Pp kicsi 45
2018-09-25
2016 04 12 (1)

Dr. Szél Éva emléknap beszámoló

Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar hagyományaihoz híven idén is megtartotta a Dr. Szél Éva emléknapot.

  Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon 2016.04.06-a a megemlékezésről szólt: Dr. Szél Éva,  iskolaalapítónk előtt tisztelegtünk e jeles napon.

   A kora délutáni órákban kezdődő emléknap első momentuma Dr. Barnai Mária dékán asszony köszöntőbeszéde volt, majd a koszorú elhelyezése következett ( az emléktáblát a Kar vezetősége még 2005-ben helyezte el a Temesvári körúti épület bejáratához). A hallgatók nevében Mag Andrea, a kari Hallgatói Önkormányzat elnöke szólalt meg.

  Dr. Szél Éva professzor asszonyra azonban nemcsak virágokkal és tiszteletteljes szavakkal emlékeztünk: a délután tudományos részeként összesen hét előadót hallgathattunk meg, tanári és hallgatói oldalról egyaránt.

 Elsőként Tobak Orsolya, a Preventív Egészségügyi Gondozás Tanszék vezetője tartotta meg előadását, mely az ünnepeltünkről szólt. Megismerhettük Dr. Szél Éva életútját, volt kollégák visszaemlékezéséből személyiségét, stílusát, s néhány kép erejéig bepillantást nyerhettünk életébe is. Tobak Orsolya tanár nő őszintén mesélte: büszke arra és örömmel tölti el, hogy egykor részt vehetett a professzor asszony óráin, s hogy az ott, akkor megtanult ismereteket továbbadhatja a mostani generációnak.

  A tudományosprogram Sitke Melinda, IV. évfolyamos védőnő hallgató prezentációjával folytatódott, melynek címe : „ Kötelező és választható védőoltások megítélése a 0-3 éves gyermeket nevelő édesanyák körében” volt.  Számomra különösen meglepő tény volt, hogy az édesanyák 42,9%-a gondolja károsnak az oltóanyagok tartalmát, kerülve ezzel a védőoltásokat. Melinda többször kiemelte a média szerepét a szülők tájékoztatásában, jó példa erre, hogy az orvos és védőnő után a legtöbben az internetet hívják segítségül egy-egy probléma felmerülésekor, derült ki kutatásából.

  Nagy-Grócz Gábor előadásában a migrénről, pontosabban a migrénkutatás új eredményeiről tudhattunk meg többet. A PhD hallgató kutatásai során a nitroglicerin hatásait vizsgálta állatkísérletekben. Ő és munkatársai arra jöttek rá, hogy a szervezetben is fellelhető endokannaboid rendszer lehet az új támadáspont a migrén elleni küzdelemben. S bár eredményeikkel elégedettek, a tényleges megoldás – a gyógyszer- még éveket várathat magára.

  Az újraélesztő team működésének vizsgálatával Mohos Edit Renáta, IV. évfolyamos ápoló hallgató foglalkozott. Meglepő tény volt, hogy a team tagjainak továbbképzésében a szimulációs gyakorlatokat nem együtt végzik, hanem külön-külön. Edit kihangsúlyozta a szakmai tapasztalat szerepét, mely jobban befolyásolja az egész folyamatot, mint pl. a végzettség (gondolva a diplomás és diplomával nem rendelkező ápolókra).

  Szociális munka az életben címmel Mester Nikolett, Szabó Enikő és Hirth Szabolcs, III. éves szociális munkás szakos hallgatók tartották meg a következő előadást. Szeged iskoláinak „gyűjtőmedencéjében” tartották programjukat,  deviáns gyerekek körében, akikről már mindenki lemondott – úgysem viszik semmire. A három hallgató célja az volt, hogy elindítsanak egy folyamatot, változást a gyerekekben, hogy motiváltak legyenek jövőjük és saját képességeik kiteljesítése ügyében.

