Pp kicsi 45
2018-09-25
Knn

Így tisztelegnek a hazai zenekarok nagy költőink előtt

A magyar költészet napja alkalmából összegyűjtöttük a bandák által megzenésített versfeldolgozásokat.

1964 óta ünnepeljük a magyar költészet napját április 11-én, József Attila és Márai Sándor születésnapján. Ezen a jeles eseményen minden évben országszerte irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a hazai költők előtt.
Az itthoni könnyűzene világában egyre divatosabbá válik a költemények újragondolása.
„Sajnos avagy szerencsére”? Mindenki eldöntheti a hallottak alapján.
Vannak formációk, amelyek tiszteletük jeléül kellő kreativitással és alázattal öntik új köntösbe a nagy becsben tartott szerzeményt, és ezáltal jól is sikerülnek azok. Előfordulnak olyanok is, akik nem fektettek bele kellő időt és energiát az átkomponálásba, így nincs sok értelme.

A hozzáértők között akad, akit kimondottan felhergel a történés:
„Mostanában mindenki kényszeresen verseket dolgoz fel k*rvaszarul, és ez totálisan felháborít! Valamiért megszokott lett ez a dolog, pedig nem kellene annak lennie! Egyesek nagyon jól nyúlnak hozzá a versekhez, a többi meg egy telefosott búvárruha ebben a tekintetben. Ki kellene csavarni a kezükből a másodikos szöveggyűjteményt és feldugni a picsájukba sóderes technokollal!”

Az érdekesebb kreálmányokból készítettünk egy válogatást, amelyben változatos műfajokban tevékenykedő közismert, feltörekvő és underground csapatok is fellelhetőek. Hallhatóak azonnal fülbemászó, illetve egészen meghökkentő produktumok is. (Azóta elkészült a 2. rész.)

Néhány zenekart megkérdeztünk, hogy miért az adott alkotást dolgozták fel és mit jelent az, illetve a költő munkássága számukra. Kérdésünkre készséggel válaszoltak. A listából is látszik, hogy mely rímfaragók és mely műveik a legkedveltebbek, leggyakoriabbak.

Következzenek a művek a bandák ABC-sorrendje szerint, néhol kiegészítve az indokokkal:

Blind Myself - Két karodban (Radnóti Miklós)

Cvlt of Grace + TG - Mérget, Revolvert (Szabó Lőrinc)

Dalriada - Arany-album /teljes lemez/ (Arany János művei)

Ektomorf - Oly Korban Éltem (Radnóti Miklós: Töredék című műve alapján)

Endor - Előszó (részletek Karinthy Frigyes verséből)

Evil's Tears - Az én mennyaszonyom (Ady Endre)

faminehill - with a pure heart (József Attila: Tiszta szívvel)

„Az első kislemezünk egy elég frusztrált, dühös ciklus. Az akkori énekesünk, Nagy Tibi ötlete volt, hogy használjuk a vers angol verzióját. A szöveghez szerintünk nagyon illik a dal habitusa, talán ezért is működik jól élőben. A „magyar valóság” nekünk is testközelben van. A szociális olló egyre nagyobbra nyílik. A dúsgazdagság és a mélyszegénység közt már alig találni valamit.
Sok fiatal menekül, sokan gyökértelenné válnak vagy eleve azok. Az idősebbek igyekeznek túlélni, egy-két hónapnál nem nagyon látnak előrébb.
Visszatekintve, a faminehill számára a vállalás lehetőségét, a gátlásaink és frusztrációink kimondhatóságát (kimondhatatlanságát) szimbolizálja ez a szöveg, illetve az első kislemez névadásában is komoly inspirációs tényező volt: The heart is the strongest bone.”
­– mesélte el Sárog Ádám basszusgitáros.

FLB - Tiszta szívvel (József Attila)

Harloch - Erdély (Arany János)

HétköznaPI CSAlódások - ...Én, József Attila, Itt Vagyok! /teljes lemez/ (József Attila versei)

„Tudomásunk szerint ilyen stílusban, mint a miénk egy egész lemezt még senki sem csinált József Attila-versekből, és nagyon szeretjük. Ő a legpunkosabb magyar költő, korának Jello Biafrája volt (a legendás San Francisco-i Dead Kennedys nevezetű punkzenekar alapító énekese – a szerk.). Nekünk ő a világ legnagyobb poétája.” – fűzte hozzá a zenekar.

