Pp kicsi 45
2018-09-24
Vikingek cover 3

Odin báránykái elkóborolnak

Vikingek - sorozatkritika

A kilenc részes első évaddal kezdődő Vikings a History Channel első saját gyártású sorozata. Volt kockázat rendesen a történelmi drámában, de úgy tűnik bejött, hiszen első körben a tengerentúlon átlagosan 4,3 millió (!) néző ült le a Ragnar Lothbrok története elé. Ennek eredménye, hogy már egy hónappal az első rész bemutatása után berendelték a második etapot, majd a harmadikat, és ha lehet hinni az új plakátnak, akkor a negyedik évad 2016 februárjában rajtol, ennek alkalmából írom ezt a kritikát.  

Az önmagát folyamatosan fejlesztő szériát a sajátos atmoszféra, az izgalmas karakterek, a kemény harcok és titokzatosság jellemzi és emeli ki az átlagból. Egy sokak számára ismeretlen kultúrát mutat be, ezért az első részekben inkább a környezeti tényezők, a szokások, a harcmodor és a hit különböző formái állnak a középpontban, majd fokozatosan egyre nagyobb teret kapnak a jellemek és azok fejlődései.

Vikings

A Vikings Odin főisten kiválasztottja, azaz Ragnar Lothbrok felemelkedését meséli el, aki elsőként hajózik el a vikingek számára veszélyes és titokzatos nyugatra és érkezik meg Angliába, ahol csak a hódítás lebeg a szeme előtt, művelhető földet akart szerezni a népének. A sorozat középpontjában Ragnar és családja (Lagertha és a gyerekek) állnak, de természetesen sokan mások is jelentős szereppel bírnak (Rollo, Siggy, Athlesten, Floki és a többiek). Jobban nem is bontom ki a cselekményt, mert az csak az élmény kárára menne, de egy kis érdekesség még a rajongóknak: a Lagherthat alakító Katheryn Winnicknek valószínűleg nem okozott túl nagy nehézséget eljátszania a férfiakkal együtt harcoló viking nőt, mivel a gyönyörűség többszörös fekete öves harcművész.

A históriából kiindulva a negyedik etapban a fiuk (Bjorn) is még nagyobb szerephez juthat, hiszen később ő lesz az a hadvezér, aki apja nyomdokaiba lép.

Amint azt említettem: a sorozat egyik legnagyobb potenciálja az, hogy epizódról epizódra, évadról évadra képes fejlődni. Egyre több szálon fut, egyre okosabb, ez pedig részben az új karaktereknek és nagyobb részben az alkotói stábnak köszönhető. Profi munkájuknak hála, hogy a cselekmény szélesedik és mindinkább érdekesebbé válik, nem pedig a megszokott, unalmas sablonokkal operál. Az jó érzékkel ütemezett változások frissességet kölcsönöznek, ami egy sorozat esetében elengedhetetlen elem. A rendezők folyamatosan alakítanak ki kitűnő bonyodalmakat és ebből számos olyan elvarratlan szál alakul ki, melyek fenntartják az állandó érdeklődést.

vikings_season3_cast

A Vikings hadi- és politikai stratégia szempontjából is kiemelkedő. Az intrika, a cselszövések, a baljós gondolatok rendkívül titokzatossá és feszültté teszik a művet. A nehéz döntések sora pedig morális dilemmák elé állítja még a nézőket is.

A sorozat másik erős eleme a kultúra részletes bemutatása. A vikingek sokkal másabb életmódot éltek, mint például a civilizáltabb angolok. Az értékrendek, a motivációk, a vallási szokások mind-mind visszatérő elemek.

A zeneszerző (Trevor Morris) és az operatőr (John S. Bartley) szolgáltatta a színvonalas kényeztetést a szem és a fül számára. A megunhatatlan főcímdalért (If I had a heart) pedig Fever Ray-t kell dicsőíteni. A sötétebb tónusú képek igényesek és gyönyörűek, felelősek a megkapó és misztikus hangulat kialakításában.

Vikingek cover 3

A Vikings tehát egy minőségi történelmi drámasorozat, amely okosan használja a munícióit, tehát nem pörgeti túl az eseményeket, mégis izgalmas, érdekes és látványos.

A szerzőről