Pp kicsi 45
2019-02-20
12970887 1020985537994073 430731028139435801 o

Kari Nap 2016

Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Hallgatói Önkormányzata és Szakos Érdekvédelmi Képviselete idén is megrendezte a Kari Napot. Beszámoló az eseményről. 

  A tavaszi félév második felében évről-évre elérkezik az a tanításmentes nap, mikor a hallgatók kicsit fellélegezhetnek és különböző programok által pihenhetnek: a Kari Nap.

  Idén április 19-én rendezte meg a kar Hallgatói Önkormányzata és Szakos Érdekvédelmi Képviselete a Kari Napot. A segítők között azonban hallgatók is részt vettek – a Kari hallgatói munkavégzés kurzust felvett hallgatók jó pár órát teljesíthettek ezáltal.

  Az idő sajnos közbeszólt, így az eredetileg szabad ég alá tervezett programok az 'A' épületbe kerültek át, így a megszokott 'Kari napi hangulat' is nehézkesen alakult ki. A szervezők nagy meglepetésére így is sokan eljöttek, s maradtak is jó hangulattal egészen a programok végéig.

  Újdonság volt a „pecsétrendszer”: a sportos és gondolkodtató, logikai játékokon résztvevők az adott feladatnak megfelelő mennyiségű pecsétet kaptak. Így kiválthattak hat pecséttel egy testnevelés órát, tíz pecsét pedig megadta az esélyt a nagy nyereményhez: egy 10000Ft értékű, minden földi jóval megrakott piknikkosarat sorsoltunk ki.

  S hogy mit is csinálhattak a résztvevők?
 A reggeli órákban, a korán érkező szerencsések Kincskeresőt játszhattak: az udvaron fák, bokrok alá, mellé, látható és kevésbé látható helyeken kémcsöveket rejtettünk el, bennük üzenettel. A nyeremények között SZTE-s napszemüvegek, ETSZK-s bögrék, édességek, vattacukor kupon szerepelt. Bizony, volt vattacukor is! Sőt, ameddig az idő engedte – kb. szűk egy óráig – még az ugrálóvárat is kipróbálhatták a hallgatók.

 Délelőtt zajlott a Futóverseny is. A hűvös idő ellenére 16 lelkes jelentkező futotta le a kb. 1,5km-es távot (egy nagy kört az újszegedi liget körül). A dobogósok egy-egy szakos pólóval lettek gazdagabbak, csakúgy, mint a Tollas verseny győztese is. Sportos feladat volt még pl. a lufidarts, a szumózás. A zumba edzésre pedig még néhány Fizioterápiás tanár is lejött. S ha valaki nagyon kifáradt volna ezekben, akkor sem kellett aggódnia, hiszen masszőrök is várták az érdeklődőket. A záróprogram idén is a sárkányhajózás volt sport tekintetében.

                                            Közös bemelegítés a futáshoz 

 De nem csak mozgós, hanem nyugisabb, beszélgetős programok is voltak. Az egyik legnagyobb érdeklődést az Élő Könyvtár kapta. Ennek lényege, hogy egy beszélgetés idejéig „kikölcsönzünk” egy könyvet – vagyis egy mássággal, fogyatékossággal élő, vagy etnikai kisebbséghez tartozó embert – olvasásra. Többféle könyv közül választhattak a hallgatók: volt például vak férfi vezetőkutyájával, ex hajléktalan, biszexuális, gyógyult rákbeteg. Igaz, nagy sor állt, de a kitartó várakozók henna tetoválást is csináltathattak Balázs Andrea Katalin által. 

                                       

 

 Tartott előadást a Talentum Alapítvány is. Az előadásról Mirk Brigitta, I. évfolyamos gyógytornász hallgató foglalta össze gondolatait.

