Pp kicsi 45
2019-01-16
Entr

No shave November

Tudj meg többet az úgynevezett "movember"-ről ;)

Évek óta divat, és népszerűsége töretlen: ha november – akkor no shave! Férfiak milliói dobják el a borotvát egy hónapra – de tudják vajon, mi valójában ez a mozgalom, és honnan ered? Vagy csak birkaként követik a tömeget?

Tudtátok, hogy a Movember ( a „mo” az ausztrál nyelvhasználatban a bajuszt jelenti) mozgalom egy, a férfiak körében gyakori betegségre, a prosztatarákra kívánja felhívni a figyelmet?

Teremtésésének története


Az egész kezdeményezés Dél-Ausztráliából indult, még 2003-ban, mikor néhány haver egy sörözés alkalmával eldöntötte: egy hónapon keresztül nem borotválkoznak – hogy meglássák, ki tudja a legnagyobb, legszebb bajuszt növeszteni. A baráti társasághoz egyre több ember csatlakozott, s a hó végére a sok szép bajusz mellett az Ausztráliai Prosztatarák Alapítvány is gazdagabb lett jópár ezer dollárral – az első movemberesek ugyanis felfigyeltek a prosztatarák veszélyeire, és arra, hogy mennyire elhanyagolt pontja ez a férfilétnek.

A célok

A baráti bolondozás gyorsan felkapott mozgalommá nőtte ki magát, s megfogalmazták a legfontosabb célokat is, vagyis:
- hogy felhívják a figyelmet a második legmagasabb halálozási ok, a prosztatarák megelőzésének fontosságára

- hogy propagálják az egészséges életvitel fontosságát

- hogy tevékenységükkel hozzájáruljanak ahhoz, hogy férfi halálozás korhatára kitolódjon

- hogy rávilágítsanak a szűrővizsgálatok fontosságárára.”

De a felajánlott összeget rákkutatásra, prevencióra és oktatásra is felhasználják.

 

A szabályok

A novembert sima, borotvált arccal kell kezdeni, majd ezt harminc, borotva, borotvahab és gyanta mentes nap követi. Ez egyrészt tisztelgés a rákkal küzdő, kopasz betegek előtt, másrészt az így megspórolt pénz felajánlható.  Például a Movember Magyarország Egyesületnek – hiszen Magyarországon is már 2009 óta jelen van a mozgalom.

Sok fiatal hajlamos elveszni a külsőségekben, tájékozatlanul, meggondolatlanul követni a divatot, amit diktálnak nekik. Pedig egy ilyen egyszerű – és, még női szemmel is szórakoztató – kezdeményezésnek is komoly alapja van. Emberéletekről, sorsokról van szó. A „ No shave november”-nek nem a magamutogatás és menőzés a lényege, hanem az empátia kifejezése, és támogatásunk biztosítása minden rákkal küzdő embertársunk felé – kiemelve a prosztatarákos Ádámok körét. 

 

Írta: Szűcs Edit

Források: www.no-shave.org   ,  www. http://beardcity.blog.hu

 

A szerzőről