Pp kicsi 45
2019-03-19
Miles teller

Happy Birthday, Miles Teller!

Az örökifjú színész már 29 éves!

Az amerikai csibész 1987. február 20-án született a pennsylvaniai Downingtownban. Karrierje hajnalán rengeteg rövidfilmben láthattuk. A nem túl terjedelmes nagyjátékfilmes filmográfiájában voltak fontosabb és elhanyagolhatóbb alakítások – mindre kitértem pár mondat erejéig:

Engedd el!

A 2010-es dráma volt az első filmes szerepe,: a kiváló Nicole Kidman és Aaron Eckhart árnyékában bontogatta szárnyait. A két színész boldog házasságát és családi életét fiúk baleseti halála teszi tönkre, ennek folyamatát követhetjük végig.

Footloose

2011-ben az 1984-es Gumiláb feldolgozásában, a Footloose-ban Willardot alakította, ugyanazt a karaktert, akit a mű színpadi musicalben is megformált. Nézzétek a megmosolyogtató fejlődést:

Csapjuk szét magunkat, avagy Project X és Képszakadás

2012-ben mellékszereplő volt a Project X - A buli elszabadul (Projext X) című vígjátékban, majd egy évvel később a hasonló történetű, de feledhető Képszakadásban (21 and Over, 2013) már a főszerepet kapta meg. 

Az élet habzsolva jó /The spectacular now/

A The spectacular now meglehetősen realisztikus, életszagú film és ennek ellenére mégsem fullad unalomba. A jól felépített szkript, az őszinte, természetes érzések és a mondanivaló átlagon felülivé gyúrta a tini romantikát, melyet bármelyik felnőttnek bátran ajánlok. A sztori szerint Teller karaktere a mának él: iszik, bulizik, minden iskolatársa szereti, van egy jó csaja és nem tervez a jövőre. Aktuális párkapcsolatának vége után belegabalyodik egy visszahúzódó, csendes lányba, aki megváltoztatja. James Ponsoldt önismeretről és az egymás kiegészítéséről szóló másfél órás művének forgatókönyvét Tim Tharp regénye alapján az 500 nap nyár szerzői írták. Ezzel a filmmel leginkább a kritikusok szemében nőtt nagyot. 

Whiplash

Az utóbbi évek egyik legjobb filmjével jócskán megugrott a népszerűsége, még akkor is, ha J. K. Simmons egyedülálló alakítása mellett kissé eltörpült. Kijelenthető, hogy a véreskezű dobos eljátszásával sikerült a szintlépés, aminek köszönhetően egy fokkal komolyabban veszi majd a filmvilág és egyre fontosabb szerepeket kaphat. Íme, az egyik kedvenc jelenetem! Iceblood koktélt valaki?

2014 – A romkomok éve: Kétéjszakás kaland és Csajkeverők

A két romantikus vígjáték valószínűleg a rajongótábor szélesítése miatt is kifizetődő választás, persze az sem hátrány, hogy Teller személyisége jól passzol ezekhez a karakterekhez.

A beavatott-széria

Nem feltétlenül színészi kvalitása miatt érdemes megemlíteni a tinédzser filmszériában vállalt szerepét, hanem azért, mert ez is egy újabb, fontos lépcsőfok a karrierjében. Igaz, hogy leginkább a pénz és a hírverés miatt, de ilyen is kell. Idén egyelőre sajnos csak A beavatott harmadik epizódja van betervezve a színészi repertoárjába.

 

Fantasztikus négyes

Egyáltalán nem volt rossz választás Mister Fantasticot eljátszani, ám a feldolgozás rendkívül rossz kezekben volt és ezért hatalmas bukás lett. Érdekesség, hogy ennek ellenére mégis berendelték a folytatást. A film címét szívesen átírnám Borzalmas 4-esre, mert körülbelül ennyire osztályoznám tízes skálán.

ÉRDEKESSÉGEK:

  • Két nővére van.
  • Játszik szaxofonon.
  • Jelenleg egy 21 éves modellel, Keleigh Sperry-vel alkot egy párt.
  • Apai nagyapja orosz származású zsidó volt, anyai ágon viszont angol, ír, lengyel és francia felmenőkkel rendelkezik.
  • Járt a New York-i Egyetemre, amely után eltervezte, hogy rádiós bemondó lesz, méghozzá sport témakörben.
  • Karrierje során már kétszer is alakított olyan karaktert, aminek a neve megegyezik a saját keresztnevével.
  • Felmerült a neve a fiatal Han Solo karakterével kapcsolatban. A szerepre esélyes még Logan Lerman, Scott Eastwood, Dave Franco, Ansel Ergort, Jack Reynor, Emory Cohen és Blake Jenner.

A szerzőről