Pp kicsi 45
2018-09-25
Unnamed 1

Éjjeli féreg kritika

Az e heti Hallgatói Filmklubban bemutatott alkotás remek képet nyújt a mai felgyorsult társadalom és a benne élő emberek közötti hajszáról. 

Ameddig egyes emberek abban hisznek, hogy az álmaik az ölükbe hullhatnak minden erőfeszítés nélkül, addig mások tudják, hogy az előre eltervezett jövőt és célokat csak hosszantartó fáradozás és szorgalmas munka útján szerezhetik meg. A Jake Gyllenhall által játszott Lou Bloom tökéletes példája ennek a hozzáállásnak. Betekintést nyerhetünk mindennapi életébe, ami nem szól másról, mint állandó munkahelykeresésről és a létfenntartásról. A főszereplő élete teljesen átlagos. Dan Gilroy reális, de mégis torz képet tár a nézők elé.

A film végig Lou karakterfejlődésére összpontosul. A főszereplő férfi helyzetének megfelelően tanult, szinte túlképzett, és rendkívüli élettapasztalattal is rendelkezik. Már a film első öt percében elhangzik szájából az a kulcsmondat, amely végiglendíti ezután az egész film mondanivalóját: „A mottóm, aki nyerni akar a lottón, keresse meg a szelvényre valót”. Lou talpraesettségének és karizmatikus jellemének köszönhetően egyre feljebb kerül a ranglétrán. Munkája szépen lassan – a film végére már teljesen – összemosódik jellemével: a társadalom normáitól eltérő, mégis abszolút figyelemfelkeltő karakter lesz, aki képes kizsarolni az emberekből a megbotránkoztatást és a neki kijáró tiszteletet. 

A történet számos csavarral rendelkezik, Jake Gyllenhall pedig tökéletesen hozza a szociophata és egyben törekvő antihős figuráját, bár ezzel az arcával már találkozhattunk korábbi munkásságában is (Donnie Darko). Ajánlani tudom ezt a filmet azoknak, akik elgondolkoztató és valósághű társadalomábrázoló alkotásokra vágynak és emellett kedvelik a színészt. Nem ajánlatos azonban megnézni az Éjjeli Férget azoknak, akik csupán könnyed szórakozást keresnek, mert ez a film biztosan felkavaró lesz minden néző számára.

Képek forrása: cinestar.hu

A szerzőről