Pp kicsi 45
2018-09-25
Zsuri

AZ SZTE ZMK HALLGATÓINAK SIKEREI A IX. NEMZETKÖZI SIMÁNDY JÓZSEF ÉNEKVERSENYEN

2016. március 29. és április 3. között került megrendezésre a centenáriumi, IX. Nemzetközi Simándy József Énekverseny az Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának szervezésében. A verseny névadója, a Kossuth-díjas tenorista idén ünnepelné születésének századik, illetve szegedi debütálásának hetvenedik évfordulóját. Az eseménynek az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ biztosította a helyszínt.

írta: Dinya Milán

        A megmérettetésre minden eddiginél többen érkeztek, közel 140 versenyző mérte össze tudását Magyarország legnagyobb énekversenyén. A jelentkezők között vietnámi, japán, kínai, kanadai és angol énekesek és fiatal művészek is megtalálhatók voltak, de a környező országokból is többen neveztek a háromfordulós versenyre. Az I. korcsoportban 18-25 éves fiatalok és Bachelor szakos hallgatók indulhattak, míg a II. korcsoportban a 26-36 éves versenyzők, Master fokozatú hallgatók, illetve fiatal művészek igyekeztek elnyerni a nemzetközi zsűri tetszését.

        A produkciókat neves szaktekintélyek értékelték. A zsűri elnöke Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, operaénekes volt; tagjai: Prof. Dr. Temesi Mária operaénekes, énekmester, a Magyar Állami Operaház operanagykövete, tanszékvezető egyetemi tanár; Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója; Bátor Tamás operaénekes, a Müpa koprodukciós programigazgatója, Beretzky Terézia operaénekes (Németország), a Young Artists Management menedzsere; Dr. Klaus Billand operakritikus (Ausztria), Der Neue Merker.

        A Zeneművészeti Kar hallgatói kiválóan képviselték intézményüket a rangos megmérettetésen. A középdöntőig jutottak: Fedor Zsófia, Fischer Lilian, Gulyásik Attila és Czikora István; a döntőbe kerültek: Bónus Gábor, Major Attila, Ádám Zsuzsanna és Baracskai Judit. Az április harmadikán megrendezett díjkiosztó gálaesten az alábbi eredmények születtek:
 

I. korcsoport:

I. helyezés (300 ezer Ft): Ninh Duc Hoang Long (tenor)

II. helyezés: Raftis Theodora (szoprán)

III. helyezés: Kiss Diána (mezzoszoprán)

Simándy József-különdíj: Hagen Orsolya (szoprán)
 

II. korcsoport:

I. helyezés (500 ezer Ft): Baracskai Judit (szoprán), Kovács Éva (szoprán)

II. helyezés: Egyed Apollónia (szoprán), Rendes Ágnes (szoprán)

III. helyezés: Bódi Zsófia (szoprán), Vámosi Katalin (szoprán)

Simándy József-nagydíj (600 ezer Ft): Hanczár György (tenor)

 
        Az énekversenyen számos különdíjat is kiosztottak, Kálnay Zsófia 100 ezer forint értékű különdíját Major Attila (bariton) nyerte el, de a Szegedi Operabarátok Egyesülete által felajánlott 50 ezer forintot is ő kapta. A Kecskeméti Katona József Színházba a döntőig jutott Ádám Zsuzsanna nyert fellépési lehetőséget. A legtöbb különdíjat a helyezettek vehették át, így a freiburgi opera szerződését is Kovács Évának és Hanczár Györgynek ítélték, de számtalan koncertlehetőséghez jutott a többi versenyző is, többek között a Magyar Állami Operaházba, a Pécsi Nemzeti Színházba vagy a REÖK-be.

        Az énekesek rengeteg tapasztalattal és pozitív élménnyel gazdagodtak, szívesen beszéltek a megmérettetésről, többen részt kívánnak venni a következő Simándy-versenyen is.
 

A ReCITaTIVo munkatársai ezúton is szeretnék kifejezni gratulációikat a díjazottaknak, és további eredményes szerepléseket kívánnak a ZMK fiatal énekeseinek!

A fotóért külön köszönet Somorjai Péter tanár úrnak.

források: http://simandysingingcompetition.hu/   http://www.delmagyar.hu/   Városi TV Szeged; Facebook

A szerzőről