Pp kicsi 45
2018-06-19
160305

„Amit itt érzel, azt fogd meg és vidd magaddal haza!”

Legendás, meghatározó és feltörekvő zenekarok fogtak össze és buliztak egy jó ügy érdekében.

Elég nehéz szavakba önteni, hogy mit éltek át, mivel gazdagodtak azok, akik március 5-én Budapesten, a Dürer Kertben jelen voltak. A szomorú apropójú estén éppen az ellenkező hangulatot lehetett tapasztalni. Tavaly nyáron Mezei „Mező” Gábor, az egykori Semmi Komoly nevezetű punkzenekar basszusgitárosánál és egyben a BVSC-Zugló Labdarúgó Utánpótlás Szakosztály gyerekedzőjénél rosszindulatú lágyrész-daganatot diagnosztizáltak. Kiújulás és áttétek következtében rengeteg kisebb-nagyobb beavatkozáson és kemoterápiás kezelésen esett át. Néhány közeli barátja, Koncz Tibor, a hajdani Nesze dobosának vezetésével egy egész estés koncertet szervezett Jótékonysági Punkest néven, valamint egy online közösségi finanszírozású alapot hoztak létre, amely Mező gyógykezelésének költségeit kívánja fedezni. A buli teljes bevételét is neki adakozták.


A Nesze utolsó dala alatt megtelt a színpad és mindenki a mikrofonra hajtott.

A Facebook-esemény létrehozását követően folyamatosan ajánlották fel az értékesebbnél-értékesebb zenekari relikviáikat (limitált példányszámú bakelitek, kazetták, CD-lemezek, pólók, kitűzők) bejegyzések formájában, amelyekre bárki licitálhatott.
A koncerten fellépő bandák egy része felajánlotta az ott eladott merchandise-ukból befolyt teljes összeget. Elképesztő, hogy mennyien kínálták fel egyes ereklyéiket, amelyekhez akár személyesen is kötődhetnek.

A www.youcaring.com/mezo online adománygyűjtő oldalon több mint kétszázan adakoztak és a kitűzött összeget is túllépték. Március 14. éjfélig még bárki segíthet, lehetőségeihez képest.


Másfél óráig(!) álltak sorban az emberek, hogy bejussanak. Már akinek sikerült, ugyanis teltház volt. Akadt, aki okostelefonon nézte az élő közvetítést.

A Dürer Kert is kitett magáért és hozzájárult a gyűjtéshez: a Nagytermet, valamint a technikát is térítésmentesen adta. A Revolver Sound Studio biztosította a backline-t. A Change for Changing, a Food Not Bombs Budapest és a Tisztán A Cél Felé zenekar jóvoltából becsületkasszás vegán-büfé volt. Régi, használt punk/hardcore-zenekaros pólókat is lehetett vásárolni tetszőleges összegért.


A bejáratnál és a Nagyteremben a pulttal szemben finom és egészséges ételek várták az érdeklődőket.

Az ominózus estén szépen össze is gyűlt a hazai punk-hardcore színtér színe-java. Tizennyolc csapat adott 15-20-25 perces koncerteket. A dallamos punktól kezdve a hardcore-punkon, a sludge-on, a cruston és a „régi iskolás” hardcore-on át a skaig minden előfordult. Olyan egykori meghatározó és legendás csapatok álltak össze, mint a Bridge To Solace, a Nesze vagy a Kevés. A buli további különlegessége és egyetlen közismert előadója a Pannonia Allstars Ska Orchestra volt. Több mint nyolcszáz ember vett részt ezen a nemes eseményen. Tömérdeken szabadultak fel és énekelték/üvöltötték együtt a dalszövegeket. Döbbenetes és egyben szívet melengető volt látni, ahogy a huszonévesek között harmincasok és negyvenesek ugrálnak, tombolnak, vagy akár a színpadról szaltóznak a tömegbe, felidézve a tinédzser-korukat. Leírhatatlan, hogy milyen mértékű pozitív energia járta át a helyiséget. Összetartás, kedvesség, önzetlenség és segítőkészség jellemezte az egész estét. Tényleg senki sem érezhette magát egyedül. Jakab Zoltán, Ghostchant, ex-Bridge To Solace és ex-Newborn frontember tömör, megindító zárómondata (amely alatt a szívére mutatott) összefoglalta a színtér lényegét, amiért az emberek zenélnek és koncertre járnak:

„Amit itt érzel, azt fogd meg és vidd magaddal haza!”


Teltház.

A fellépők listája és beosztása:

Aki lemaradt volna, a hangverseny teljes egészében megtekinthető YouTube-on:


A felvételek Kósa Dánielnek és társainak köszönhetőek.

Minden elismerésünk Koncz Tibor főszervezőnek, a segítőinek, a fellépő zenekaroknak és a Dürer Kertnek, hogy összehozták ezt az estét!
Mindenki, aki bármilyen szinten is részt vett benne, legyen büszke magára!

Fotók: Szilágyi Frank /PartyPonty.hu/
A teljes album itt tekinthető meg.
További képgalériák: Francz Zoltán /keksz.net - photo & video/, Erdős Júlia
Ebben a bejegyzésben az összes felvétel rendszerezve megtalálható.

Mihamarabbi gyógyulást kívánunk Mezőnek!

A szerzőről