Pp kicsi 45
2019-02-20
Tommyleejoneshalfsmile2008 large

Boldog születésnapot, Tommy Lee Jones!

Ma van a színész 69. születésnapja.

1946. szeptember 15-én egy Tommy Jones névre keresztelt kisbaba sírt fel a napfényes Texasban. A középiskola után kitüntetéssel fejezte be az angol irodalom szakot a Harvardon, majd New Yorkba költözött. Filmográfiája az Arthur Hiller-féle Love Story-val kezdődött, méghozzá 1970-ben. Ezután visszatért a színpad deszkáihoz, négy évadon át szerepelt a One Life to Live című televíziós szappanoperában. Ezt a pár évet egyre jelentősebb filmszerepek követték. A magánéletéről nem tudunk túl sokat, de ami biztos, hogy két hosszabb, de sikertelen házasság után az ezredforduló óta harmadik feleségével, Dawn Maria Laurellel él. Két gyermeke van: Austin Leonard és Victoria Kafka.

A rutinos színész szimpatikus arckifejezésével és finom karakterábrázolásával elérte azt, hogy mellékszereplőként is legalább olyan fontos figura legyen, mint egy főszereplő, sőt ő vigye el a filmet a hátán. Első Arany Glóbusz-jelölését A szénbányász lányában Mooney Lynn alakjának megformálásáért kapta. Emmy-díjat kapott A hóhér dala című televíziós munkában Gary Gilmore elítélt gyilkos alakjának megformálásáért, újabb Emmyre és Arany Glóbuszra jelölték a Texasi krónikák: Lonesome Dove című minisorozatért. 1980-ban megkapta az első Golden Globe-jelölését a country énekesnő Loretta Lynn férjének megszemélyesítéséért a világhírűvé vált Coal Miner's Daughter című filmben. Három évvel később, 1983-ban a legjobb színésznek járó Emmy-díjat kapta meg a The Executioner's Song című filmben nyújtott alakításáért. A ’90-es évekre szerzett igazi hírnevet, mikor több hollywoodi sikerfilmben szerepelt. Így hát hálás feladat visszagondolnom a legjobb alakításaira és kialakítanom egy bivalyerős toplistát:

 1. A szökevény
  Oscar- és Golden Globe-díj nyertes akcióthriller az azonos című tévéfilmsorozat alapján, Harrison Forddal és Tommy Lee Jonesszal a főszerepben. Utóbbi egy rendőrbírót alakított oly hitelesen, hogy egyértelmű befutó volt az 1994-es Oscar-gálán.
 2. Nem vénnek való vidék
  Egy kifogástalan amerikai filmdráma Joel és Ethan Coen írásában-rendezésében, melyben Tommy Lee Jones mellett Josh Brolin és Javier Bardem játssza a főszerepet. A Cormac McCarthy azonos című regénye alapján készült alkotás egy balul elsült kábítószerüzlet és az ennek következményeképp kialakuló, drámai hajsza történetét meséli el, amiben három férfi keresztezi egymás útját az 1980-as nyugat-texasi sivatag sivár közegében.
 3. J. F. K. - A nyitott dosszié
  Oliver Stone J. F. K. - A nyitott dosszié című politikai drámájában egy összeesküvőt alakított, ezért a munkájáért kapta első Oscar-jelölését, valamint egy újabb Arany Glóbusz-jelölést a sok közül. A film John F. Kennedy 1963-as meggyilkolásának és a tények eltitkolásának körülményeit vizsgálja.
 4. Elah völgyében
  A 2008-as Oscar-verseny egyik nagy vesztese az Elah völgyében volt. Ízig-vérig amerikai, tele jobbnál jobb színészekkel, még maga a film is jó, de az Akadémiát teljes mértékben hidegen hagyta. Az egyetlen jelölést is Tommy Lee Jones zsebelte be a legjobb férfi alakítás kategóriában. A csőkonzervatív és kitartóan nyomozó apuka szerepét mintha neki találták volna ki.
 5. The Sunset Limited
  Egy kevéssé ismert film, melynek még magyarra fordított címe sincs (nem is kell), az egyik titkos favoritom. A kétszereplős, dialógusközpontú alkotást Cormac McCarthy könyve alapján maga Jones rendezte és játékáért Oscar-díjra jelölték, ám a díjat végül nem tehette zsebre.
 6. Men in Black: Sötét zsaruk
  Mondanom sem kell, hogy Jonesról sokaknak Will Smith partnere, K-ügynök ugrik be először. Az 1997 óta két további folytatást megélt filmtrilógia páratlan párosa felkapja az koromfekete napszemüvegét, ellenőrzi a földönkívülieket a Földön és aztán szemvillanás alatt kitörli az emlékezetedből, amiről nem kellene tudnod.
 7. Lincoln
  Erős dráma, nehéz film, úgymond meg kell rá érni. A címből már sejthetjük, hogy politikáról, történelemről és ezek drámai vonásairól fog szólni. Daniel Day Lewis nagyszerűen testesíti meg az elnököt: igazi jellem, akinek méltóságos és megfélemlítő kisugárzása van, de Tommy Lee Jones is érdekes és szerethető karaktert hoz.
 8. Melquiades Estrada három temetése
  Pete Perkinst, az erkölcsös, magának való tanyai előmunkást (Tommy Lee Jones) felháborítja mexikói segédjének, Melquiades Estradának meggyilkolása és dísztelen temetése. Pete addig nem nyugszik, amíg ki nem deríti az igazságot barátja haláláról és el nem viszi holttestét a megfelelő nyughelyre. Meglehetősen nyomasztó film a megbánásról, a bosszúról és a barátságról.
 9. The Homesman
  Egyszerű történet, egyszerű emberekről, akik csupán élni akarják egyszerű életüket. Merészen tolja az arcunkba a valóság keserű mivoltját. Tommy Lee Jones sötét tónusú, gyönyörűen fényképezett filmje a magányos, őrület határára került fehér nőket állítja középpontba.
 10. Az ügyfél
  A thrillernek induló, majd krimi-drámába átcsapó film központjában egy tíz éves kisfiú, az ügyfél, Susan Sarandon, az ügyvédnő és Jones, az államügyész áll. Ugyan Sarandon kiemelkedik élete legjobb alakításával, szülinapos színészünket sem kell félteni.

Tíz éve rendezte első mozifilmjét, a Melquiades Estrada három temetését, amelyben ő maga is játszott és szerepe szerint angolul és spanyolul is kellett beszélnie. Jonesnak van egy hatalmas szarvasmarha-tenyésztő farmja San Saba megyében és egy kisebb birtoka Van Horn közelében – itt forgatták a filmet is. Ezután ismét nagy munkába fogott: ő volt a rendezője, producere és egyik főszereplője a The Sunset Limited című filmnek. Harmadik direktori munkája és egyben utolsó filmszerepe is a The Homesman volt. Jelenleg pedig a Criminal című filmet forgatja, 2016-ban pedig a Mechanic: Resurrection című filmje várható.

Érdekességek:

 • Versenyszerűen futballozott fiatalkorában.
 • A szülei kétszer házasodtak össze és kétszer is váltak el.
 • A színész állítása szerint az egyik nagyanyja Cherokee indián származású.
 • Reviczky Gábor 13, Rajhona Ádám pedig 9 alkalommal volt szinkronhangja.

 

Forrás: wikipédia.hu  |  Képek: sg.hu

A szerzőről