Pp kicsi 45
2019-04-26
Csoko

Az édességek királya

"Tízből kilenc ember szereti a csokoládét. A tizedik hazudik" - vallotta John Tullius. Ha te is találva érzed magad, neked szól legfrissebb válogatásunk!

Édes élet

Azt mindenki tapasztalta már, hogy a csokoládé képes elűzni a bánatot (a hosszú távú következményektől most tekintsünk el). Egy friss kutatás azonban odáig merészkedik, hogy még a csókolózásnál is hatékonyabb: négyszer annyi endorfint („boldogsághormont”) szabadít fel, mint egy különösen forróra sikeredett randevú! Ezen kívül 60-ról 140-re emeli a pulzust.

Majd megszólal…

Sokan dicsérjük így a különösen tetszetős vagy finom ételeket. Egy népszerű horvát zenész esetében azonban ezt szó szerint lehet érteni. Gibbonni ugyanis 2013-ban csokoládéból készült bakeliten jelentette meg új albumát, a 20th Century Man címűt.

„Az istenek eledele”

Vagyis ’theobroma’; így hívják a kakaófát latinul, amelynek a csokit köszönhetjük. Az isteni eredetet a maják és aztékok olyan komolyan vették, hogy csak a társadalom kitüntetett tagjai, magas rangú állami hivatalnokok, kiváló harcosok és papok ihatták, nők egyáltalán nem. 1519-ben a spanyol konkvisztádor, Cortés lelt rá az aztékok kincsére és hozta Európába. Egyik bajtársa, Bernard Diaz így dicsérte az (akkoriban amúgy még kegyetlenül rossz ízű) italt: „A csokoládéfogyasztás lehetővé teszi, hogy egész nap utazzon az ember. Elűzi a fáradtságot, anélkül hogy evés vagy ivás szükségét érezné.”

Csokoládé, te drága!

A Chocopologie a világ legdrágább csokija: 10 deka több mint 100 ezer forintba kerül. Állítólag egyszersmind a legízletesebb is. A golyók belsejében francia fekete trüffel található, amely nagyon sűrű és tömény csokoládé. A kézzel készült ínyencség külsejét pedig 70 százalékos à %-os Valrhona kakaómassza borítja, amelyet végül kakaóporral szórtak be.A különleges desszertet Fritz Knipschildt álmodta meg.

Az a fránya függőség…

A XVII. század elején a Mexikóban élő spanyolok a szolgáikkal csokoládét vitettek a templomba, mert a hosszú misék alatt frissítőkre volt szükségük. Chiapas püspöke azonban bűnös élvezetük miatt kiközösítette őket. Nem sokkal később azonban a püspök rejtélyes körülmények között halt meg à meghalt. Azt rebesgették, hogy mérgezett csokoládét ivott...

Az örökifjúság titka

A kakaóbabban található flavonoidok gátolják az öregedésért is felelős szabad gyökök képződését. Mindenféle csokoládéban megvannak, de legnagyobb mértékben az étcsokiban.

Leszokni?!

Ha esetleg az elképzelhetetlenre vetemednél, vagyis arra, hogy lemondj erről az élvezetről, segítséget is kaphatsz hozzá. Úgy 54 dolcsiért. A csokiéhség enyhítésére kitalálták ugyanis a Le Whifcsokiinhalálót, amely nulla kalória- és cukorbevitellel biztosítja az élményt. Elvileg.

Képek forrása: egeszsegtukor, csokilap, delina

A szerzőről