Pp kicsi 45
2018-10-16
6ee819c929e2e4be shutterstock 113008852.xxxlarge 2x

Hol volt, hol nem volt, voltak egyszer évközi szünetek

Nyakunkon a zárthelyi-időszak, és startvonalban a vizsgaidőszak. Már most is sokan joggal mondhatják, hogy „elfáradtam, de jó lenne egy hét pihi”. A legtöbb egyetemen erre van is lehetőség, nálunk nincs - szubjektív vélemény a szénszünetről, avagy az SZTE tantervi beosztásáról.

Üresen állnak az egyetemisták által kedvelt közösségi terek, parkok. Helyette megteltek a TIK tanulópadjai, a könyvtár asztalai, a kollégiumok tanulószobái. Sokan már most teljesen kifáradtak, pedig még el sem kezdődött a vizsgaidőszak.

Tisztában vagyok vele, hogy az egyetem nem egy játszótér. Kiléptünk a nagybetűs életbe. Ha csak az ember nem adja fejét pedagógusnak - mint jómagam -, diploma után a többségnek nem lesznek évközi szünetei, csak az a néhány szabadnap, amivel rendelkezhetnek.

A dolgok természetes velejárója, hogy jól kell intézni az időbeosztást, s így sem biztos, hogy mindennel boldogulunk. Erre már csak hab a tortán, amikor sorra halljuk más egyetemen tanuló ismerőseinktől, hogy míg nekünk tanítási napok vannak, mások pihennek vagy nyugodtan tudnak készülni az őszi szünet utáni megmérettetésekre.

Ha vetünk egy pillantást hazánk más, az SZTE-hez hasonló színvonalú és méretű egyetemeire, igazolhatjuk ismerőseink véleményét: az ELTE-n, Debrecenben és Pécsett is sikerült beiktatni egy-egy hét szünetet őszre és tavaszra – igaz jelentős különbségek vannak a karok között. Ez azért is szerencsés, mert mindkét pihenő a vizsgaidőszak előtti hetekben van.

Nálunk teljesen máshogy néz ki a tanrend: évek óta nincs se őszi, se tavaszi szünet (bár idén áprilisban kivételesen pont volt – a szerk.), van helyette viszont egy meglehetősen hosszú, kéthetes szénszünet, ami félbevágja a téli vizsgaidőszak menetét. Évek óta ez a felállás nálunk, amit a szűkös anyagiak mellett Dr. Szabó Gábor, egyetemünk rektora, más olyan észérvekkel is alátámasztott, amit nem szabad kikerülnünk: „Év végén és év elején, hiába van nyitva az egyetem, egészen egyszerűen nem ugyanaz a munkamenet. Kár kiírni - nekem is volt - vizsgaidőpontokat a két ünnep között, amire feliratkozik 25 hallgató, amiből végül 15 marad, és eljön vizsgázni három. Menjenek haza, pihenjenek, legyenek a családdal, így azt a közel 120-140 milliót, amit megspóroltunk ezzel, nem elfűtöttük, hanem kutatásokra fordítjuk” – nyilatkozta korábban az origo.hu-nak.

Ez teljesen ésszerű. Figyelemre méltó azonban, hogy az ELTE-n úgy oldották meg a szegedihez hasonló spórolást, hogy a diákok csak egy épületben vizsgáznak a téli időszak néhány hetében, megtakarítva ezzel a legtöbb üzemeltetési és fűtési költségét, de a hallgatók vizsgázhatnak. A kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt.

Másféléves szegedi pályafutásom után sem gondolom, hogy rossz helyre jelentkeztem, sőt, mindenkinek bátran ajánlom, mert hiszem, hogy az egyik legklasszabb és legjobb minősítésű egyetemváros vagyunk Európában.

Amíg azonban ott lapul a zsebemben diákigazolvány, számomra a szünet szent és sérthetetlen! 

Fotók: learning.com

A szerzőről