Pp kicsi 45
2018-11-21
Dsc 0507

Ter(v)ek

Beszámoló Litauszki Ágnes önálló tárlatáról

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár rendszeresen ad otthont kisebb megmutatkozó képzőművészeti tárlatoknak. Itt nyílt meg április 28-án, csütörtökön Litauszki Ágnes Ter(v)ek című önálló tárlata. Ági már sokaknak ismerős lehet, ugyanis több versét olvashattátok nálunk, sőt egy vele készült interjút is közzétettünk mostanában. Ági jelenleg a Bölcsészettudományi Kar kulturális örökségek mesterszakának végzős hallgatója, de tanult a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar képi ábrázolás szakán is, ahol síküveg szakirányon végezte el tanulmányait.

A kiállítást  Kovács Keve DLA , főiskolai docens (Szegedi Tudományegyetem, JGYPK, Rajz- Művészettörténeti Tanszék) nyitotta meg.  Előtte egy Pilinszky verset hallgathattunk meg, majd az SZTE Tehetségpont keretében működő Szegedi Tehetségekért Alapítvány alapítója, Sófi József szólt pár bevezető szót. 

A Somogyi Könyvtár első emeletén levő tárlat fekete-fehér grafikákból épül fel. Keve Tanár Úr szavait idézve: ,,jobb és bal oldaliakból”, mivel az emelet két különböző részen fekvő falain helyezkednek el, így aki arra jár, ne feledje megnézni mindkét oldalt. Külön kiemelte továbbá a saját kedvenceit, amit csak „hatosnak, hetesnek és nyolcasnak” nevezett, mivel a kiállított műveknek nincs címük.  

,,Bölcsész tanulmányaim mellett foglalkozom képzőművészettel, mind egyetemi keretek között, mind pedig hétköznapjaim szabad pillanataiban. Ez utóbbiak adódhatnak a valóságból elrévedt alkalmakkor, vagy direkt meghatározott órákból. A művészet és az alkotás idejét alapvetően kiszámíthatatlannak tartom, csak úgy, mint az általam ábrázolni kívántakat. Érdeklődésem és a belőlem megnyilatkozni akaró vonalak és a belőlük felépülő formák geometriai indíttatásúak, rendszerük pedig tereket alkot. Színhelyek ezek, amelyekben célom idővel fellelhetővé tenni a másik fő témámat, az embert. A világban helyét kereső egyén folyamata zajlik papírlapjaimon, különféle játszótereket/próbatereket alkotva számára, akár a kotta, mely a hangjegyeire vár.” – írja Ági a Somogyi Könyvtár falán olvasható önéletrajzában, amely talán a legtöbbet árul el a napokban látható tárlatról (is).

A kiállítás május 4-ig ingyenesen megtekinthető, így aki nem akar róla lemaradni, siessen! Alkotásaitokat továbbra is várjuk az info.szabadotletek@gmail.com címre!

A szerzőről