  A III. évfolyamos védőnő hallgató, Ambrus Angelika Petra a Hormonális fogamzásgátlók hatásfokát gyengítő tényezők témában végzett kutatást. A köztudatban jelen lévő rizikótényezők mellett- mint pl. az antibiotikum, alkohol, gyulladáscsökkentők-, sok új, hasznos dolog is elhangzott. Felhívta a figyelmet a túlzott C-vitamin fogyasztásra: ha tartósan (tehát nem betegség közben, illetve utána) nagy mennyiségű, 1000mg feletti mennyiséget viszünk be szervezetünkbe, az csökkentheti a fogamzásgátló tabletta hatását, mivel a vitamin felgyorsítja az emésztést, ezáltal nem tud felszívódni a tabletta összes hatóanyaga megfelelően. De vigyázni kell a gyógynövényekkel is, mivel a cickafark és orbáncfű tartalmú gyógyteák szintén rossz irányba befolyásolhatják a tabletta védelmét.

  Végül Kapás Lili és Hajnal Stella, III. évfolyamos gyógytornász hallgatók prezentációját hallhattuk,  akik az Inkontinencia és rizikótényezőik előfordulását vizsgálták a fiatal nők körében. Világossá válhatott a jelenlévők számára, hogy a gátizom torna nem elhanyagolható a mindennapi életben, mert igen korán gondot okozhat , illetve, hogy a sportos életmód nem feltétlen jelenti azt, hogy gátizomzatot illetően nyugodtak.  Sőt, egyes, mostanság divatos mozgásformák – mint pl. a futás és aerobik, épphogy elősegítik azok gyengülését.

  A tudományos programot végül Dr. Jármay Katalin, a Kar Tudományos Bizottságának elnöke zárta.

 Véleményem szerint egy, a Dr. Szél Éva professzor asszony emlékéhez méltó délutánt töltöttünk el 2016.04. 06-án az ETSZK 124-es termében. Nem a gyász jegyében telt el ez a néhány óra, hanem a jövőt illető tervek, a jövő szakembereinek kutatásai jegyében, s azt hiszem, ezzel tiszteleghettünk a legmegfelelőbb módon professzor asszony előtt.  

Néhány adat Dr. Szél Éváról:

-1931. július 22-én született Szegeden

-1949-ben az Elemi Népiskolai Tanítóképző Intézetben szerzett tanítónői oklevelet

-egyetemi felvételi kérelmét matematikusszakra adta be, a felvételi bizottság azonban az orvoskarra javasolta felvételét „az orvoskar szociális összetételének javítása érdekében”

-1970. február 15-én nevezték ki az akkori Állami Védőnőképző Intézet orvosigazgatójának

-1997. június 30-ig volt főigazgatója a szegedi Egészségügyi Főiskolai Karnak, de főiskolai tanárként főállásban 2001. április 30-ig, részállásban pedig halála napjáig részt vett a hallgatók oktatásában. 
 

,,Munkatársai közül sokan irigyeltük kezdeményezőkészségét, szívósságát, legendás munkabírását, a világ javíthatóságába vetett töretlen hitét, az ügyek iránti elkötelezettségét. Szemében nem volt „veszett fejsze”, képes volt újra és újra neki kezdeni a tornyosuló akadályok legyőzésének. Tudott lelkesíteni, a feladatok megoldásához maga mellé tudta állítani munkatársait, képes volt új csapatokat verbuválni az új feladatokhoz. Jól érezte magát a munkahelyi közösségben is. Még többen emlékezünk mesélő, anekdotázó kedvére, önironikus megjegyzéseire.”

                       Dr. Szél Éva, az 1988-ban végzett hallgatók körében

 

Forrás: Képek és Dr. Szél Éva életéről szóló adatok - Dr. Tobak Orsolya (Preventív Egészségügyi Gondozás Tanszék vezetője) prezentációja

A szerzőről