Pp kicsi 45
2018-06-20
Egyik

Kultúrkörút - Június

Az ezentúl havonta megjelenő Kultúrkörút című rovatunkban megmutatjuk nektek, milyen lehetőségeitek vannak a kultúra területén Szegeden, milyen kiállítást érdemes megnézni, milyen programokon lehet részt venni.
A vizsgaidőszak fele még ugyan hátra van, de ha belefáradtál a tanulásba vagy épp szünetet tartanál, a következőket ajánljuk, hogy lelkiismeret furdalás nélkül, mondjuk sorozatnézés helyett a pihenőidődet is hasznosan tölthesd el.

A június különösen színesnek ígérkezik az effajta programok terén, ugyanis többek között két nagyobb volumenű kiállítás is nyílik a hónapban Szegeden.


Az egyik ezek közül a Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában, amely a Móra Ferenc Múzeumban lesz megtekinthető a Múzeumok Éjszakájával összekötött június 25-i megnyitótól kezdődően egészen december 31-ig.

             

A kiállítás több helyszínen is jelen lesz. A Fekete ház egyik termében például egy ókori kuplerájt láthatnak majd a 18 éven felüliek, ahova a sajtó nemrégiben nyerhetett először bepillantást, így már több kedvcsináló cikk is elérhető róla az interneten.

                          

Ugyanitt e hónapban látható még a Kincsek, titkok, aranyak című kiállítás, amely július 3-ig látogatható, de egészen az év végéig pucolhatnak vulkánt és megnézhetik a könyvhöz készült illusztrációkat is a Bolygón innen, Földön túl – A kis herceg című kiállításon az érdeklődők. Állandó kiállítások is várják a látogatókat: a Szeged hírös város, a Móra Ferenc emlékszoba, a Csak egy Földünk van – amely a múzeum természetvédelmi kiállítása – vagy a Minden, ami arany látványtár, ahol megleshetik a kíváncsiskodók Tömörkény István aranytollát és azt a nyakkendőtűt, amelyben Kossuth arcképe található.

A másik említett kiállítás pedig a szegedi nyár egyik legjelentősebb állandó képzőművészeti eseménye a XVI. Táblaképfestészeti Biennálé. A megnyitó június 3-án, pénteken 15 órakor zajlott a REÖK-ben.  A tárlatot Dr. Nátyi Róbert művészettörténész nyitotta meg és augusztus 7-ig lesz majd látható a szecessziós épület falain.                                              

               

A jellemzően sokszínű tárlaton olyan nevekkel találkozhatunk majd a teljesség igénye nélkül, mint Aknay János, Nádler István, Kovács Péter, Kárpáti Tamás, Konkoly Gyula és még sokan mások.

A Regionális Összművészeti Központ havi programjai között továbbá megtalálható még a 87. Ünnepi Könyvhéthez csatlakozva A Kalligram bemutatja című beszélgetés 10-én, pénteken, ahol 4 vendég osztja majd meg a közönséggel tapasztalatait az írásról és a könyvkiadásról. Az eseményt megtaláljátok itt.  Szintén a Könyvhét keretein belül 11-én, szombaton pedig Bef_jezetl_n című könyvbemutatón vehetnek részt az érdekeltek. Az esemény részleteit itt tudjátok elérni. 

A Grand Café Várkert programjai között is találunk több könyvbemutatót a hónapban. Ezek a Baka István: Összegyűjtött Versek című előadás az író verseiből, amiről itt olvashattok bővebben.  A másik pedig egy két könyvet is bemutató esemény június 8-án, 17 órától, ahol a két egymást kiegészítő könyv címe A hatalom társadalma vagy a társadalom hatalma? A közösségszervezés alapjai a másiké pedig a Polgári engedetlenség és erőszakmentes ellenállás. Az Ünnepi Könyvhéten ezeken kívül még számos programmal várja az érdeklődőket a Grand Café Várkert, amelyeket itt találtok meg.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár első emeleti folyóiratolvasójában látható a ,,Szakálszárító” Fura urak és asszonáncok...  című kiállítás Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész munkáiból egészen június 25-ig.

A már említett 87. Ünnepi Könyvhét naprakész információiról itt értesülhettek.

A Slam Poetry Szeged sem hagy minket programok nélkül, június 13-án 16 órától szintén csatlakoznak az eseményhez. Készülnek különböző programokkal, többek között felolvasással, kötetelen beszélgetéssel és nyereményjátékkal is! Megtaláljátok őket a Zrínyi Kiadó sátrában egészen este 19 óráig. Eseményükhöz itt csatlakozhattok a Facebookon.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszékének Dipolma Kiállítása is megtekinthető június 10-től július 2-ig. A kiállítás az idén végzett képi ábrázolás szakos hallgatók diplomamunkáiból készült.

                                           

A plakátot Balatoni Szimonetta Julianna készítette.

 

Képek: http://www.szegediszabadteri.hu/hu/reok/
http://www.moramuzeum.hu/


Alkotásaitokat továbbra is várjuk az info.szabadotletek@gmail.com címen!

A szerzőről