Kalapács - Záróvers (Vass Albert)

A Kávészünet valamennyi alkotása:

Képzelt Város - Hercules (Ady Endre: A muszáj Herkules)

Kozmosz - Tudod, hogy nincs bocsánat (József Attila)

 „Amikor a szüleim váltak, anyám felírta az apám által barkácsolt gardróbszekrény ajtajára filccel. Több mint tíz évvel később olvastam újra, egy hosszú kapcsolat utáni szakítás után, egyedül az akkori albérletem nappalijában, és nyilván több mindent értettem meg belőle, mint alig tizenévesen, például azt, hogy nem mindig más a f*sz, sőt. Még aznap éjjel lett belőle demó, amit szokatlan módon kivétel nélkül imádott mind a nagyon kevés ember, akinek az évek alatt megmutattam. Ez egy évvel Az Okosak EP megjelenése előtt volt, de mindenféle okokból borzasztó sokáig, tavalyig tartott, amíg a zenekarral végre elővettük és összegyúrtuk közös számnak. Az segített, hogy egyre szélesebb körben terjesztettem, hogy ha négy év alatt sem csináljuk meg, akkor belelövöm a zenekart az árokba. Az meg nem segített, hogy fél évvel korábban a Blind is kihozta a magáét, de más is hozzányúlt már, és mindenki mást is hallott bele. Azt nem tudom, hogy a többieknek mit jelent, sosem beszéltünk erről. Én mindenesetre nagyon szeretem József Attilában, hogy az egyik legkevésbé melldöngetős/érvagdalós, mégis leghatásosabb magyar költő. Nagyon sokat lehet tanulni abból, milyen kis vagy hétköznapi szavakból rak össze milyen nagy hatásokat, és szerintem olvasóként is ugyanettől mélyebb élmény, mint tízezer felkiáltójel minden sorban. Diszkréten őrül meg a sarokban.” – részletezte Pál Zsombor énekes-gitáros.

Liberal Youth - Keleten a helyzet változatlan (Petőfi Sándor: A nép nevében című verse alapján)

Óriás - mindenkinek megvan a maga története - ahol megszakad (Závada Péter)

Ossian - Föltámadott a tenger (Petőfi Sándor)

Petofi - Holttestemen Át (Petőfi Sándor: Egy gondolat bánt engemet… című verse alapján)

Pór Péter basszusgitáros így fejezte ki gondolatait:
„A zenei alap már egy ideje készen volt, azonban szöveget még nem írt rá senki. Az ötlet az én fejemből pattant ki, amikor a szám midi verzióját hallgatva Petőfi-verseket olvasgattam. A következő próbán megmutattam a zenére ráénekelve a rigmust és mindenkinek tetszett, így született meg a feldolgozás.
Totál véletlenül jött az ötlet, hogy egy költemény legyen a szám dalszövege. Ezért nem is volt előzetes keresgélés és választás. Mondhatni, hogy az iromány találta meg magának a zenét. Ugyanakkor az egész szám lendülete és felépítése egyfajta csatajelenetként is felfogható és a műben leírtak tökéletesen rápasszoltak erre a szerkezetre.
A zenekar nevéből eredeteztetően pedig sokat jelent számunkra az, hogy ennyivel is tisztelegni tudjunk Sándor apánk előtt.”

PokolgéP - Tedd a kezed (József Attila)

Szabó Balázs Bandája - Az ember itt /teljes lemez/ (Pilinszky János versei)

Téveszme - Harc a Nagyúrral (részletek Ady Endre verséből)

The Morning Star - With Clear Heart (József Attila: Tiszta Szívvel)

Treasure The Sky - Fekete Ország (Babits Mihály)

„Szerettünk volna egy magyar nyelvű dalt, úgy, hogy az kapcsolódjon az EP szövegkoncepciójához. A Fekete Ország mellett a másik A vén kötéltáncos volt mint lehetőség, viszont a zenéhez kapcsolva kifejezőbbnek éreztük az ismétléseket a versben. Mivel a kislemez szövegírása közben választottuk, ezért számunkra mindenképp az alapgondolathoz tartozik, egyfajta megcsömörlést szerettünk volna odatenni a hanganyag végére. Zeneileg pedig egy a vers hangulatának ellentétét szerettük volna hallani, ami szerintünk sikerült.” – fejtette ki Györki Bence frontember.

Tündérvese - Tüzes (Ady Endre: Tüzes seb vagyok)

[dolmen] - Tiszta Szívvel (József Attila)

Kép: lathatatlansarvar.hu

A szerzőről