Pp kicsi 45
2018-09-25
M%c5%b1hely2

„Szeretnék valamit hozzátenni az itt folyó dolgokhoz”

Interjú Tekeli Tamással, az Eötvös Loránd Kollégium Matematika Műhelyének titkárával

Mi jut eszedbe a „műhely" szóról? Nekem egy gumiszagú épület, ahol a munkaasztalon a szerszámok és a hatalmas satu mellett van egy piszkos, régi magnó. A kazettás része tropa, de lelkesen hallgatják rajta a Class FM-et a munkások, akiknek a főnöke egy 120 kilós, körszakállas, valamilyen szokatlan becenevű, mackónadrágos alak. Egyetemünkön – sok egyébhez hasonlóan – ennek a szónak is teljesen más jelentése van. Tekeli Tamás, a Matematika Műhely titkára, nem 120 kilós, nem körszakállas és farmert hord. Ettől függetlenül profin koordinálja az általa vezetett műhely munkáját, aminek középpontjában ebben a félévben a lineáris algebra áll. Többek között erről is beszéltünk.

Newton(e): Mi az a Matematika Műhely, és mit csinál a titkára?
Tekeli Tamás: Az Eötvös Loránd kollégium egy szakkollégium. Az itt folyó munkának szerves részét alkotják a műhelyek. Ezek célja dióhéjban, hogy valami pluszt adjanak a hallgatóknak az előadásokon tanultak mellé, és egy kicsit közelebb hozzák őket az előadókhoz. Ebben a félévben én látom el a műhelytitkári pozíciót a Matekműhelyben. A műhelytitkár megkeresi az előadókat, egyeztet velük az előadásötletek kapcsán és biztosítja a körülményeket, ahhoz, hogy zökkenőmentesen megtarthassák az előadásokat. Szóval az adminisztrációs munka mellett igazából kapcsolattartó vagyok az előadók és a műhely tagjai között.

N.: Hogy lettél műhelytitkár? Mi motivál a munkádban?
T.T.: Itt, ezen a szent helyen (a kollégiumban – a szerk.) választottak meg, a nagyterem előtt. Nem a Duna jegén, de közfelkiáltással (mosolyog). Szívesen is vállaltam a feladatot. Itt vagyok már negyedik éve, és ezért akartam egy kicsit vissza is adni a kollégiumnak. Szeretnék valamit hozzátenni az itt folyó dolgokhoz. Másrészt pedig azt láttam, hogy valahogy fel lehetne pezsdíteni ezt az egészet. A Matekműhely az egyik legrégebbi műhely a kollégiumban. Az Eötvös kollégiumba sok matekos, későbbi professzor, vagy akadémiai tag járt. Az igazgatónk, Kincses tanár úr mellett eötvösös volt többek között Kérchy tanár úr, Krisztin tanár úr, Waldhauser tanár úr és Röst tanár úr is. A fiatalabbak közül pedig mondhatnám például Knipl Diát, aki az Epidelay kutatócsoportban dolgozik. Ezek a nagy elődök is inspirálnak. Ha mondhatom így, jó érzés a nyomdokaikban járni.

N.: Honnan jött a lineáris algebra?
T.T.: Korábban már volt egy ilyen kezdeményezés, Gehér György részéről, aki szintén az Intézet munkatársa, és volt eötvösös. Ő gondolkozott ilyenen, hogy lineáris algebrával tematizáljuk a dolgot. Másrészt pedig mindenki számára hozzáférhető és hallgatható témát akartunk. Az első félévben mindenki tanul lineáris algebrát, ezért adta magát a dolog, hogy ne például a Gröbner-bázisok köré szerveződjön a Matematika Műhely.

