Pp kicsi 45
2018-10-16
L3073859

Muslinca show, várostervezés és DNS preparálás a kari nyílt napon

Idén is több száz leendő hallgató látogatott el a Természettudományi és Informatikai Kar nyílt napjára. Megnéztük, mivel csalogatják a jelentkezőket, miket lehetett kipróbálni és kikkel találkozhattak az érdeklődők.

„Az SZTE TTIK története is Kolozsvárig nyúlik vissza, Szegeden 1921-ben kezdte meg működését az intézmény. A karon három képzési területen indulnak nappali és levelező tagozatos BSc-szakok, illetve szakirányok: a természettudományok, az informatika és a műszaki tudományok terén. A természettudományokon belül a biológia, fizika, földrajz, a földtudomány, valamint a kémia, a környezettan és a matematika közül választhatnak a felvételizők. Az informatikán belül gazdaságinformatikus, programtervező informatikus és mérnök informatikus szak indul; a műszaki képzési terület pedig az anyagmérnöki, a biomérnöki és környezetmérnöki szakokat tartalmazza. Mindemellett a kar mindhárom területen több mesterképzést akkreditált, de szakirányú továbbképzéseket és doktori képzést is nyújt” – olvasható a felvételizőknek készült oldal rövid ismertetőjében.

A kari nyílt nap immár hagyományos módon próbálta a természettudomány különböző területeire invitálni az egyetem előtt állókat: A formális, általános tájékoztató mellett, a szervezők nagy hangsúlyt fektettek az adott tudományterületek demonstrálásába: miről is szól munkájuk, mivel foglalkozhatnak az oda felvételizők.

A Biológiai Intézet pillanatképekkel készült, többek közt levetítésre került egy érdekes Muslica show, de az örökítő anyagokról is szó esett. A Fizikai Intézet munkatársai kísérletekkel és számítógépes bemutatókkal igyekeztek lekötni a középiskolások figyelmét, míg a Kémiai Intézet ugyanezt Mágneses folyadékokkal, illetve Házi készítésű lávalámpával érte el. A Földrajzi és Földtudományi Intézet képletesen az időben-, a Bolyai Intézet ezzel szemben a térben utazott. Előbbi az "Évgyűrűk a mikroszkóp alatt, dendrológiai kutatások a földtudományban" előadásával, utóbbi a Térgeometriai bemutatóival tette ezt. A Környezettudományi és Műszaki Intézet a "Környezeti problémák, komplex megoldások" témával készült, végezetül az Informatikai Intézet betekintést engedett az etikus hackelés világába, az érdeklődők kipróbálhattak egy Google Cardboard szemüveget, továbbá aktív robotok működésének is szemtanúi lehettek.

A kar Hallgatói Önkormányzata mellett Dr. Farsang Andrea oktatási dékán-helyettes és Kovács Attila, a Móra Ferenc Szakkollégium igazgatója is részletes tájékoztatót tartott a karon belüli szakok adta lehetőségekről, a közösségi élményekről, lehetőségekről, illetve a szegedi kollégiumi elhelyezés folyamatáról is.

A felvételi menetéről, az egyetemről, a karokról, egyszóval mindenről , ami SZTE, a www.u-szeged.hu/felveteli oldalon lehet tájékozódni.

Fotók: delmagyar.hu

A szerzőről