Pp kicsi 45
2018-11-21
Bor%c3%adt%c3%b3nak

E-könyvvel e világban

Online tartjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, alakítjuk ki ismeretségeiket, internetes fórumokon tájékozódunk a világ dolgairól. Miért ne olvashatnánk hasonlóan, elektronikus készüléken kedvenc irodalmi alkotásainkat?

A virtuális lét robbanásszerű térhódítását az utóbbi években kénytelen-kelletlen minden iparágnak követnie kellett, amennyiben fenn kívánta tartani önmagát. Az egyes sajtótermékek sikerén felbuzdulva a könyvkiadás is a változás útjára lépett. Így a könyv immár nemcsak a nyomdából a papírra kerül, hanem a digitalizált világ kódokból felépített elektronikus várából a készülékek kijelzőire is.

Az internet használatával okostelefonon, számítógépen, illetve táblagépeken olvashatjuk az általunk arra érdemesnek tartott tartalmakat. De mikor is jelent meg az első kifejezetten olvasásra szánt technikai eszköz, azaz az e-book? 1971-től kezdtek foglalkozni Amerikában a tartalmak digitalizálásával. 1996-ban jelentek meg az első Palmtopok, majd a PDA-k és a nootebookok. Az „eBook” kifejezés 1998-tól ismert, azonban e készülékek technológiája még merőben eltért a mai, felhasználóbarát változatától. Ez a váltás 2004-ben jött el: a képernyő megvilágítását elhagyták, átadva a helyet az elektronikus papírnak (e-ink, e-paper).


Olvasásra alkamas elekronikus készülékek

Az elektronikus könyvolvasók eladása 2011-ben tetőzött, világszerte 23 millió darabbal. E kiemelkedő csúcspontot azonban pár év alatt jelentős visszaesés követte, 2013 „csupán” 10 millió darabot forgalmaztak, az elemezések pedig további csökkenést mutatnak a jövőre nézve. Ha a számok ilyen hatalmas visszaesést mutatnak, miért javasolják mégis az e-könyv használatát? Az érvelés súlytalanságukat és a remek helykihasználást említi elsősorban. Mindez persze megfontolandó, de azért mégis megkérdőjelezhető, ha például arra gondolunk, mennyit tesz hozzá az olvasmányélményhez a materializálódott könyv egy „súlytalan gépezettel” szemben. Egy okostelefonnal, no meg persze internetcsatalakozással így is az egész világ a zsebünkbe csúsztatva pihen. Szükségünk van arra a kényelemre is, amelyet az e-könyv nyújt?

 

A KSH által készített felmérés - 2010

A szövegben való kereséshez sem kell már toll, ceruza és jegyzettömb, ugyanis akár a Google-ban, úgy lehet az elektronikus szövegben is keresési szót beírni, a megtalált információt kiemelni és raktározni a későbbi felhasználást megkönnyítendőn.

Árukat összehasonlítva szintén az e-könyv felé hajlik a mérleg, de pontosan mennyi is az annyi? A magyar klasszikusok esetében Móra Ferenc Aranykoporsó című regénye e-könyvként 399 forintért, míg nyomtatott könyvként 850 forintért vásárolhatjuk meg. Kortárs tekintetében például Tallér Edina A húsevő című könyve mindkét esetben 1000 forint, míg Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című műve 1990, illetve 2990 forint.

Elterjedtté vált, hogy először elektronikus módon adják ki a könyveket, és csak azt követően kerülnek nyomtatásba, ha az előbbi formában már kellően sikeresnek bizonyultak. Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy a nyomtatott könyv elsőbbsége mindmáig érvényes, másfelől pedig így az e-könyv formában sikert elérő művek tulajdonképpen megkapják azt a kiváltságot, hogy papíron is testet öltsenek.

Negatívumként azonban meg kell említeni, hogy az e-könyv nem pótolhatja a valós könyv érintését, illatát és más, az olvasási élményhez adódó elemeit. A világ mindig a praktikusságra törekedett, vannak azonban olyan dolgok, amelyek megérdemlik fennmaradásukat – és ezek közé tartoznak a papír alapú könyvek is.

A hazai kutatások egyelőre arról tanúskodnak, hogy az e-könyvet olvasók közül e-book készülékkel továbbra is igen kevesen rendelkeznek (mindössze 11%); a többség (46%) asztali számítógépet használ erre a célra. Nem szabad elfeledkezni az alapvető olvasási szokások figyelembevételéről és azok változásáról sem. Drasztikus (23 év alatt közel 50%-os!) csökkenés figyelhető meg a magyar olvasótábor esetében. E kedvezőtlen folyamat megállításában jelenthetnek kiváló „fegyvert” az elektronikus eszközök, köztük az e-book is. A készülék nemcsak az érdeklődés újra felkeltésére lehet alkalmas, de végső soron az olvasás megmentője is lehet.

 

A műszaki világ kényelmébe született Z generáció

 

A téma kapcsán ajánljuk az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék eheti, szerda esti Antik nevetés című e-könyv bemutatóját. Az eseményre a Grand Caféban kerül sor, 12.09-én 18 órakor.

 

 

 

Képek forrása: e-book.reblog.hu, engadget.com, ebookcenter.hu, konyvespolc.com

A szerzőről