Pp kicsi 45
2018-09-25
11891993 843400659076201 7098414061676747694 n

Érvek játéka a Szegedi Egyetemi Disputa Klubban

2015 őszén két éves lett a Szegedi Egyetemi Disputa Klub. A csoport alapítójával, Valuska Sárával beszélgettük arról, hogy mi zajlik az események alkalmával, illetve hogyan alakult ki ez a közösség.

Előjáróban azonban lássuk, mit is jelent pontosan a disputa kifejezés, és milyen "játékszabályok" vannak érvényben:

"A disputa az érvek játéka, különböző témákat vizsgálunk meg, többféle szempontból, és a véleményünket érvekkel támasztjuk alá (legalábbis megpróbáljuk). Mi a közösségi vita formátumát űzzük, ami azt jelenti, hogy főként társadalmi, etikai, illetve a közösséget is érintő problémákkal foglalkozunk, és megpróbálunk dűlőre jutni. A foglalkozások alapvetően gyakorlati jellegűek, nincsen előadó, hanem a saját tudásunknak, ismereteinknek, véleményünknek adunk hangot. Mindenki szabadon hozzászólhat, egyetérthet, vagy éppen ellenezhet egy véleménnyel, de a legfontosabb, hogy meghallgatjuk és elfogadjuk a másik mondandóját, még ha nem is értünk vele egyet" - összegezte a játék lényegét Sára.

Kezdjük egy rövid bemutatkozással! Mikor jöttetek létre, kik hívták életre a csoportot, a diákok mellett vannak-e olyan tanárok, akiket kiemelnétek?

2013 őszén indult be a SzEDiK, akkor a félév vége előtt volt egy próbatalálkozónk, a tavaszi félévtől kezdve pedig rendszeresen, hetente vannak foglalkozásaink. Lényegében most már két éve folyamatosan működik a Klub. Elsős voltam, mikor a kezdeményezésemmel és a BTK Magyar Tanszék támogatásával - akik a helyet biztosítják számunkra a foglalkozásokhoz - beindítottuk ezt az egészet.

Mik voltak a fő motivációk a megalakuláskor?

A legfőbb motivációm a Disputa Klub alapításakor az volt, hogy nem volt. Évek óta disputáztam, és megtapasztaltam magamon, illetve másokon is, hogy a disputa-módszer milyen jó hatással van az érvelési képességemre és a kooperációs készségemre, a logikai és kritikai gondolkodásra, a problémamegoldásra. Ezt szerettem volna az egyetemista társaim számára is elérhetővé tenni, a legkönnyebb módja pedig az volt, hogy megalapítok egy ilyen klubbot, amihez bárki csatlakozhat, kartól függetlenül.

Hogy látjátok, az évek során bekapcsolódó fiatal tagok beszédképessége és érvelő képessége láthatóan javult?

Ugyanazt a pozitív fejlődési irányt látom, amit középiskolás vitázóként is tapasztaltam. Egyetemista tagokról beszélünk, akiknek alapvetően jobb a kommunikációs készségük, de rajtuk is láttam, hogy összeszedettebben, logikusabban fejezik ki a gondolataikat az idő múlásával. Az érvelés természetesen fejlődik, de szerintem még annál is fontosabb, hogy megtanulják a dolgokat több szempontból látni, elfogadni és tisztelni mások véleményét, még ha az nem is egyezik sajátjukkal.

Melyek voltak a szemeszter legizgalmasabb témái, érvelési szövegei? Kiemelnél néhány példát?

Mindegyik témánk a félévben nagyon izgalmas és érdekes volt, mindig próbáljuk olyan szempontból megközelíteni az egyébként hétköznapi, ismertnek tűnő társadalmi, etikai kérdéseket, amelyek eltérnek a megszokottól. Példának okáért volt szó többek között a mesterséges intelligenciáról, a szabadságjogokról, a fegyvertartás jogáról, arról, hogy a szólásszabadságnak hol vannak a határai. Nagyon népszerű volt az állatkísérletek etikai vonatkozásával foglalkozó találkozónk is, de nem tudnék egyetlen alkalmat kiemelni.

Hányan szoktatok részt venni egy-egy témakör megvitatásában? Rendelkeztek egy szűk maggal, akik minden alkalommal ott vannak, de mennyire jellemző az új érdeklődők részvétele?

A félévek során egyre többen lettünk, a 3-4 állandó visszajáró tagról eljutottunk a 6-8 állandó tagig, de ebben a félévben már volt, amikor 12-13-an is voltunk. Többen voltak, akik csak egy-két alkalomra jöttek el, mondjuk ez függ a témától is. Mi örülünk mindenkinek. Nyilván az lenne a legjobb, ha az új emberek nálunk ragadnának, de mindig  izgalmas egy "idegen" véleményét meghallgatni egy adott témáról.

Mi alapján válogatjátok össze a megvitatni kívánt témákat?

Van néhány bevett téma, mint például a szabadságjogok kérdése, ami többször, több féle formában, megközelítésben is előkerült már, mindig izgalmas ezek etikai kérdéseiről vitázni. Egyébként minden félév legelső találkozóján megbeszéljük a résztvevőkkel, hogy milyen témák, akár napi problémák érdeklik őket, és ezekkel foglalkozunk a későbbiekben. Persze ez gyakran változik, közkívánatra jöhetnek be új témák bármikor. Próbálok olyan tematikát összeállítani, ami érdekli az állandó tagok többségét, de bevonzhat másokat is, illetve nem maradunk a komfort zónákban, és beszélgetünk olyan dolgokról is, amit alapvetően annyira nem ismerünk. Ilyen volt például az amerikai indiánok helyzetéről szóló alkalmunk: nem sokat tudtunk a témáról, de összeadtuk a közös tudásunkat.

Mit üzentek azoknak, akik interjúnkat, vagy Facebook oldalatokat látva kedvet kaptak egy kis Disputázáshoz, de még nem csatlakoztak hozzátok?

Azt üzenem, hogy legalább egy alkalomra jöjjenek el, próbálják ki. Mindenki véleményére kíváncsiak vagyunk. Érdekes lehet megismerni a miénket, ráadásul a klub közössége remek, már csak a poénok miatt is érdemes bekapcsolódni – persze az érvelés mellett. 

Fotók: Facebook/SzEDIK

A szerzőről