Pp kicsi 45
2018-06-18
A

Az Alvin és a Mókusok 23 év után is fáradhatatlanul zenél

Intenzíven és exkluzívan indította a 2016-os évet a közkedvelt nyíregyházi zenekar.

Jelenleg az egyik legaktívabb és legmeghatározóbb magyar punk-rock zenekar minden kétséget kizáróan az Alvin és a Mókusok. Tizenhét nagylemez és közel huszonhárom év zenélés után sem fogy ki belőlük az energia. Januárban klipet fogattak, méghozzá kettőt, amelyek közül az egyik hamarosan látható lesz! Az idei körútjukat külföldön kezdték: először jártak Írországban és az igencsak sikeres dublini bulijuk után biztosan visszatérnek még. Másnap Londonban adtak teltházas klubkoncertet.

Ezt követően sorra veszik be az itthoni nagyvárosokat. Tavaly – szinte pontosan ugyanígy, február végén léptek fel Szegeden. Most azonban kiemelt szerepet kapott a napfény városa: különleges, kétnapos hangversenyben részesülhettek a dél-alföldi rajongók. Ehhez fogható nemigen fordult még elő vidéki nagyvárosban! Február 19-én és 20-án 25-25(!) dalt hallhattak a Rongy Kocsmába látogatók. Így indokolta a formáció a döntését:

„Úgy gondoltuk, hogy Szegedből nem elég egy nap, ezért egy egész hétvégét szántunk rá és nem hiába! Péntek és szombat este is hatalmas bál volt, jól bírtátok az iramot és újra kitehettük a TELTHÁZ táblát!”

Tehát közel huszonhárom év termését próbálták besűríteni ötven(!) nótába és ez kimondottan jól sült el. A két este alatt egyetlen tétel sem ismétlődött. Kronológiai sorrendet mellőzve, szépen elosztották a klasszikus darabokat, valamint az új slágereket. Megannyi kultikus szám is előkerült. Külön dicséret jár nekik, amiért ahova tudják, magukkal viszik Balázs Mihályt, a Fatal Error zongoristáját (akik egyébként március 26-án szokásukhoz híven fergeteges parádét csinálnak majd a városunkban), hogy játékával színesítse a koncerteket. Ha már volt zongora, én személy szerint hiányoltam a megboldogult Fekete Teve fúvósait. Az felrakta volna az I-re a hatalmas pontot, de így sem lehet egyetlen rossz szavunk!


A kétnapos dallista. (Ungor Ádám János Fotója.)

A közönség teljes mértékben meg volt elégedve. Szarka Alex felvételén is hallatszódik, hogy milyen hangerővel énekelt a nagyérdemű:

 

 

"Ami az életben nem lehet a tiéd"

Posted by Szarka Alex on Saturday, 20 February 2016

 

Itthon még mindig az Alvin és a Mókusok az egyik leghitelesebb mondhatni keményebb vonalat képviselő nagyzenekar. Nincs mellébeszélés, szókimondóak, kiállnak az elveik mellett és rendkívül közvetlenek.
A tavalyi lemezbemutató koncertjük után kifaggattuk Alvint, azaz Pásztor István frontembert. Megkérdeztük tőle, hogy mennyire vannak képben a hazai undergrounddal és van-e olyan fiatal zenekar, amelyet ígéretesnek tartanak. Azt a tisztességes választ kaptuk, hogy egyet sem tudna kiemelni, mert rengeteg jó banda van,  Magyarország nagyon termékeny ilyen téren. Hozzátette, hogy elég nagy szégyen, hogy egyre kevesebb teret kapnak manapság a rockzenekarok. (A teljes interjút itt olvashatjátok el.)
Ebből is látszik, hogy őszintébbek, mint a hasonló nagyságrendű csapatok, akik közül volt, aki azokat az előzenekarokat említette, amelyek befizették magukat vagy bekéredzkedtek az adott turnéjukra. Khm.

Ha már hitelesség: Alvinék amit csak tudnak, elkészítenek maguknak (legyen szó videoklipről vagy zenekari arculatról), nincsenek hangszer-, ruhamárka- és egyéb támogatóik, nincs tele a színpadjuk reklámanyaggal (mindössze egy molino van a dob mögött), nem végeztetnek el minden munkát a roadokkal. Továbbá betartják azt az íratlan szabályt, hogy koncerteken, promóciós fotózásokon és klipforgatásokon sem viselnek saját merchandise-t, nem mondják el a közönségnek mindenhol ugyanazt a begyakorolt szöveget. Nem képmutatóak, nem hirdetnek buli utáni fellengzős dedikálást és közös fotózkodást, hanem bátran oda lehet menni hozzájuk dohányzás közben, vagy amikor a pultnál kitartóan fogadják az ostromló tömeget. Tényleg közvetlenül el lehet velük beszélgetni bármiről és könnyen kialakulhat velük jó személyes kapcsolat is. Ez manapság egyre kevesebb magyar mainstream előadóra igaz, tisztelet a kivételnek!

Egy szó, mint száz: a „Magyar Punkológiai Intézet” munkatársai ennyi idő elteltével is töretlenül haladnak előre és nagy lendülettel indulnak neki a következő huszonhárom évüknek. Csak így tovább!

A „Mókusok” elérhetőségei: megújult hivatalos honlap, Facebook és Instagram.
Az összes lemezt az alábbi oldalakon tudjátok meghallgatni, illetve megvásárolni:
YouTube, Spotify, Deezer, TidaliTunes, Google Play, Google+ és Korlátlanzene.

Fotók: Barócsi Diána /Dia Barocsi Photography/, Domonkos Sada /Sadaweb.hu/ és Balázs Mihály
A szegedi koncert teljes albumait itt, valamint itt nézhetitek végig.

 

A szerzőről