Pp kicsi 45
2019-01-16
Repulout kereses

Utazás a Camp Leaders-el

Lestyan Ákos folytatja beszámolóját az amerikai diákmunkáról,ebben a cikkben az utazásról kaphattok egy kis betekintést 

Megpróbálom számotokra felvázolni, hogyan történik a táborba jutás, ha a Camp Leaders-el utaztok ki Amerikába. Próbálok egy – két tippet is adni az utazáshoz, amely segítségetekre lehet, vagy éppen könnyebbé teheti az utazásotokat.

Az első lépés, hogy legyél felkészülve mindenre. Gondold végig az útitervedet, sőt ajánlom, hogy tanuld is be pontról pontra. Nézd meg a térképen, hogy hova fogsz érkezni, onnan merre kell menned, hol fog lerakni a busz, hol kel átszállni, mennyit kell menni a táborig, hol helyezkedik el a tábor, majd mindent nyomtassál, ki megadnak. Szerencsére a Camp Leaders egy konkrét táborba jutási tervet készít neked, így a kettőt együtt használni nem fogsz eltévedni. Ajánlom, hogy legalább legyen három biztonsági pontod. Mindenképpen legyen egy másolatod mindenről a kézi poggyászodban, egy a bőröndödben és egy virtuálisan az e-mail címedre elküldve. Fontos, hogy nálad legyen az útleveled (benne a vízummal), és a szükséges papírok, amivel az államokba tudsz belépni. Segítségül kapsz egy listát is, aminek mindenféleképpen nálad kell, hogy legyen, így ezeket a dolgokat többször is érdemes ellenőrizni, hogy meglegyen.

A nagy bőröndöd tartalma: Súlya maximálisan 23 kg lehet. Tapasztalataim szerint, amit kiviszel magaddal, azt nem fogod visszahozni, ugyanis teljesen új ruhákkal, tárgyakkal fogsz hazaérkezni a tábor után. Ha rám hallgattok, a legfontosabb felszerelés, amire szükségetek lehet az 3 póló, 2 nadrág, 3 bokszer, 1 váltáscipő, 1 kabát, fogkefe, fogkrém, tisztálkodó szerek és az ajándék, amit érdemes vinni a tábornak. Másra az első napokban nem lesz szükséged, de ami kelleni fog, azt első héten meg tudod venni a közeli áruházakban minimális összegért. Amit a lányok gyakran elkövetnek, hogy otthonról hozzák a hajszárítót, hajvasalót, súlyzókat, magas sarkút, majd izgatottan várják a repülőtéren, hogy mit kell majd itthon hagyniuk. A válaszom a következő: Minden ilyen felesleges tárgyat hagyj otthon, nem lesz rá szükséged.

A kézi poggyászod tartalma: Az összes fontos papír legyen a kézipoggyászodban. Amit érdemes még berakni, egy váltáspóló és alsónadrág, táborba jutási terved, egy csomag keksz, 50-100 dollárnyi készpénz.

Ha sikeresen bepakoltál, térjünk át az utazásra. A gépek általában reggel 6-7 óra között indulnak, ugyanis közvetlen járat nem indul Budapestről, így át kell majd szállnod és az időeltolódással is számolnod kell. A járat indulása előtt 2-3 órával érdemes ott lenni a repülőtéren, ugyanis a csomagod feladásával, a beszállókártya kinyomtatásával, átvizsgálással sok idő megy el. Ha sikeresen felkerültél a gépre, jöhet az első utazás. Maximum két órás utazás a közelebbi nagyvárosokba, Róma, Frankfurt vagy Amszterdam. Itt át kell szállni, fontos, hogy a nézelődés megvár, de a repülőd nem fog, így minél hamarabb keresd meg a következő csatlakozási pontot. Ha sikeresen felkerültél az Amerikai gépre, akkor jöhet egy közel 7-8 órás utazás az óceán felett. Ha minden jól megy, akkor így a keleti parti idő szerint délután 1-2 körül fogsz New Yorkba vagy Bostonba érkezni.

Amint sikeresen kikeveredtél a biztonsági rendszerből, jöhet a táborba jutás. Sok tábor kimegy értetek, majd a 2-3 órányira lévő szállásotokra fognak vinni. Persze ezeket előzetesen egyeztetik veletek. Ha mégis olyan tábort fogtok ki, ahova saját magadnak kell megoldani az utazást, ne csüggedj, jó kis kaland lesz. Fontos lépes, ha megérkeztél, első dolgod az legyen, hogy elmész a legközelebbi Dunkin’ Donuts nevű üzletbe és megeszel egy Boston Cream ízesítésű fánkot. Természetesen erre azért van szükség, hogy a visszajáró érmékből fel tudjuk hívni a tábort, hogy még véletlenül se felejtsék el, hogy te ma érkezel. Ha ezzel megvagy, keresd meg azt a buszt vagy vonatot, amit előzetesen kinéztek számodra. Általában ezek az utak is 2-3 órásak, így majd csak az esti órában fogsz a táborba jutni, ahol csak annyira lesz időd, hogy bemutatkozol mindenkinek, megvacsorázol, megmutatják a hálóhelységedet, majd hulla fáradtan az ágyba veted magadat és alszol egy hatalmasat másnap délig. 

A szerzőről