Pp kicsi 45
2019-03-25
Captain america civil war art

Bosszúállók 2.5

Amerika kapitány 3.: Polgárháború – filmkritika

Hogy is kezdődött? Egy retro kalandfilmmel, amely helyenként bugyuta volt, de alapjában véve egy szerethető és vagány szuperhős szülőanyja. A pénzcsináló propagandafilm első részét egy kifogástalan, rideg hangulatú, pattanásig feszült politikai thriller követte, amely két esztendővel ezelőtt nem csak az elvárásokat, de még a Marvel-szintet is jócskán felülmúlta.

A harmadik kapitány-alkotás jócskán átstrukturálta az eddigi felállást, nemhiába hívom Bosszúállók 2.5-nek. Egy rakás hőst tolnak a képünkbe, akiknek kreatívabbnál kreatívabb képességeik vannak és ezáltal még nagyobb az akcióorgia, csak hogy ez még mindig Amerika kapitány, nem?! Ennek ellenére nem arról van szó, hogy a Marvel hibázott, mert egyszerűen képtelenek erre a cselekedetre.

A történet szerint a S.H.I.E.L.D.-ben történtek és a bosszúállók akciói ráébresztették a világot arra, hogy Gyuri bácsiban kell tartani a szuperhősöket. A világ vezetői cselekedtek is: egy paktum szerint minden szuperképességű egyénnek a kormány előtt jelentkeznie kell és fel kell vállalnia a kilétét. Ez komoly belső ellentéteket szül a főszereplők között és emiatt egy regisztrációt ellenző és támogató csapatra szakadtak.

A valaha volt legkreatívabb Marvel-akciójelenetek kijelentés elég bátor, de teljesen helyénvaló. A csodafrizbi még nem repült így; a reptéri csatározás pazar; az új karakterek érdekes és innovatív funkció pedig prímán illeszkednek a harcba. És félreértés ne essék, nem azért sikerültek emlékezetesre ezek a jelenetek, mert van egy rakás és a nagy számok törvénye alapján akadnak kiválóak.

A Russo-fivérek bizonyították továbbá eszességüket is: nem bajlódtak a főgonosz státusszal, ami mellesleg elég érzékeny téma napjainkban. Kreatív kerüléssel kiiktatták a karaktert és kedvenceinket ugrasztották össze. Nice job!

Az Amerika kapitány harmadik részére azért is emlékezni fogok, mert szokatlanul konstans módon nagy szerepet kap a szuperhősök emberi oldala a filmben és ez a tényező egyáltalán nem válik kínossá, viszont túlságosan mélynek sem mondható. Furcsa az ilyen kettősség, mert olyan oké kategóriává válik tőle a Marvel-mű.

A szerzőről