Pp kicsi 45
2018-10-20
Cl view 620x349

Egy átlagos munkanap az Amerikai gyerektáborokban

Lestyan Ákos 3. cikkében betekintést nyerhettek abba, hogyan zajlik egy konyhai dolgozó napja

        Az elmúlt két írásból megtudhattátok, hogy mik a feltételei annak, hogy a nyáron Amerikában dolgozhassatok a Camp Leaders által, majd később hasznos tippeket és segítséget kaphattatok a kiutazáshoz. Az elkövetkező írásban megpróbálom felvázolni számotokra, milyen is egy átlagos nap, ha egy nyüzsgő gyerektáborban szeretnéd tölteni a nyári szünetet. A saját tapasztalatomból fogok meríteni, így egy konyhai dolgozó mindennapjaiba láthattok majd betekintést.

        Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy melyik posztra érdemes kimenni, akkor mindig azt válaszolom, hogy konyhásnak. Erre mindig jön a következő kérdés, hogy miért? Ez a legkönnyebb? Nem, sőt ez a munkakör a legmegterhelőbb és a legkeményebb, de egyben a legizgalmasabb és talán itt tudod a nyelvtudásodat a legjobban fejleszteni, a legtöbb barátságot és kapcsolatot kialakítani és nem utolsó sorban, akkor ehetsz és azt, amikor szeretnél. Minden tábor más, én a saját kis táborom helyzetét fogom felvázolni. A neve Camp Cody, ami Amerika keleti partján található, Bostontól 3 órányira egy kis tó, a Lake Ossipee partján. A létszám 400-500 fő körül mozog, ami átlagosnak tekinthető. Egy nagy étkező van 24 asztallal, ahol általában 10-en ülnek, így két részletben kell megetetnünk a gyerekeket és a tábori dolgozókat. Így elmondhatjuk, hogy két reggeli, két ebéd és két vacsorát kell előkészítenünk, és lebonyolítanunk. Nem kis munka, de ha megvan a csapatszellem, akkor nem lehet probléma. Ha már kicsit képben vagyunk, nézzünk meg egy átlagos napot, hogyan is telik. Sokaknak kicsit ijesztő szokott lenni, de 6-7 körül kezdődik a munkaidő. Ilyenkor előkészítjük a reggelihez az alapanyagokat és megterítjük az asztalokat. Reggelire, amiket készíteni szoktunk nagyon egyszerűek. Rántotta, bacon, kolbász, waffel, bagel, amerikai palacsinta (sima juharszirupos, csokis, kékáfonyás), french toast, gyümölcsök, gyümölcslevek és kávé. A reggeli 9-kor kezdődik és 10-ig tart. Ez idő alatt a két gyereksereget megebédeltetjük, majd feltakarítunk és elmosogatunk a konyhában. A reggeli után kezdődik a mi reggelink, ami általában egy kisebb családi étkezéshez szokott hasonlítani. Ezután elkezdünk készülődni az ebédhez. Nagy meglepetés volt számomra, hogy az amerikaiak csak szendvicseket esznek ebédre, mivel számukra a vacsora a főétkezés. A leggyakoribb szendvicsek a grillezett pestos csirkés szendvics, grillezett sajtos szendvics, csirkés szendvics, húsgolyóval töltött szendvicsek, steak és sajt szendvics és ezek változatai. Ezeket a szendvicseket ki kell próbálnod. Nagyon ízletesek, nem lehet abbahagyni egy szendvics után. Az ebédidőre már a salátabár is előkerül a maga 20 féle alapanyagával, amik közül választhatunk. Az ekkori feladatunk így a salátabár és a szendvicsek elkészítése, majd jöhet az ebédidő, azután pedig a takarítás. Amint ezzel végeztünk van egy 2-3 órás szünetünk, amikor a táborban tudunk pihenni. A pihenés helyett én inkább a sportot és a szórakozást szoktam választani. A legjobb focimeccsek ekkor szoktak lenni, amikor az Internation Staff (lengyel, szlovák, angol, cseh, ausztrál, magyar) játékosai játszik az Amerikai Gyerekfelügyelőkkel. Ha vége a meccsnek egy fürdés után jöhet a vacsorához való készülődés. A vacsoraidő ugyanígy történik, mint a reggeli és az ebéd. Szokásos vacsora a pizza, a taco kedd, sült pulyka cranberry szósszal, alfredo csirke, steak és grillezett zöldségek és egyéb finomságok.

            A vacsora végén feltakarítjuk a konyhát és végeztünk is a nappal, általában este 8-9 fele. Nem tagadom, vannak olyan napok, amikor fáradtabb az ember, mert jobban kell pörögni, de mégis vidáman, jó kedvvel megyek másnap is dolgozni.

 

EXPLORE AMERICA – GO WITH THE LEADERS

Elérhetőségünk:

Web: campleaders.com/hu

Facebook: Camp Leaders Hungary – Amerikai diákmunka

 

Szegedi kapcsolattartó: Lestyan Ákos

Kérdezz bátran facebookon vagy a lestyanakos@gmail.com e-mail címen

A szerzőről