N.: Mi alapján választod ki az előadókat?
T.T.: Már negyedik éve vagyok szegedi matematikus hallgató. Ez idő alatt az oktatók jelentős részét megismerhettem a tanórák kapcsán. Azokat gondoltam megszólítani, akikről tudom, hogy jó előadók. Akikről úgy gondoltam, hogy az előadásaikra az emberek szívesen jönnének ide, az Eötvös kollégiumba. Sok segítséget kaptam a PhD-soktól is. Már említettem Gehér Györgyöt, aki előadást tartott az izometriák és a lineáris algebra kapcsolatáról, illetve Danka Tivadart is meg kell említenem, aki szintén nagyon jó ötleteket adott.

N.: Hogyan szoktak reagálni az oktatók a megkeresésre?
T.T.: Péntek reggel vannak ezek az előadások, ami az egyetemisták számára talán nem éppen optimális. Nagyon szimpatikus, hogy ettől függetlenül szívesen vállalták a felkérést. Tényleg örülnek az érdeklődésnek. Ami pedig adott, hiszen legalább 15 hallgatót hétről-hétre be tudtunk csábítani az előadásokra. Mindenképpen úgy gondolom, hogy megszolgáljuk azt, hogy az oktatók lejárnak, és talán mondhatom, hogy hálás közönség vagyunk.
A kollégium alapítványa tud némi juttatást is fizetni az oktatók munkájáért. Külön meg kell említenem, hogy sok oktató nem fogad el ezért semmilyen juttatást, hanem visszaadja ezt az alapítványnak. Ezzel is támogatva a kollégiumot, a Matekműhelyet, és a hallgatók tanulását. Nagyon-nagyon jól esik ez az önzetlen segítség az oktatók részéről.

N.: Milyen előadások várhatók még?
T.T.: Hét előadás volt eddig, és még egyet tervezünk. Pénteken Danka Tivadar tart előadást, „Mátrixok és gráfjaik” címmel. Ez lesz a műhely záróakkordja, ezért mindenkinek ajánlom, hogy jöjjön el péntek reggel 10 órakor a Grünwald Géza terembe, és hallgassa meg Tivadar előadását. Várunk mindenkit szeretettel.

N.: Mik a terveid a műhellyel a tavaszi félévre?
T.T.: Szeretnénk a kutatós témák mellett a munkaerő-piaci elhelyezkedés felé is nyitni. Tarthatnánk „mini karriernapokat”. Annak járnánk utána, hogy mit lehet kezdeni a matekos diplomával egy nagyobb cégnél, egy multinál. Hogy igaz-e az, hogy elég az itt megszerzett tudás, vagy nagyon sok mindent kell pótolni. Ezek a karriernapok kis mazsolák lennének a kuglófban, mellette gondolkoztam a tematikán is.
Nyithatunk az analízis felé, differenciálegyenletekkel. Egy nagyon dinamikus és lendületes csoport van a Bolyai Intézetben, az Epidelay, Röst tanár úr vezetésével, akik a járványokat differenciálegyenletekkel modellezik. Felvetődött továbbá a számelmélet, ami egy nagyon gazdag ága a matematikának, és új kutatások is kötődnek ehhez a területhez. Ez még a jövő zenéje, de hál’ Istennek, amíg ötlet van, addig úgy gondolom, hogy nincs baj.

Nagyon fontos, hogy a műhely közelebb hozza a kollégiumot azokhoz, akik nem „Eötvös Loránd-kollégisták”. A kollégiumban folyó szakmai munka, illetve a földrajzi közelsége a Bolyaihoz, kecsegtető lehet a matekosoknak, és természetesen más szakosoknak is. A műhely programjában korábban szerepelt fizikus előadó és informatikai témájú előadásunk is volt. Szeretnénk egy kicsit interdiszciplináris műhellyé válni. Így még több hallgatót csábíthatnánk a programjainkra, még jobb lenne a Matekműhelyre járni, és még vonzóbb lenne a kollégium.

N.: Köszönjük az interjút.
T.T.: Én köszönöm.

Tehát szaktól és évfolyamtól függetlenül mindenkit várnak a műhely utolsó idei előadására, pénteken 10-től, a Bolyai Épület Grünwald Géza termébe. Ne felejtsétek otthon a kíváncsiságotokat, széket pedig majd biztosítanak.

A szerzőről