Pp kicsi 45
2019-04-26
Ej

Zsenialitás 17 négyzetméternyi tükörrel

Így hozza létre ámulatba ejtő remekművét a fiatal svéd művész.

Sokak fülében már ismerősen csenghet az éppen ebben a hónapban 31. életévét betöltő Erik Johansson neve, hiszen művei folyamatosan hódítják meg a világhálót. A Berlinben élő svéd fotó- és photoshop-művész a digitális manipuláció, az optikai illúzió és a retusálás mestere. Valóságot meghazudtoló módon készíti el szürrealista, de mégis „élethű” képeit.
2013-ban jókora sikert aratott az Adobe Creative Days eseményt reklámozó kisfilmjével, amely azóta már átlépte a 25 milliós nézettséget a legismertebb videó-megosztó oldalon. Nemhiába, ugyanis a néhány perces videó mindenki arcára kétségkívül mosolyt csal. Mindössze egy buszmegálló és az abban várakozó (majd meglepődő) személyek, pár csúcstechnológiás eszköz, egy fényképezőgép, egy-két rejtett kamera és egy kisbusz kellett neki hozzá.

Nem mindennapi, amit ez a srác művel. Számára a fényképezés művészete túlmutat a pillanat egyszerű megörökítésén. Elmondása szerint őt mindig is jobban érdekelték az ötletek az adott momentumoknál, így a fényképészetet választotta kifejezetten kreatív gondolatainak megvalósítására. Legutóbbi, Impact című alkotását egy hónap alatt valósította meg arra alkalmas tájak, egy modell, egy kenu, egy hal, rengeteg fotó és 17 négyzetméternyi tükör(!) segítségével.

Ahogy több gyöngyszeméhez, ehhez is készített videót az alkotási folyamatról. Ezek megmutatják, hogy milyen tömérdek mennyiségű munka van mögöttük, mennyi időt töltött a kiszemelt helyszíneken és a számítógép előtt, valamint szórakoztatóak is. Némelyikből az is kiderül, hogy hány fotóból készültek és hány réteget tartalmaznak, így szakmabeliek számára is hasznos lehet.

Íme, a műveleteket feltáró filmecske:

Sajnálatos módon arról nem rántják le a leplet, hogy az elméjében hogyan születnek meg ezek a zseniális ötletek.

Érdemes végignézni a hivatalos honlapját, ahol megtalálható az összes kreálmánya, némelyik mesterművének a printelt változata meg is vásárolható több méretben. Emellett tanácsos követni a YouTube-csatornáját, a Facebook-oldalát, az Instagramját és a Twitterét, tudniillik megannyi érdekességet tesz közzé ezeken az oldalakon.

Forrás: boredpanda.com, facebook.com/erikjohanssonphoto

Fotó: erikjohanssonphoto.com

A szerzőről