hogy kapunk hideget-meleget, de azért inkább pozitív irányba billen a mérleg nyelve. Viszont a derűlátó külföldi kritikák után én azért jóval többet vártam, ergo kicsit kesernyés szájízzel írok most.

A főszereplők nem tudták maradéktalanul megtölteni élettel a filmet, ezért volt szükség olyan nagy nevekre a mellékvágányokon, mint Tilda Swinton, a kosaras szupersztár LeBron James vagy épp az izomkolosszus (Mark Wahlberg kétszer) John Cena. Üdítő egyéniségükkel érdekes karaktereket hoztak. Elég csak a kissé furcsa és érzékeny lelkű Cena figurájára vagy James Downton Abbey-függőségére visszagondolni.

Három „apróság” viszont rendkívül bosszantó volt. Az egyik, hogy a több mint két órás játékidőben az Apatow-féle felesleges és sok káromkodás továbbra is jelen van, mondjuk még épp tűréshatáron belül. Tovább bőszített, hogy az előzetesben lelőtték a legjobb poénok jelentős részét. Értem én, hogy így kell eladni valamit, de nagyobbat ütne a film, ha az alkotók nem csak a kígyózó sorokat és a dollár jeleket látnák maguk előtt, hanem szolidabb előzetessel nagyobbat durrantanának. A harmadik problémás tényező a már említett két órát is meghaladó időtartam volt számomra. Tökéletesen indokolatlannak éreztem és feszengős pillanatokat okozott. A szokatlan hossz miatt a film egész egyszerűen ritmusát vesztette és ezt nem lehet kompenzálni egy-két plusz megmosolyogtatással.

Új megközelítésben kaptunk egy már számtalanszor prezentált témát, egy kis sportos kiegészítéssel. A poénok nagy része ül, de összességében a Kész katasztrófa többnek mutatja magát, mint ami. Nincs benne a szükséges plusz, ami kiemelné a tömegből. Ráadásul a film második felén eluralkodnak a romantikus komédia bevett sémái és a kötelező morális tanulság, ami kicsit sem teszi műfajújítóvá, sem pedig szórakoztatóvá.

 

Képek: abcnews.go.com | filmzabalo.eu

A szerzőről