Pp kicsi 45
2018-09-25
1 original

III. Szegedi Rézfúvós Napok

2016. január 29-31. között került megrendezésre a III. Szegedi Rézfúvós Napok, mely már hagyományszerű folytatása az elsőként 2012-ben kezdeményezett programnak. A program ötletgazdája és létrehozója a Dél-aldöldi Rézfúvós Egyesület, amely számos tagot számlál a térségből és a Szegedi Tudományegyetemről egyaránt. 

Írta: Molnár Gábor Edina

Az első rövidebb jellegű rézfúvós kurzusokhoz képest a január 29 és 31 között lezajlott III. Szegedi Rézfúvós Napok jelentős hazai rendezvénysorozattá nőtte ki magát. A programra nemcsak az ország minden tájáról érkeztek résztvevők, hanem külföldről is, mint Erdélyből, Horvátországból, ill. Szerbiából. Nem véletlen, hisz három kitűnő zenész tartott előadásokat és kurzusokat a hétvége alatt: Branimir Slokar, Szentpáli Roland és Hőna Gusztáv. A programnak a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara adott otthont Tóth Péter dékán úr támogatásával.

Elsőként pénteken Bramimir Slokar beszélt a légzésről, a fúvástechinkáról és a befújásról. Branimir Slokar a 20. századi harsona történet szinte ikonikus alakja, aki számos hazai és külföldi zenekarban működött, majd a ’70-es évek végén a szóló karrier és a tanítás felé fordult.  A már 70 éves mester tapasztalatait összegezve hangsúlyozta a napi, heti, illetve havi szinten előre eltervezett és átgondolt gyakorlás fontosságát. A rézfúvósok életében oly fontos befújásról is beszélt – mely téma eléggé megosztó a szakmában -, s amelyet ő is minden nap szertartásként végez évtizedek óta, ugyanazokkal a gyakorlatokkal. Számára ez a napi rutin része, olyan, mint a fogmosás vagy a reggeli.

A kurzus keretén belül oktatott a Zeneakadémia harsona tanára is, Hőna Gusztáv. Hőna tanár úr amellett, hogy szintén tartott előadást, a harsona együttes próbáit is irányította. Az egyéni foglalkozásokon Hőna tanár úr kérlelhetetlen precizitást és pontosságot követelt meg a résztvevőktől, így senki sem távozott félkész formálással vagy pontatlan ritmussal.

Szentpáli Roland, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tubása a zárónapon beszélt az intelligens gyakorlásról. Számos verseny díjazottjaként, rengeteg turné után hatalmas tapasztalat birtokában érvelt a szakaszos és az előre megtervezett gyakorlás mellett. Kiemelte, hogy a gyakorlás nem egyenértékű a fújással, hanem egy rendkívül tudatos, koncentrált folyamat.

A rendezvénysorozat második és harmadik napján koncerttel is várta közönségét a III. Szegedi Rézfúvós Napok. Szombaton Branimir Slokar és Gyivicsán György játszott szólókat, duókat, és elhangzott Szentpáli Roland Trombone Scenes című műve. Vasárnap a záróhangversenyen telt ház volt a Fricsay-hangversenyteremben, a kezdés előtt 10 perccel is csak alig-alig lehetett üres széket találni. A koncerten együttest alkotva szerepeltek a kurzus résztvevői, majd Slokar tanár úr adta elő Ferdinand David Harsonaversenyét, az együttes kíséretével. Az est folyamán játszott Szentpáli Roland is, aki fergeteges és megdöbbentő virtuozitással interpretálta a Carmen Fuvola Fantáziája átiratát, majd ráadásként Rimszkij-Korszakov Dongóját.
Egy rézfúvós kurzus csak akkor teljes, ha vannak közös esti programok is.  A munkával töltött napok végén a résztevők a tanárokkal közösen lazítottak egy rövid itala kísérete mellett. 

A szerzőről