 „ Az ETSZK kari nap sok programja közül egy volt a Talentum Alapítvány által tartott előadás. Mint azt a honlapjukról előzetesen megtudtam, ez az alapítvány főleg diákoknak segít abban, hogy itthon vagy akár külföldön önkéntes munkát vállalhassanak. Mivel én épp ilyen lehetőségek után kutattam, nagyon örültem ennek az egybeesésnek, és érdeklődéssel ültem be az előadásra. A teremben már várta a diákokat az előadó: egy kedves, fiatalos és jól felkészült magyar lány, akivel volt egy spanyol huszonéves diák, Andres. Andres maga is ebben a programban vesz részt, egy évet tölt itt nálunk Magyarországon. Az előadást együtt tartották felváltva, így külön jó volt első kézből megtapasztalni, mi is a feladata egy önkéntesnek; jelen esetben a promótálás, de nagyon sokrétű teendők közül választhatunk mikor az aktuális lehetőségeket fürkésszük. Kategóriánként tudunk választani: alkalmunk van az egészségügyben, oktatásban tevékenykedni, de akár állatokkal vagy külön személyekkel is dolgozhatunk. Segítő kezek az élet bármely területén jól jönnek, így mindenki megtalálhatja a számára legizgalmasabb, hozzá közel álló projektet. Az előadás során főként a külföldi munkáról esett szó, amiről az elején interaktív módon magyarul hallottunk, majd Andres angolul mesélte el ennek a folyamatát és saját tapasztalatait. Elmondta, hogy motivációs levélben kell megindokolni, miért éppen az adott projektet szemeltük ki, amihez önéletrajzot is csatolni kell. Majd egy (általában) angol nyelvű Skype interjú során mérik föl a lelkesedésed, a munkához szükséges nyelvtudásod szintjét, stb. Nagyon vonzó volt, hogy a világ szinte minden pontjára eljuthatunk a segítségükkel: Amerika, Japán, Azerbajdzsán, Kína, Finnország, Dél-Afrika, India, Thaiföld stb. A kultúra jobb megismerése érdekében nyelvórát is biztosítanak az adott ország nyelvéből és bármi probléma esetén saját mentorunkhoz tudunk fordulni. Így fejlődhet a nyelvtudásunk, új embereket és kultúrákat ismerhetünk meg, kipróbálhatjuk magunkat egy idegen környezetben, barátságokat köthetünk, megismételhetetlen tapasztalatokat szerezhetünk. Majd az előadás végén feltehettük kérdéseinket, amiből kiderült, hogy az útiköltséget, élelmiszerre pénzt, zsebpénzt mind állják. Vagyis már csak rajtunk múlik, hogy bele merünk-e vágni egy ismeretlen, izgalmakkal teli új világba, ami valahol ránk vár, csak el kell érte utaznunk.”

 Nem kellett aggódniuk vendégeinknek az étel, ital miatt sem. Reggel a hagyományos ETSZK zsíros kenyérrel és szendviccsel vártuk a hallgatókat. Az ebéd pedig helyben főtt paprikás krumpli volt, ízlés szerint csípősen vagy simán. A Teaházban nem csak megkóstolhatták a különböző teákat a hallgatók, de megismerhették az angol, török, kínai és orosz teázási szokásokat. A Teaház mellett kapott helyet a Jótékonysági Sütivásár. A befolyt összegből az Ápolási Tanszéket támogatjuk. Hogy jól induljon a reggel, a korán érkezők pálinkát is kaptak, sőt, sörcsapunk is volt. Hát hányszor teheti meg a hallgató, hogy az aulában sörözget?

                                              

 Egészségtudományi Kar lévén, nem feledkeztünk meg a véradásról sem, illetve a Plazmapont is kilátogatott standjával, hogy informálja a hallgatókat a lehetőségekről.

  Az idei Kari Nap, bár borongós idővel indult, jó hangulatban telt el, mind a hallgatók, mind pedig a szervezők részéről. Ezúton szeretnénk megköszönni minden segítőnknek az egész napos munkát, hallgatóinknak pedig a részvételt! Bízunk benne, hogy jövőre is találkozunk Veletek! Bármilyen észrevételt – legyen az jó, vagy rossz- a hoketszk@gmail.com címre küldhettek nekünk.

 

A szerzőről