Pp kicsi 45
2017-06-22
Rhr

Fini mini - Fahéjas csigatekercs

Finomság a mindennapokra :)

Ritkán járok haza, de ha mégis a szülői házban töltöm a hétvégét, édesanyám minden apró szavamra figyel, hogy a kedvemben járjon. Különösen igaz ez az ételek tekintetében. Ugye veletek is előfordult már, hogy anyukátok a kedvenc fogásotokkal várt haza?  Én éppen megemlítettem egy receptet, hogy egyszer, talán, ha kevés szabadidőm engedi, elkészítem ezt a süteményt. Több se kellett, hamarosan megkóstolhattam ezt az isteni, egyszerűen elkészíthető csodacsigát. Sütésre fel, és jó étvágyat hozzá! :)

Hozzávalók:

– három és fél bögre fehér finomliszt (45 dkg)
– 5 dkg olvadt vaj
– másfél teáskanál szárított élesztő
– 1 bögre 2,8%-os tej (2,5 dl)
– egyharmad bögre porcukor (6 dkg)
– 1 tojás

A töltelékhez:

– kétharmad bögre kristálycukor
– 2 jó teáskanálnyi fahéj
– 5 dkg olvadt vaj

A glazúrhoz:

– két teáskanál víz és egy teáskanál porcukor keveréke

Elkészítése:

  1. A tészta alapanyagokból kissé ragadós tésztát dagasztunk. Nem kell nagyon kidolgozni, elég, ha szép, simára összeáll. Én a mixerem spirál alakú dagasztófejével csináltam, körülbelül három perc alatt összeállt. De fakanállal is hipp-hopp megvan, vagy kenyérsütő üstjében. Mindenesetre nem kell nagy feneket keríteni a dagasztásnak.
    2. Ezután egy tálban meleg helyen, letakarva egy órát kelni hagyjuk. Én nejlonzacskóval takartam le.
    3. Ha megkelt, akkor egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra. Kb. 40*50 centisre, majd egyenletesen szétterítjük rajta a tölteléket, vagyis az olvadt vaj, a cukor és a fahéj keverékét.
    4. Ezután a rövidebb felénél fogva feltekerjük a tésztát, majd nyolc egyenlő trapéz alakú darabra vágjuk.
    5. A trapézokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, méghozzá a következőképpen: a hosszabbik felükkel lefelé tesszük őket, majd szépen kézzel megnyomjuk a tetejüket, vagyis egy kicsit kilapítjuk őket. 6. Hagyjuk őket további fél órát pihenni, majd tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 20-25 percre. És itt most fontos, hogy erőteljesen barna színűnek kell lenniük, nem kell aggódni, mert nem sütjük túl.
    7. Mikor elkészültek, akkor lekenjük őket a cukros-vizes keverékkel  

 

Írta: Szűcs Edit 

Forrás: www.rupanerkonyha.cafeblog.hu

A szerzőről